Interview Gravenberch: “Ik laat me niet gek maken”

Foto: Interview Gravenberch: “Ik laat me niet gek maken”

Het geduld van Danzell Gravenberch wordt dit seizoen op de proef gesteld. De zoektocht naar speelminuten bracht hem naar De Graafschap, maar daar zit hij opnieuw op de bank. Het is niet de eerste keer dat hij voor deze uitdaging staat, dus blijft Gravenberch positief. “Ik laat me niet gek maken”, zegt hij tegen SoccerNews.nl 

Niet opgeven 

Pas twee keer begon Gravenberch dit seizoen in de basis, terwijl hij afgelopen zomer als mogelijke eerste spits werd gehaald van Sparta Rotterdam. In de winterstop wilde hij daarom vertrekken, maar een transfer bleef uit. “Het is een moeilijke situatie. Ik ben bij Sparta vertrokken, omdat ik daar op de bank zat. Ik kwam hier met de insteek om veel minuten te maken, maar dat pakt helaas anders uit. Ik zou meer willen spelen en ben niet tevreden, maar ik ben niet iemand die snel opgeeft.”

Hoe gaat hij om met zijn rol als invaller? “Ik probeer alles te geven als ik erin kom. Meer kun je niet doen tijdens korte invalbeurten. Het is vooral tien minuten meedoen en veel lange ballen opvangen. Dat is niet het spel dat ik het liefste speel, dus het is lastig om goede dingen te doen.” 

Zijn geduld wordt getest, maar Gravenberch blijft zich volledig inzetten. “Natuurlijk is het lastig om reserve te staan. Het is zelfs enorm frustrerend. Maar ik blijf hard trainen. Ik ben professioneel en heb geen andere keuze. Ze kunnen nooit klagen over mijn instelling. Ik zet me volledig in en wacht op mijn kans. Dat is het enige wat ik kan doen. Ik blijf positief, dat zit gelukkig in mijn karakter.” 

Veelbewogen carrière 

Gravenberch heeft een veelbewogen carrière achter de rug, waarin hij voor hetere vuren heeft gestaan. Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax, in een lichting met Davy Klaassen, Stefano Denswil, Kenny Tete en Sheraldo Becker, maar het eerste elftal haalde hij niet. “Ajax heeft honderdduizend jeugdspelers en je moet net in het plaatje passen. Er staat altijd iemand anders klaar. Het is jammer dat ik het niet gehaald heb, maar ik heb leuke herinneringen aan die tijd, bijvoorbeeld van buitenlandse tripjes.”

Zijn profcarrière opgeven is nooit in zijn gedachten opgekomen. Gravenberch is een echte liefhebber en wilde koste wat kost in het profvoetbal actief blijven. Het bracht hem langs buitenlandse club als Cluj (Roemenië), Reading (Engeland) en Roeselare (België). “Bij Cluj kreeg ik een tijd geen salaris en moest ik weg, bij Reading heb ik niet veel gespeeld en in België was het helemaal een nachtmerrie.”

Gravenberch werd door Reading uitgeleend aan Roeselare, dat op het tweede niveau van België speelde en inmiddels failliet is. Niemand had hem voorbereid om wat hij daar mee zou maken. “Alles was slecht geregeld. Het salaris kwam regelmatig te laat en etentjes met het team kregen we achteraf niet vergoed. Een andere keer hadden we een oefenwedstrijd, maar er was geen bus geregeld voor de terugweg. Stonden we daar met z’n allen te wachten. Ik heb het twee jaar uitgehouden, omdat ik een goed salaris had vanuit Reading. Dat maakte een hoop goed.”  

Broertje Ryan Gravenberch 

Ondanks de hobbelige weg is Gravenberch over het algemeen tevreden over zijn carrière. Hij heeft veel ervaringen opgedaan en kan leven van het voetbal. Daarnaast beseft hij dat er belangrijkere dingen zijn dan wel of niet spelen. “Familie staat bij mij op nummer één. Het gezin waar ik uitkom is ontzettend hecht en ik heb inmiddels mijn eigen gezin met drie kinderen. Dan ga je het voetbal ook anders zien.” 

Gravenberch kijkt met een trots gevoel naar zijn jongere broertje Ryan, die op negentienjarige leeftijd belangrijk is bij Ajax. “Ik ben een trotse broer. Ik hoop dat hij dit vasthoudt en nog veel meer mooie wedstrijden mag spelen. Ik probeer hem te helpen door hem positiviteit in te praten, maar dat heeft hij ook van nature. Daarin lijken we op elkaar.”

 

De geruchten dat Ryan Gravenberch al akkoord is met Bayern München over een transfer worden door zijn broer ontkent. “Dat is onzin. Er wordt veel geschreven op internet, maar niet alles is waar. Natuurlijk spelen er dingen rond hem, maar de toekomst van Ryan zal over een tijdje duidelijk worden. Ik vertel hem altijd dat hij zijn gevoel moet volgen en in zichzelf moet blijven geloven.”

Danzell Gravenberch hoopt zijn kans bij De Graafschap nog te krijgen en zal anders zijn opties overwegen. “Ik zou nog wel een mooi avontuur in het buitenland willen beleven. In een land waar het veilig is voor mij en mijn gezin, waar ik mijn salaris op tijd betaald krijg en waar ik lekker kan voetballen.”

Verdien 9 keer je inleg als Gravenberch morgen tegen PSV scoort!

Gaat Ryan Gravenberch naar Bayern?

  • Dat denk ik wel
  • Dat denk ik niet
150+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie