Hoop in Amsterdam: geschiedenis herhaalt zich bij Ajax

Foto: Hoop in Amsterdam: geschiedenis herhaalt zich bij Ajax

John van ‘t Schip had donderdagavond niet beter kunnen beginnen. De oefenmeester slaagde er in slechts twee dagen in om weer energie in het elftal te krijgen en de Amsterdammers van de laatste plaats af te krijgen. Als typische Ajax-trainer deed hij dit met een vracht aan eigen jeugdspelers in het basisteam, wat veelbelovend is voor de toekomst.

Opinie: Helder keuzes Van ‘t Schip bij Ajax

Jorrel Hato, Ar’Jany Martha, Kenneth Taylor, Brian Brobbey en Kristian Hlynsson: allemaal zijn ze afkomstig uit de Amsterdamse jeugdopleiding. Daar komt nog eens bij dat Steven Bergwijn en Branco van den Boomen eveneens een gedeelte van hun jeugd op De Toekomst hebben rondgelopen. Van ‘t Schip bracht daarmee precies wat Ajax in tijden van crisis keihard nodig heeft: herkenbaarheid op het voetbalveld. Het spel was dan niet bepaald hoogstaand, maar dat mag je ook niet verwachten van een team dat maandenlang hopeloos uit vorm was. De kersverse hoofdtrainer haalde er alles uit wat erin zit en maakte heldere keuzes.

Dat Van ‘t Schip bij zijn aanstelling stelde dat hij een streep onder het verleden wilde zetten, betekent niet alleen dat iedereen weer een volwaardige kans krijgt. De coach trekt zich simpelweg niets aan van de hoge transferbedragen die afgelopen zomer op tafel zijn gelegd om twaalf spelers te kunnen contracteren. Als buitenstaander was Van ‘t Schip al kritisch op het functioneren van enkele aankopen en, hoewel hij het niet hardop uitspreekt, zet hij de meeste spelers daarom op de reservebank neer. Uitsluitend Diant Ramaj, Anton Gaaei en Josip Sutalo mochten van de trainer aantreden, terwijl Chuba Akpom inviel.

Als jeugdexponent van Ajax weet Van ‘t Schip als geen ander hoe hij de club er weer bovenop kan helpen. Natuurlijk zal hij in het overige gedeelte van het seizoen gebruikmaken van de aankopen. Wanneer bepaalde spelers zich verder ontwikkelen en een basisplaats verdienen, zal hij ze bovendien speelminuten gunnen. Het principe voor de hoofdtrainer is echter simpel: Ajax wil weer een herkenbaar elftal creëren met spelers uit eigen jeugdopleiding, aanvallend voetbal en lef, gecombineerd met resultaat. En dat doel kan Van ‘t Schip de komende maanden het snelste bereiken door gebruik te maken van de talenten binnen de vereniging.

De spelers van Ajax donderdagavond tegen FC Volendam.

Historie toont gelijk Van ‘t Schip aan

Wanneer we naar de geschiedenis van Ajax kijken, dan heeft de club de grootste successen behaald na een tijd van crisis. Neem de jaren ’70, toen de club met onder meer Johan Cruijff, Johan Neeskens, Barry Hulshoff en Piet Keizer grote Europese successen behaalde. De club kwam uit een moeilijke jaren ’50 en ’60, waarin Rinus Michels het voor elkaar kreeg om Ajax professioneler te maken. Met het driemaal winnen van de Europa Cup I is de rest geschiedenis. Na een moeizame jaren ’80 lukte het de Amsterdammers vervolgens om in 1995 de Champions League te pakken, terwijl ondertussen ook andere prijzen in de wacht werden gesleept. En dat deed het opnieuw met veel eigen jeugd.

Recenter, in het seizoen 2018-2019, kozen Erik ten Hag en Marc Overmars eveneens voor de nodige herkenbaarheid in het team. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Daley Blind: gezamenlijk wisten ze als Nederlandse enclave om Ajax terug aan de top te brengen. Ajax bereikte de halve finale van de Champions League en had jarenlang de wind mee, wat vele andere successen opleverde. Gekeken naar de clubgeschiedenis is het kortom veel vaker voorgekomen dat het na een crisis de clubjongens in het team naar voren schoof. Waar het momenteel nog in een andere fase zit met een plek in het rechter rijtje, is de huidige lijn positief te noemen.

Met talenten als Silvano Vos, Mika Godts, Martha, Hato en Hlynsson zal Ajax niet direct een Europese prijs pakken. Dat Van ‘t Schip hen kansen geeft in het eerste team, zal toekomstig algemeen directeur Alex Kroes echter wel tevreden stemmen. Niet alleen krijgen de spelers zo de kans om zich te ontwikkelen, ook kan Ajax hen mogelijk over een paar jaar voor een groot bedrag aan een buitenlandse club verkopen. Daarmee kan het de 115 miljoen euro die het deze zomer grotendeels verloor, langzaamaan terugverdienen en ook financieel de weg omhoog weer inzitten. Het beleid is slecht nieuws voor alle aankopen die zijn binnengekomen, maar geeft heel Amsterdam weer hoop.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax meer teruggrijpen op eigen jeugdspelers?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
796+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie