Historie in Ajax-voordeel, PSV kan bouwen op vastigheden

Foto: Historie in Ajax-voordeel, PSV kan bouwen op vastigheden

De bekerfinale tussen Ajax en PSV is een affiche waar veel Nederlanders aan het begin van het seizoen voor tekenen. Met respectievelijk 9 en 10 landstitels springen beide clubs er in de 21ste eeuw bovenuit. In de eindstrijd van de KNVB Beker kwamen PSV en Ajax elkaar niet vaak tegen. Hoe ziet de geschiedenis eruit? En hoe liggen de krachtsverhoudingen?

Historie van KNVB Beker

Zondagmiddag staan beide clubs in de finale van de KNVB Beker pas voor de vijfde keer tegenover elkaar. De eerste keer was in het seizoen 1969/1970, vlak voor de glorietijd van Ajax en in het jaar dat Feyenoord de Europa Cup I naar zich toetrok. De Amsterdammers waren in Den Bosch voor 30.000 toeschouwers met 2-0 te sterk voor de tegenstander. Voor Ajax maakten Piet Kiezer en Johan Cruijff de doelpunten, waardoor de club er met de hoofdprijs vandoor ging.

De supporters van beide clubs moesten vervolgens bijna 30 jaar wachten voordat PSV en Ajax weer eens tegen elkaar in de finale stonden. In het voetbaljaar 1997/1998 was dit eindelijk weer het geval, waarbij het opnieuw tot een Amsterdams feestje kwam. Ditmaal liet Ajax de tegenstander kansloos door met 5-0 te winnen. Tijani Babangida, Jari Litmanen (3x) en Shota Arveladze waren gezamenlijk verantwoordelijk voor de overtuigende overwinning en vierden het feest na afloop dan ook flink.

Gedurende deze eeuw vond de topwedstrijd nog tweemaal plaats. In het seizoen 2005/2006 pakte PSV de landstitel en hoopte het eveneens de Nederlandse beker naar zich toe te trekken. Na twee nederlagen tegen Ajax lukte het 17 jaar geleden echter opnieuw niet om de concurrent te verslaan. Klaas Jan Huntelaar zorgde voor de openingstreffer, waarna Michael Lamey de gelijkmaker op het scorebord zette. Het duel leek vervolgens de verlenging in te gaan, maar dankzij een doelpunt van Huntelaar vlak voor tijd besliste Ajax het in de 90 minuten.

De meest recente bekerfinale tussen Ajax en PSV vond vorig jaar plaats. Waar Ajax onder leiding van Erik ten Hag op weg was om het kampioenschap binnen te halen, was het voor de ploeg van Roger Schmidt de enige mogelijkheid om een prijs aan het seizoen over te houden. De Duitser zag zijn team door een doelpunt van Ryan Gravenberch op achterstand komen, maar dankzij Erick Gutiérrez kwam PSV weer op gelijke hoogte. Cody Gakpo bezorgde PSV vervolgens de eerste zege in de historie tijdens een bekerfinale tegen Ajax.

Onderlinge ontmoetingen dit seizoen

Gekeken naar het huidige seizoen belooft de wedstrijd tegen PSV voor Ajax weinig goeds. De club stond dit voetbaljaar namelijk al driemaal tegenover de opponent en verloor alle wedstrijden. Aan het begin van het seizoen ging het in de Johan Cruijff Schaal mis door enkele verdedigende blunders. Steven Bergwijn zette zijn ploeg nog prachtig op voorsprong, maar mede door een uitblinkende Guus Til (scoorde een hattrick) en overtuigende Xavi Simons pakte PSV een 2-5 overwinning.

Begin november stonden de clubs opnieuw tegenover elkaar, maar ditmaal ging het om een wedstrijd in de Eredivisie. In Amsterdam slaagde Ajax er wederom niet in om PSV de wil op te leggen en maakte Ruud van Nistelrooij met zijn team slim gebruik van de zwakheden bij de tegenstander. Luuk de Jong en Gutiérrez maakten beide een doelpunt. In de slotfase maakte Lorenzo Lucca nog de aansluitingstreffer, maar het was niet voldoende om het PSV nog lastig te maken. Het leverde Alfred Schreuder opnieuw een gevoelige tik op.

Vorige week zondag vond de laatste ontmoeting tussen beide clubs plaats. Met John Heitinga voor de groep kreeg Ajax opnieuw geen grip op PSV, dat een uitstekend tactisch plan had om de opponent pijn te doen. Het maakte gebruik van het vele balverlies van de Amsterdammers en zorgde met de snelheid op de vleugels voor gevaar tussen de linies. Ajax bleek verdedigend niet bij machten te zijn om de wedstrijd naar zich toe te trekken en zag dankzij doelpunten van Luuk de Jong (tweemaal) en Xavi Simons PSV uiteindelijk met 3-0 winnen.

Enige prijs om te pakken

De confrontatie is op meerdere fronten een interessant duel. Niet alleen zijn beide clubs historisch gezien aan elkaar gewaagd, ook is de wedstrijd voor beide clubs het enige moment dat ze dit seizoen nog een prijs kunnen winnen. PSV kan daarbij teruggrijpen op de vastigheden van de laatste weken. De enige wissel binnen het basiselftal zal plaatsvinden onder de lat, waar bekerkeeper Joël Drommel van Van Nistelrooij het vertrouwen zal krijgen, ondanks de kritiek die de trainer daarover kreeg.

Voor Heitinga zal het voelen als het tasten in het duister. Zijn team was vorige week in Eindhoven nog machteloos, waardoor de hoofdtrainer naar verwachting in zijn team gaat schuiven. Door de schorsing van Kenneth Taylor staat Davy Klaassen waarschijnlijk op zijn plaats, terwijl Dusan Tadic als aanvallende middenvelder moet spelen. Brian Brobbey moet plaatsnemen in de spits, geflankeerd door Steven Berghuis en Steven Bergwijn. Zekerheden heeft Heitinga echter nauwelijks, waardoor voor hem een spannende middag te wachten staat.

Wie pakt dit seizoen de KNVB Beker?

  • Ajax
  • PSV
53+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
43+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
58+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
22+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
39+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
257+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
53+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
88+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
219+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
82+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
763+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
163+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
45+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
352+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
750+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
199+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
323+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
338+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie