Zwaarbevochten zege van Ajax in Groningen

Ajax boekte woensdagmiddag op bezoek bij FC Groningen een moeizame overwinning. Waar de thuisploeg nog voor rust de gelijkmaker forceerde en in de tweede helft dichtbij een voorsprong was, stelde de ploeg van John Heitinga uiteindelijk orde op zaken.

Vechtend FC Groningen

De wedstrijd stond oorspronkelijk zondagmiddag op het programma, maar Jeroen Manschot besloot het duel te staken vanwege het meermaals gooien van vuurwerk. Waar Ajax de voorkeur had om de wedstrijd dezelfde of de volgende dag in te halen, vond het restant van de ontmoeting pas dinsdagmiddag plaats. Met lege tribunes en een gedegradeerd FC Groningen leken beide ploegen zich op te maken voor een langdradige wedstrijd, maar de televisiekijkers kregen uiteindelijk een vermakelijke ontmoeting voorgeschoteld.

De Amsterdammers besloten namelijk vanaf de hervatting direct veel druk te zetten op de opbouw van FC Groningen en kregen al snel de eerste kans. Een vrije trap bereikte Dusan Tadic die de bal voorgaf in de richting van Steven Bergwijn. Doelman Peter Leeuwenburgh was echter scherp en voorkwam dat Ajax snel op een voorsprong kwam te staan. Even later was het Mohammed Kudus met een kans, maar zijn poging ging hoog over het doel heen. Nadat Owen Wijndal in het strafschopgebied naar de grond ging en Ajax een penalty kreeg, zorgde Tadic alsnog voor de 0-1.

Het was een teleurstelling voor FC Groningen dat nog niet tot een grote aanval was gekomen. Daarom was het wachten op de tweede treffer van Ajax. Aangezien de bezoekers dit nalieten en verdedigend meermaals niet goed stonden, kreeg FC Groningen vlak voor rust de mogelijkheid om de 1-1 op het scorebord neer te zetten. Florian Krüger was aan de rechterkant van het speelveld weg en zag de bal eerst nog geblokt worden, waarna hij deze onder Gerónimo Rulli door schoot.

Moeilijk duel voor Ajax

In gevecht om de derde plaats in de Eredivisie had Ajax de punten echter hard nodig, waardoor het na de theepauze een tandje erbij moest zetten. Kudus was in de eerste minuten gevaarlijk, maar kreeg de bal opnieuw niet tussen de palen. Waar het aan de andere kant van het speelveld bijna raak was (Ajax had het geluk dat Krüger tegenover Rulli over schoot), kwam het team van Heitinga wederom op een voorsprong te staan. Een voorzet van Kudus kwam bij Brobbey terecht die van dichtbij raakschoot.

Het was een grote opluchting voor Ajax, dat vervolgens een aantal kansen kreeg om de voorsprong uit te breiden. Daar slaagde Jurriën Timber uiteindelijk in. De bal kwam bij een vrije trap op het hoofd van de centrale verdediger terecht, die deze richting de hoek zag gaan en de 1-3 voor zijn rekening nam. Via Laros Duarte kwam FC Groningen een paar minuten voor tijd nog wel terug in de wedstrijd, maar het was niet voldoende meer om de gelijkmaker te forceren. Daardoor ging Ajax met een 2-3 overwinning naar huis.

Scoreverloop: 0-1 (18′) Dusan Tadic, 1-1 (38′) Florian Krüger, 1-2 (68′) Brian Brobbey, 1-3 (81′) Jurriën Timber, 2-3 (87′) Laros Duarte