EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Portugal – Tsjechië: Ronaldo begint aan zesde EK

Foto: Voorbeschouwing Portugal – Tsjechië: Ronaldo begint aan zesde EK

Op dinsdagavond breekt er een bijzonder moment aan voor Cristiano Ronaldo. Portugal start dan de campagne op het Europees Kampioenschap met een wedstrijd tegen Tsjechië. CR7 gaat dan aan zijn zesde Europees kampioenschap als speler beginnen. In 2004 maakte de sterspeler al deel uit van het team en nu, twintig jaar later, wil hij opnieuw ver komen met Portugal. Hier vind je alle informatie over het duel tussen Portugal en Tsjechië.

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

In 2004 verloor Portugal in eigen land de EK-finale van Griekenland. Ronaldo stond toen al op het veld voor de Portugezen, samen met legendarische spelers als Rui Costa, Deco en Luís Figo. Ongeveer twintig jaar later begint een van de beste voetballers aller tijden aan zijn zesde EK. Hij was eerder actief in 2004, 2008, 2012, 2016 en 2020. De editie van 2016 werd door Portugal gewonnen. Ondanks dat het team niet spectaculair speelde, wist de selectie toch telkens te winnen. Uiteindelijk telt alleen de overwinning.

Met zijn 39 jaar lijkt dit het laatste EK te zijn waar Ronaldo aan zal deelnemen. Hoewel je het nooit zeker weet met de speler van Al-Nassr, lijkt een deelname over vier jaar onwaarschijnlijk.

De selectie van bondscoach Roberto Martínez kwalificeerde zich met gemak voor dit EK. In Groep F behaalde het team dertig punten uit tien wedstrijden. In totaal scoorde Portugal 36 keer en kreeg het slechts 2 doelpunten tegen. Met tegenstanders als Slowakije, Luxemburg, IJsland, Bosnië & Herzegovina en Liechtenstein had Portugal geen zware kwalificatiepoule, maar de prestatie blijft indrukwekkend.

Voorafgaand aan het EK speelde Martínez’ selectie twee oefenwedstrijden. De eerste wedstrijd tegen Kroatië werd met 1-2 verloren. Enkele dagen later herstelde Portugal zich door Ierland met 3-0 te verslaan. Ronaldo was met twee doelpunten opnieuw belangrijk voor Portugal en heeft nu in 207 interlands 130 doelpunten gescoord.

Blessures en schorsingen

Martínez beschikt over een geweldige selectie, wat Portugal tot een dark horse voor dit EK maakt. Toch heeft de bondscoach enkele spelers thuisgelaten. Raphael Guerreiro is afwezig wegens een blessure en Martínez heeft ervoor gekozen om Matheus Nunes en Pedro Goncalves niet mee te nemen, mede door de felle concurrentie op het middenveld.

🇨🇿 Tsjechië: teaminfo en vorm

De selectie van Ivan Hasek begint het Europees Kampioenschap met een zware wedstrijd. In Groep F neemt Tsjechië het niet alleen op tegen Portugal, maar ook tegen Georgië en Turkije. Hoewel een nederlaag tegen Portugal niet direct bepalend is voor het verdere verloop van het toernooi, had Hasek liever een andere tegenstander als eerste gezien. Bij een verlies zullen de zenuwen namelijk toenemen bij de spelers.

De kwalificatiegroep van Tsjechië leek niet bijzonder uitdagend. Met tegenstanders als Albanië, Polen, Moldavië en de Faeröer Eilanden viel de tegenstand mee. Tsjechië eindigde uiteindelijk als tweede in de groep en plaatste zich zo voor het EK. Verrassend genoeg was het niet Polen, maar Albanië dat de eerste plaats behaalde. In de acht kwalificatiewedstrijden scoorde Tsjechië slechts 12 keer, wat laat zien dat het geen bijzonder aanvallende ploeg is.

Ondanks het lage aantal doelpunten in de kwalificatieperiode, lieten de Tsjechen tijdens de oefeninterlands voor het toernooi een ander beeld zien. Malta werd met maar liefst 7-1 verslagen, waarbij onder andere Václav Černý en Ondřej Lingr trefzeker waren. Een paar dagen later versloegen ze ook Noord-Macedonië. Tsjechië lijkt dus in goede vorm te verkeren richting het kampioenschap.

Blessures en schorsingen

Het team moet het doen zonder Michal Sadílek, die door een fietsongeluk geblesseerd raakte en het EK moet missen. Verder kan Hasek rekenen op zijn beste spelers voor dit toernooi.

Onderlinge ontmoetingen

In 2022 ontmoetten de twee landen elkaar in de Nations League. Toen bleek Portugal een maatje te groot voor Tsjechië. In eigen huis won Portugal met 2-0 en in de uitwedstrijd werd Tsjechië met 0-4 verslagen. De laatste keer dat Tsjechië van Portugal wist te winnen, was in 1996 tijdens het Europees Kampioenschap.

Vermoedelijke opstellingen Portugal – Tsjechië 

Conclusie

Portugal is uiteraard de favoriet voor dit duel. Tot nu toe hebben we tijdens het EK nog maar weinig grote verrassingen gezien. De meeste toplanden weten hun wedstrijden overtuigend te winnen. Tsjechië zal wat geluk nodig hebben om te kunnen winnen, maar in voetbal is niets onmogelijk.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Portugal – Tsjechië bekijken.

Wie weet dit duel te winnen?

  • Portugal natuurlijk
  • Gelijkspel
  • Tsjechië verrast
52+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie