EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Polen – Oostenrijk: Groepsgenoten van Oranje vechten voor laatste kans

Foto: Voorbeschouwing Polen – Oostenrijk: Groepsgenoten van Oranje vechten voor laatste kans

De spanning zal vrijdagavond om te snijden zijn in het Olympiastadion in Berlijn. Polen en Oostenrijk verloren namelijk allebei hun EK-openingsduel in groep D, dus alleen de winnaar van deze wedstrijd mag blijven dromen van een plek in de achtste finales. In deze voorbeschouwing gaan wij je alles vertellen over deze pikante EK-clash!

Stand in de groep

Nederland en Frankrijk wonnen hun eerste groepsduel en strijden vrijdagavond in Leipzig om de groepswinst. Dat betekent dat Polen en Oostenrijk met elkaar de strijd zullen aangaan om zich straks alsnog als een van de beste nummers drie te plaatsen voor de achtste finales van het EK. Voor hen is het onderlinge duel in Leipzig daarom eigenlijk een soort van finale.

🇵🇱 Polen: teaminfo en vorm

Polen had zich zijn EK-openingsduel ongetwijfeld heel anders voorgesteld. De niet fitte Robert Lewandowski moest vanaf de reservebank toezien hoe zijn ploeggenoten door Nederland vrijwel de gehele wedstrijd onder druk werden gezet. Geheel tegen de verhouding in kwam Polen toch al vroeg op voorsprong via een rake kopbal van Adam Buksa, maar kwam Nederland net zo snel weer langszij. Dankzij diverse knappe reddingen van Wojciech Szczesny mochten De Adelaars hopen op een punt, maar vlak voor tijd dompelde Wout Weghorst met de 2-1 voor Nederland heel voetbalminnend Polen alsnog in diepe rouw.

De nederlaag tegen Oranje is natuurlijk keihard aangekomen in Polen. De Oost-Europeanen hebben hun hoop echter gevestigd op Lewandowski. De superster traint inmiddels weer mee. Het is echter afwachten of hij tegen Oostenrijk meteen weer een hele wedstrijd kan spelen. Oudere spelers hebben doorgaans immers wat meer tijd nodig om te herstellen.

Het is dus nog afwachten hoe lang Lewandowski vrijdagavond kan spelen. Met het Poolse zelfvertrouwen zit het in elk geval nog wel goed . Voorafgaand aan de domper tegen Nederland won het land namelijk vijf van zijn laatste zes interlands. Bovendien kon Polen in zijn oefenzeges op mede-EK-gangers Oekraïne en Turkije van eerder deze maand ook maar mondjesmaat een beroep doen op Lewy.

Blessures en schorsingen

Lewandowski heeft zich inmiddels weer aangesloten bij de groepstraining. De aanvoerder lijkt daarom vrijdagavond te kunnen starten voor Polen.

Dat geldt wellicht echter niet voor Bartosz Salamon, die niet helemaal fit is. De verdediger liep tegen Nederland een lichte handblessure op en is daarom een vraagteken voor de kraker tegen Oostenrijk.

🇦🇹 Oostenrijk: teaminfo en vorm

Ook Oostenrijk beleefde een EK-start om snel te vergeten. Het Alpenland wist zich tegen voormalig wereldkampioen Frankrijk weliswaar kranig te weren, maar bleef door een eigen doelpunt van oud-Ajacied Maximilian Wöber toch met lege handen achter. Net als Polen staat Oostenrijk nu vol onder druk om in de resterende twee groepsduels alsnog genoeg punten te pakken om als een van de beste nummers drie door te gaan naar de achtste finales.

Oostenrijk kan in elk geval vertrouwen putten uit het bij vlagen sterke spel tegen de WK-finalist van 2022. Met name Christoph Baumgartner zal zich nog weleens achter de oren hebben gekrabd, nadat hij bij een 0-0 tussenstand een opgelegde kans om zeep hielp. Bondscoach Ralf Rangnick wond zich na afloop vooral op over de Spaanse scheidsrechter Jesus Gil Manzano. Hij slingerde maar liefst vijf Oostenrijkers op de bon én ging vlak voor de eigen goal van Wöber de mist in door een corner toe te kennen in plaats van een doeltrap. “Hoewel we de thuisspelende ploeg waren, was de scheidsrechter zeker geen thuisfluiter,” aldus de Duitser met een knipoog.

Het is vrijdagavond dus de dood of de gladiolen voor Oostenrijk, dat dit EK in elk geval met lef speelt. Rangick komt uit de Red Bull-school en dat zie je duidelijk terug aan het Oostenrijkse spel. Das Team durft onder zijn leiding vroeg druk te zetten en kiest snel voor de weg naar voren.

Blessures en schorsingen

In de aanloop naar dit EK kreeg Oostenrijk te maken met nogal wat blessureleed. Om die reden zijn belangrijke spelers als Xaver Schlager, Sasa Kalajdzic en Alexander Schlager deze zomer helaas niet van de partij.

De huidige EK-selectie is gelukkig wel helemaal fit. Rangnick kan er daarom voor kiezen om met dezelfde elf namen te beginnen als afgelopen maandag tegen Frankrijk. Wel kunnen gele kaarten de Oostenrijkers nog parten spelen, want Philipp Mwene, Kevin Danso, Konrad Laimer, Baumgartner en Wöber zijn bij een prent tegen Polen geschorst voor de laatste groepswedstrijd tegen Nederland.

Onderlinge ontmoetingen

Polen en Oostenrijk kwamen elkaar in het verleden al elf keer tegen, waarbij Polen meestal de overhand had. De Polen wonnen namelijk zes keer, tegenover slechts drie zeges voor de Oostenrijkers. Slechts tweemaal eindigde een duel tussen beide landen onbeslist. Dat was ook het geval tijdens het EK van 2008, wat tot nu toe de enige keer was dat beide landen elkaar troffen op een groot toernooi. Ook de laatste onderlinge ontmoeting eindige in een gelijkspel: 0-0.

Verwachte opstellingen Polen en Oostenrijk

Conclusie

Aangezien Polen en Oostenrijk allebei nog op nul punten staan, zijn de belangen voor beide landen gigantisch. De winnaar blijft kans maken op de achtste finales, terwijl de verliezer alvast zijn koffers kan gaan inpakken. De Poolse hoop is vooral gevestigd op Lewandowski, al is het afwachten of hij meteen weer 90 minuten kan spelen. Wij schatten Oostenrijk als team hoger in en verwachten daarom dat het Alpenland dit beladen EK-duel uiteindelijk zal gaan winnen.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Polen – Oostenrijk!

Wie gaat dit EK-duel winnen?

  • Polen. Lewandowski gaat toeslaan!
  • Oostenrijk. Het Red Bull-voetbal van Rangnick werpt zijn vruchten af!
  • Geen van beiden. Dit wordt een gelijkspelletje!
20+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie