Malen verlaat PSV voor recordbedrag

Foto: Malen verlaat PSV voor recordbedrag

Donyell Malen is bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. De 21-jarige aanvaller van PSV keerde aan het begin van dit seizoen terug van een zware knieblessure, maar heeft inmiddels zijn ritme weer helemaal gevonden. Niet alleen scoort de aanvaller aan de lopende band doelpunten, met zijn assist in de Topper tegen Ajax bewees hij ook dat zijn technische vaardigheden een enorme sprong hebben genomen. Buitenlandse clubs kijken mee, maar slaan waarschijnlijk pas in de zomermaanden toe, helemaal omdat zij het transferrecord van PSV (Hirving Lozano, 40 miljoen euro) uit de boeken moeten werken.

Donyell Malen heeft het nog niet uitgesproken, maar lijkt bezig aan zijn laatste maanden als PSV’er. De aanvaller mag zich al een paar seizoenen basisspeler noemen bij de Eindhovenaren en speelde zich vooral in de laatste fase van het vorige kalenderjaar nadrukkelijk in de kijker. De eerste seizoenshelft was de spits van PSV en het Nederlands elftal in vierentwintig wedstrijden (alle competities) al goed voor vijftien doelpunten en zes assists, waardoor het niet gek is dat clubs uit de topcompetities hun vizier gericht hebben op de nog steeds jonge Nederlander. 

Donyell Malen

De laatste weken van het seizoen heeft Malen echter een ander soort rol gekregen binnen het elftal van PSV. De aanvaller laat zich in bepaalde situaties vaker inzakken om de bal op te halen van het middenveld en werpt zich daardoor steeds meer op als spelverdeler. Eerder nam Eran Zahavi die rol aan, maar dat had als direct gevolg dat zowel de ervaren Israëlische spits als de rest van het team minder goed draaide. Met Malen in de rol van hangende spits komen er plots andere kwaliteiten aan het licht: niet alleen blijkt de 21-jarige Nederlander in een sprintduel rap te zijn met een bal, ook bewijst hij nu dat hij in de kleine ruimte zijn balgevoel goed in de vingers heeft. Sterker nog: hij laat je een beetje denken aan de tijd dat Memphis Depay zijn definitieve doorbraak in het shirt van de Eindhovenaren kende. 


Toch heeft Malen één grotere kwaliteit dan zijn inmiddels befaamde voorganger. Zijn assists op Zahavi tegen Ajax lieten zien dat Malen verder denkt dan alleen zijn eigen geluk. Een spits die doelpunten maakt én een teamspeler is, is op meerdere gebieden goud waard voor een trainer én voor een club. De manier waarop Malen Zahavi bij de eerste PSV-treffer vrij voor André Onana zette was fenomenaal omdat het een technisch hoogstandje was, maar zijn tweede assist (een simpel balletje breed op de inlopende Zahavi) was wellicht nog mooier: niet om de schoonheid van de pass, maar omdat het precies laat zien hoe Malen binnen een team kan functioneren en zichzelf zonder problemen wegcijfert voor het geluk van een ander (lees: het elftal). 

Meer dan doelpuntenmachine

Dat maakt van Malen méér dan een doelpuntenmachine alleen. De 21-jarige spits staat met zeven doelpunten in vijftien wedstrijden niet eens in de top 10 van de Eredivsie-topscorerslijst, maar heeft op basis van de statistieken niet veel achterstand op de grote doelpuntenmakers in de vaderlandse competitie. Bij PSV mag hij dan wel dé go-to-man zijn als het gaat om doelpunten maken (0,6 doelpunt per negentig minuten), in de Eredivisie schieten spelers zoals Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo, 1,1 doelpunt per negentig minuten), Danilo Pereira da Silva (FC Twente, 0,8 doelpunt per negentig minuten) en Henk Veerman (0,8 doelpunt per negentig minuten) nog altijd boven hem. 

Als je bij die spelers gaat kijken naar wat zij nog meer doen dan doelpunten maken, dan blijft er niet heel veel meer over. De bovenstaande spelers zijn, net als Zahavi in de tweede helft van dit seizoen, het eindstation van elke aanval, terwijl Malen met assists (0,4 per negentig minuten), gecreëerde kansen (1 per negentig minuten) en individuele acties (1,6 geslaagd per negentig minuten, 72% van het totaal) ook zijn aandeel heeft in het aanvalsspel van PSV. Daardoor schiet hij minder vaak op doel dan de bovengenoemde spelers, waardoor je gaat kijken naar zijn conversie (doelpunten/schoten) niet onderdoet voor de topschutters van deze competitie. In vergelijking met zijn PSV-collega Zahavi (15%) schiet Malen superscherp (23,3%), maar komt hij niet aan de statistieken die Eredivisie-topscorer Giakoumakis (36,6%) kan overleggen. 


Recordsom

Dat Malen over de drie aspecten van het aanvalsspel (doelpunten maken, kansen creëren/assist geven en individuele acties) beschikt, maakt hem een unieke speler in het voetbal en daardoor een interessante optie voor verschillende topploegen in Europa. De 21-jarige aanvaller kan als enige spits spelen (doelpunten maken), maar bewijst dit seizoen ook dat hij in een twee-spitsen-systeem prima uit de voeten kan en misschien zelfs beter rendeert dan wanneer hij het in zijn eentje moet opnemen tegen twee centrale verdedigers. Maar ook wanneer Malen vanaf de vleugels speelt, de positie waar hij doorbrak in het eerste elftal van PSV en ook bij het Nederlands elftal op speelminuten kan rekenen, bewijst hij met zijn individuele acties en pass-vermogen dat hij daar niet zal misstaan. 

Het zal echter voor een kopende club wel een dure grap worden om Malen los te weken bij PSV. De viervoudig Oranje-international heeft op dit moment een geschatte marktwaarde van 25 miljoen euro (Transfermarkt.nl) en ligt nog tot de zomer van 2024 vast in Eindhoven. Bij de laatste update van de marktwaardewebsite werd Malen niet meegenomen, maar wanneer hij zijn prestaties vast weet te houden en aan het einde van het seizoen een plek in de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer afdwingt, zal het niemand verbazen als Malens marktwaarde boven de dertig miljoen euro zal eindigen. 

Zijn stormachtige ontwikkeling en de lange duur van zijn contract maken hem daarom alleen betaalbaar voor de grootste clubs van Europa. PSV zou naar verluidt vijftig miljoen euro verlangen voor de aanvaller – ter vergelijking: Memphis vertrok voor 34 miljoen euro naar Manchester United en Hirving Lozano kostte Napoli 40 miljoen euro – en óók zonder corona-crisis zijn er maar een handjevol clubs die een dergelijk bedrag kunnen ophoesten. Dat lijkt ook de reden dat PSV-fans zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over een tussentijds vertrek van hun steraanvaller. 


Belangrijkste kandidaten

In de zomer kan daar wellicht verandering in komen. Op dit moment lijkt Borussia Dortmund meest concrete interesse te hebben in Malen, al zitten er nog wel wat haken en ogen aan die overgang. Bij de Duitsers wordt Malen gezien als de opvolger van Jordan Sancho, die al jaren in verband wordt gebracht met een terugkeer naar Engeland en Manchester United als belangrijkste gegadigde heeft. De transfer van Sancho moet de komst van de 21-jarige Nederlander bekostigen: naar verluidt wil United meer dan honderd miljoen euro betalen voor de diensten van Sancho, waardoor Dortmund genoeg geld heeft om aan de vraagprijs van vijftig miljoen euro te kunnen voldoen. 

Door de Italiaanse link van Malen zaakwaarnemer Mino Raiola is zijn naam inmiddels ook in de Serie A gevallen. AC Milan, Internazionale en Juventus zouden inmiddels hebben geïnformeerd naar de diensten van Malen, die gek genoeg nog niets uit de Premier League gehoord heeft. Als er één competitie perfect lijkt voor de kwaliteiten van de 21-jarige aanvaller, dan is het de hoogste Engelse voetbalklasse. Malen heeft een verleden bij Arsenal, waar hij niet door wist te breken in het eerste elftal en naar PSV vertrok. In het verleden hadden The Gunners voorzichtige interesse, maar deze lijkt verdwenen te zijn. Aan de andere kant: Pierre-Emerick Aubameyang wordt deze zomer 32 jaar en heeft ooit een opvolger nodig.

Voor welk bedrag vertrekt Malen bij PSV?

  • Minder dan 20 miljoen euro
  • 20 – 30 miljoen euro
  • 30 – 40 miljoen euro
  • 40 – 50 miljoen euro
  • Meer dan 50 miljoen euro
4385+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie