Hoe vaak mag Koeman wisselen?

Foto: Hoe vaak mag Koeman wisselen?

Het Nederlands elftal speelt niet altijd de pannen van het dak en dan moet bondscoach Ronald Koeman ingrijpen met wissels. Ook kunnen spelers uiteraard geblesseerd raken of moe worden van al het geren achter de bal. Wissels zijn daarvoor een uitstekend middel, maar tegenwoordig zijn de regels van het wisselen anders en verschillend per competitie. Hoe zit het op het EK? Hoe vaak mag Koeman wisselen? SoccerNews legt het uit.

SN legt uit hoe vaak bondscoach Ronald Koeman kan wisselen bij Oranje op het EK

Vroeger was het duidelijk in de voetballerij. Elk team kreeg de gelegenheid om drie wissels door te voeren. Zijn die op? Dan heb je pech. Als een speler geblesseerd raakt, of een keeper krijgt rood, dan moet je met tien man verder en een veldspeler gaat op doel. Sinds de coronapandemie en de stijgende intensiteit van het spelletje kwamen er echter steeds meer ongemakken. Daardoor kregen sommige trainers bij sommige wedstrijden zelfs ongelimiteerde opties om te wisselen. Soms ging het over wisselmomenten en niet om het totaal aantal spelers. Ook bij hoofdletsel kon een extra wissel worden ingezet en bij verlengingen kreeg men een bonuswissel.

Hoe vaak mag je wisselen op het EK?

Het laatste jaar probeert de UEFA en de nationale bonden de wisselregels een beetje gelijk te trekken. In grote toernooien is daarom teruggegaan naar minder vervangingen. We zijn niet helemaal teruggegaan naar de oude tijd met drie wissels, maar het huidige aantal maximale wissels staat op vijf. Koeman en de andere bondscoaches mogen dus vijf keer wisselen op het EK.

Krijg je een extra wissel in de verlenging van een knock-outwedstrijd op het EK?

Daar blijft het niet bij want de UEFA staat voor de verlenging een extra wissel toe. Maximaal mag je met 120 minuten voetbal dus zes keer wisselen, zo meldt artikel 56 van het regelboekje van de UEFA.

Mag een speler nog meedoen als hij gewisseld is?

Is een speler eenmaal gewisseld, zoals Joey Veerman tegen Oostenrijk, dan mag hij er niet meer inkomen. Van doorwisselen op het EK is dus geen sprake.

Hoeveel wisselmomenten zijn er op het EK?

Bondscoach Koeman en zijn collega’s mogen hun vijf wissels (en zes inclusief verlenging) niet los van elkaar doen. Dat moet allemaal goed getimed worden om zo min mogelijk tijd te verspillen met wissels. Daarom heeft elk land drie wisselmomenten tijdens de wedstrijd. Een vierde wisselmoment volgt als er verlenging gespeeld gaat worden. Let op: wissels vlak voor het beginsignaal, in de rust, na de reguliere speeltijd en in de rust van de verlenging gelden niet als wisselmoment. Die tellen dus niet mee. Zo kan Koeman zelf zijn tactiek bepalen op basis van de wissels en wisselmomenten.

Wat als een speler geblesseerd raakt bij de warming-up?

Tot slot kan een basisspeler zich verstappen of erger tijdens de warming-up en niet meer meedoen. Hij mag dan voor de wedstrijd vervangen worden door een speler op de spelerslijst, maar ook op eentje die niet op de lijst staat, maar wel op de lijst van 26 man (selectielijst). Het team verspeelt dan niet zijn wisselmogelijkheid. Wel moet er spoedig een doktersbriefje worden afgeleverd bij de UEFA. Dit geldt voor veldspelers als keepers. Lekker wisselen allemaal!

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews (ingewikkelde) voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Hoeveel zou jij wisselen?

  • Als je het goed doet heb je geen wissels nodig
  • 6 keer, maximaal!
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
75+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie