Interview: Ajax-beul Smeets verklaart opmerkelijke transfer

Foto: Interview: Ajax-beul Smeets verklaart opmerkelijke transfer

Bryan Smeets maakte deze winter een opmerkelijke stap van Sparta naar de Belgische tweedeklasser Lommel SK. Voor de buitenwereld voelt de transfer vreemd aan, maar voor Smeets zelf is het hartstikke logisch. “Ik ga mijn eigen weg”, zegt Smeets tegenover SoccerNews.nl

Eén minuut voor het sluiten van de transferperiode meldde Sparta het vertrek van Bryan Smeets op de website. ‘Bryan Smeets naar Lommel’. De tweede aanvoerder van de club miste in de eerste seizoenshelft geen enkele wedstrijd, maar vertrok toch naar de tweede divisie van België. Smeets legt uit wat er achter deze transfer schuilgaat.

Ineens overbodig bij Sparta 

“Ik was dit seizoen belangrijk voor Sparta, maar door wisselingen binnen de club veranderde dat. Technisch directeur Henk van Stee ging weg en er kwam een nieuwe man (Gerard Nijkamp, red) met nieuwe ideeën en nieuwe spelers. Ik kreeg het bericht dat ik niet meer zou spelen en toen wist ik dat ik weg moest. Ik ben niet gemaakt om op de bank te zitten. Het is raar dat ik ineens overbodig was, maar zo gaat dat in de voetballerij. Ik loop al langer mee en weet hoe het werkt. Gelukkig was Sparta bereid om mij gratis te laten gaan, waardoor ik veel opties had.” 

Financieel goede aanbieding 

Smeets sprak met meerdere clubs in binnen- en buitenland, maar wachtte tot de laatste dag van de transferperiode om een keuze te maken. “Ik kon voor meerdere jaren in het buitenland tekenen, maar het voelde niet goed. Het totaalplaatje ontbrak. Ik nam een risico door zo lang te wachten, maar daar stond ik volledig achter. Lommel bood mij uiteindelijk een mooi avontuur dat helemaal paste bij wat ik zocht. Het is dichtbij mijn dochter in Maastricht en ik kreeg financieel een erg goede aanbieding. Ze zijn ver gegaan om mij te halen.” 

Smeets tekende een contract voor slechts zes maanden. In die periode moet de middenvelder Lommel helpen in de strijd om handhaving. De club heeft als onderdeel van de City Group grote ambities, maar kent een moeilijk seizoen op het tweede niveau van België. “Er is op financieel gebied veel mogelijk bij de club, maar er zijn veel problemen. In plaats van promotie naar de hoogste klasse strijden ze nu tegen degradatie. In de aankomende negen wedstrijden moeten we dat voorkomen.” 

Mengelmoes van culturen 

Bij Lommel gaat Smeets samenwerken met voorzitter Harm van Veldhoven (oud-trainer van Roda JC), verdediger Stijn Wuytens (ex-AZ) en de Nederlandse assistent-trainer Patrick Greveraars. De selectie van Lommel bevat vooral jonge talenten uit alle windstreken, zoals vier Brazilianen en vijf huurlingen van Manchester City. Smeets moet als ervaren Nederlandstalige speler voor meer balans zorgen. “Ons team is een mengelmoes van zoveel verschillende culturen. De spelers hebben veel talent, maar je hebt meer nodig om wedstrijden te winnen. Ik ben aangetrokken vanwege mijn ervaring en hoop in deze korte tijd de club te helpen.” 

Derde trainer van het seizoen 

Bij het debuut van Smeets verloor Lommel zondag met 3-0 van koploper Westerlo, waarna trainer Luiz Felipe Ferreira zijn afscheid aankondigde. De Braziliaan had slechts twintig dagen de leiding, nadat hij in december de Nederlander trainer Peter van Veen opvolgde. Lommel gaat nu op zoek naar de derde trainer van het seizoen. “Het is chaos, maar dat wist ik van tevoren. Ik ben hier met mijn volle verstand ingestapt. Het lijkt een rare stap, maar ik ga mijn eigen weg. Ik heb goede afspraken met Lommel gemaakt en maak me geen zorgen.” 

Kansen binnen de City Group 

In de zomer is Smeets transfervrij en gaat hij zijn situatie opnieuw bekijken. De samenwerking binnen de City Group biedt hem een interessant perspectief. “Daar hebben we het zeker over gehad. Ze hebben aangegeven mij te willen helpen. De City Group heeft meerdere clubs over heel de wereld, een groot netwerk en veel ingangen. Dat kan voor mij straks een mooi avontuur in het buitenland opleveren.”

Vertrek uit Nederland 

In Nederland wordt Smeets vooral herinnerd vanwege zijn doelpunt voor De Graafschap tegen Ajax, waarmee hij in 2016 een Amsterdams kampioenschap dwarsboomde. Met zijn toestemming noemen we hem voor de laatste keer ‘Ajax-beul’. “Ik word daar helemaal gek van. Het blijft me achtervolgen, maar dat hoort nu eenmaal bij mijn carrière.” 

Na dertien jaar in de Jupiler League en Eredivisie was Smeets eraan toe om in een andere competitie te spelen. De optie om in Nederland te blijven legde hij naast zich neer. “Ik heb met de Graafschap gesproken over een terugkeer. Dat is een oude club en een grote liefde van mij, maar ik vond het wel lekker om Nederland even te verlaten. In België gaan er nieuwe deuren voor me open. Ik begin op nul en ga hier de komende maanden met plezier voetballen.”

Tof avontuur?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
464+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie