PSV kiest succesvol voor ‘lang’ zónder Lang

Foto: PSV kiest succesvol voor ‘lang’ zónder Lang

De drang om eindelijk eens te winnen in de Champions League was groot, heel groot. En eindelijk lukte dat PSV ook, door veelal de lange bal te hanteren. Waardoor Europese overwintering plots weer in eigen handen ligt. En er nóg meer miljoenen lonken voor de clubkas.

Eindhovense club wijkt af van veel gekozen tactiek en heeft prompt ook succes in de Champions League

Er lag zeker wat druk op de schouders van trainer Peter Bosz voorafgaand aan het belangrijke thuisduel met RC Lens in het miljoenenbal. Zou hij met zijn ploeg niet voor het eerst in de fuik van de tegenstander lopen door zelf veel aan te vallen maar achterin de deksel op de neus te krijgen? De criticasters hadden de messen alvast geslepen, maar kwamen in deze van een koude kermis thuis.

De Brabanders wisten namelijk dat de Fransen voor de tactiek van hoog drukzetten zouden kiezen, waardoor Bosz intern had gekozen om zijn elftal te laten proberen om daar zo snel als mogelijk ‘onderuit’ te voetballen. Hoe? Door de zoveel als mogelijk de lange bal te gaan hanteren richting de aanvalslinie.

Hoe handig was het dat de Eindhovense club in een volgepakt eigen huis kon beschikken over een totempaal met sterke nekspieren en een gevoel voor richting geven van absoluut topniveau: Luuk de Jong. De dertiger liet maar weer eens zien dat hij één van beste koppers is op dit moment op de Nederlandse maar ook Europese velden.

De aanvaller knikte de bal al in het eerste bedrijf al draaiend de bal knap richting het vijandelijke doel. Al was zijn poging zeker houdbaar voor de Lens-goalie, het leer passeerde uiteindelijk toch de lijn. Waardoor PSV al vroeg in handen had wat het zo graag wilde: een hele snelle voorsprong op het scorebord. (1-0)

Geslaagd plan Bosz

“Als een tegenstander zo hoog druk zet, moet je ook wat sneller de lange bal spelen. Dat hebben we gedaan en daarin moet ik de jongens een groot compliment maken. Dit voetbal zijn we niet echt gewend in Nederland, maar vandaag moest het”, concludeerde Bosz terecht na afloop. Zijn plannetje had een goede uitwerking gehad.

“Ook de jongens die veel bekritiseerd zijn bij ons, met name de verdedigers, hebben het heel erg goed gedaan.” De PSV-coach gaf ook zijn aanvalsleider De Jong een verdiend schouderklopje voor zijn vertoonde spel. “We hebben dat ook gezien tegen Sturm Graz. Zij wilden een-op-een spelen, dan weet je dat je een spits hebt die je kan aanspelen en een bal kan vasthouden.”

Kiezen voor de lange bal was daarom voor de PSV-formatie zeker niet een moeilijke optie geweest, vond Bosz. “Daarom is het ook goed dat de jongens aanvoelden wat de wedstrijd nodig had en je niet ten koste van alles kort wil blijven opbouwen.” De oud-prof was zichtbaar opgelucht dat PSV nu eens niet de kritieken kon krijgen dat er naïef gevoetbald was.

Maar vooral ook dat zijn gekozen tactiek voor het gewenste resultaat had gezorgd. Door deze, weliswaar minimale, zege op RC Lens hebben de Brabanders plots een prima uitgangspositie in de groepsfase van de Champions League. Van nummers laatst naar runner up achter koploper Arsenal, het kan verkeren.

Een langer verblijf op het hoogte voetbaltoneel in Europa ligt hierdoor in het verschiet. Een mooi sportief vooruitzicht, maar zeker ook voor de financieel directeur een welkome opsteker. En dan te bedenken dat de op papier maar vaak ook in de praktijk beste speler van PSV, Noa Lang, er door een spierblessure nog altijd niet bij was.

De lach op De Herdgang heeft door de overwinning op RC Lens sowieso nu de Nederlandse grenzen overschreven. Anders gezegd: PSV voelt zich hierdoor Europees gezien veel meer serieus genomen. Met dit Calimero-gevoel, ‘zij zijn groot en ik ben klein’, kampten de Eindhovenaren de laatste tijd toch wel een beetje als het om de Champions League ging.

Nu maakt één zwaluw natuurlijk nog geen zomer, maar de Brabanders tellen in ieder geval weer mee tussen de topclubs in Europa. Qua zelfvertrouwen zal dit de spelers alleen maar goed doen, op weg naar – hopelijk voor hen – nóg meer zeges. Dat daarvoor zo nu en dan eens de lange bal gehanteerd moet worden, over die drempel is Peter Bosz inmiddels dus heengestapt.

Een tactiek waarin vleugelflitser Lang zeker in zal gaan renderen als hij terugkeert op zijn post. PSV heeft op Europees gebied, linksom of rechtsom, goud in handen. Nu even doortrekken nog die eerste belangrijke stap.

Eens?

  • Ja
  • Nee
160+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie