PSV: kapitaalvernietiging en niet lucratief genoeg (meer)

Foto: PSV: kapitaalvernietiging en niet lucratief genoeg (meer)

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal nadert met rasse schreden en ook de start van de Eredivisie is niet ver meer weg, maar PSV heeft de selectie zeker nog niet compleet. De tijd dringt steeds meer, waarin de vraag opdoemt waarom spelers van Europese topclubs veel minder de weg naar Eindhoven lijken te vinden.

Is PSV nog wel lucratief genoeg voor spelers van Europese topclubs?

Technisch directeur Earnest Stewart wil sowieso nog drie spelers erbij halen, zo heeft hij bekendgemaakt. Een centrale verdediger, een controlerende middenvelder en, misschien nog wel het belangrijkste, een vervanger voor de naar Paris Saint-Germain en inmiddels door die club aan RB Leipzig verhuurde Xavi Simons, moeten er nog komen.

Stewart liet ook nog weten dat misschien niet alles in de actuele transferperiode geregeld kan worden. Hiermee lijkt de oud-prof zich in te dekken, mocht een en ander niet lukken. Wat echter opvalt is dat de technische baas van de Eindhovenaren klaarblijkelijk niet de spelers kan halen die hij heel graag binnen zou hengelen.

Braziliaanse topaankopen

Met andere woorden: dat kost veel meer moeite dan gedacht. Waar de Brabanders in het verre verleden nog weleens alles en iedereen compleet verrasten met aankopen als de Brazilianen Ronaldo en Romário en Belgisch topper Luc Nilis, lijkt het het er heel sterk op dat dat soort transfers voor PSV tegenwoordig vrijwel onmogelijk zijn.

De club betaalt zeker nog wel transfersommen voor spelers en wil daar soms ook nog wel ver voor gaan, maar de echt grote sommen behoren niet tot het uitgavenpatroon. Datzelfde geldt voor de te betalen salarissen aan nieuwe topspelers. Er is wel degelijk een en ander mogelijk, maar spelers krijgen bij clubs in Engeland, Duitsland, Spanje en Italië beduidend meer.

Een probleem waar PSV ook mee worstelt: de club is voor de meeste potentiele versterkingen simpelweg niet lucratief genoeg meer op dit moment, een drempel waar concurrent Ajax op dit moment ook tegenaan loopt. Het grote geld dat in de Champions League zit wordt dit seizoen door de Amsterdammers zeker niet verdiend, terwijl PSV zelf hiervoor nog in de wachtkamer zit.

Feyenoord

Feyenoord heeft het op dit gebied iets gemakkelijker: plaatsing voor het miljoenenbal is door het behaalde kampioenschap afgelopen seizoen in de Eredivisie al een feit, waardoor spelers makkelijker kiezen voor een avontuur in De Kuip.

PSV staat er in de rest van Europa qua naam zeker nog wel goed op bij spelers, maar géén Champions League-voetbal én het feit dat er bij clubs als pakweg Sassuolo of Union Berlin eveneens heel veel geld verdiend kan worden – in sterkere competities – hebben duidelijk invloed op hun keuze niét naar Eindhoven te komen.

Sheraldo Becker

De populariteit is afgenomen. Over het genoemde Union Berlin gesproken: die Duitse volksclub bestormde in de afgelopen jaren op een heel knappe manier de prestigieuze Bundesliga. Terwijl grote buurman Hertha BSC inmiddels al ruimschoots is voorbijgestreefd, wist Union zich afgelopen seizoen zelfs te kwalificeren voor de Champions League. Wél dus, in vergelijking met PSV.

In de selectie waarin oud-Ajacied en voormalig ADO Den Haag-speler Sheraldo Becker in de frontlinie een heel belangrijke rol speelt, zat de voorbije twee seizoenen ook Timo Baumgartl. Deze Duitse verdediger (inmiddels 27 jaar) werd in die periode verhuurd door PSV. De Eindhovenaren kochten Baumgartl medio 2019 voor een aardig bedrag: twaalf miljoen euro.

Kapitaalvernietiging

De rechtspoot kwam in Brabant echter maar tot een schamele 21 wedstrijden, dus zijn salaris en aankoopsom heeft de Duitse twintiger in Nederlandse dienst nooit waargemaakt. Baumgartl is onlangs naar Schalke 04 vertrokken. Zónder vaste afkoopsom, kapitaalvernietiging dus. Al heeft PSV wel enkele bonussen bedongen.

Die zullen echter nooit het aankoopbedrag van twaalf miljoen gaan overtreffen. De top van de Eindhovense club zal bij de nieuwe aankopen goed moeten kijken of iemand écht een versterking is. Want als je bij een matige voetballer als Baumgartl al voor miljoenen het schip in gaat, zou dat een belangrijke waarschuwing voor de toekomst moeten zijn.

Haalt PSV de groepsfase van de Champions League?

  • Ja
  • Nee
1115+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie