Fabrizio Romano

Fabrizio Romano is een Italiaanse voetbaljournalist. Hij heeft ervaring opgedaan bij Sky Sport Italia, maar is vooral bekend geworden als transferspecialist.

Romano werd op 21 februari 1993 geboren in Napels, een voetbalgekke stad in het zuiden van Italië. Hij studeerde op het Università Cattolica del Sacro Cuore in Milaan en begon op slechts zestienjarige leeftijd met het schrijven over het voetbal. Al op achttienjarige leeftijd slaagde Romano erin om een eerste transferscoop tot stand te brengen, nadat een Italiaanse zaakwaarnemer in Catalonië hem informeerde over toenmalig FC Barcelona-spits Mauro Icardi.

Als negentienjarige sloot Romano zich aan bij Sky Sport Italia. De in Milaan gevestigde journalist bouwde in deze hoedanigheid contacten op met clubs, zaakwaarnemers en tussenpersonen over de hele wereld. In de daaropvolgende jaren deed hij eveneens ervaring op met The Guardian en CBS Sports. Romano spreekt naast zijn moedertaal (Italiaans) ook vloeiend Engels, Spaans en Portugees.

Amper slaap

Romano is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest betrouwbare journalisten ter wereld aangaande transfernieuws. In 2021 vertelde de Italiaan hierover aan ELF Voetbal: “Tijdens de transferperiode slaap ik zo’n vijf uur per nacht. De overige negentien ben ik met mijn telefoon in de weer.” De transfergoeroe geniet volop. “Appen, bellen: constant bezig om transfernieuws te verkrijgen. Daar geniet ik van. In stadions kom ik eigenlijks nauwelijks meer. Zeker niet in de transferperiode. Transfers zijn mijn specialiteit. Met wedstrijden houd ik me nauwelijks bezig.”

Voetbalsupporters kunnen de scoops van Fabrizio Romano over het algemeen zeer waarderen. Dat blijkt wel uit de populariteit van zijn social media-kanalen. In februari 2023 staat de teller op ruim veertien miljoen Twitter-volgers, 9,6 miljoen Facebook-volgers en 1,5 miljoen YouTube-abonnees. Romano gebruikt op deze kanalen veelvuldig de woorden ‘Here we go!’ in relatie tot aanstaande transfers.

Lof uit voetbalwereld

Niet alleen supporters zijn onder de indruk van Romano, maar ook de clubs en voetballers. Verschillende clubs hebben de Italiaanse journalist een prominente plek gegeven bij de aankondiging van een transfer. In de zomer van 2022 verraste Romano ook Maya Yoshida, die de overstap maakte naar Schalke 04 en daarmee het Turkse Trabzonspor afwees. Op Twitter schreef de verdediger nadien: “Deze gast is ongelooflijk. Zelfs mijn vrouw wist niets van Trabzonspor.”

Favoriete club

Romano is vooral bezig met transfers, maar gelukkig heeft hij ook nog de tijd om te genieten van de voetbalsport zelf. De Italiaan heeft zelfs een favoriete club: Watford. In 2019 liet hij via Twitter weten: “Ik support Watford, omdat het al vijftien jaar mijn club is op FIFA en Football Manager. En vanwege het Italiaanse eigenaarschap!”

Laatste update: 23 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie