Feyenoord confronteert AZ met de realiteit

Foto: Feyenoord confronteert AZ met de realiteit

AZ is zondagavond met lege handen uit De Kuip vertrokken. De Alkmaarders hoopten tegen Feyenoord kans te maken op minimaal een punt, maar maakten vrijwel geen moment in het duel een serieuze kans op een resultaat. Opnieuw dit voetbaljaar kwam de ploeg van Pascal Jansen dan ook tekort in een topwedstrijd.

Feyenoord leert de Alkmaarders belangrijke les

De bezoekers hadden dit seizoen in de Nederlandse competitie dan wel nog geen nederlaag geleden, maar dit beeld was enigszins een vertekend beeld. Buiten het treffen met Ajax had AZ nog geen enkele topwedstrijd achter de rug. In het duel met de Amsterdammers speelde het bovendien tegen een tegenstander die al op haar rug lag, waardoor het voor AZ redelijk eenvoudig was om de zege binnen te halen. Tegen Feyenoord beleefde het een volstrekt ander duel. De wedstrijd vond op een hoog tempo plaats en was een tactisch steekspel. AZ hield de rug redelijk recht, maar kon niet voorkomen dat de opponent de bovenliggende partij was.

Dat AZ met een nederlaag naar huis ging, had niet alleen te maken met het feit dat Feyenoord al vroeg in de eerste helft een treffer maakte. Gekeken naar de wedstrijden van AZ in de Conference League, is namelijk minimaal één constante te zien. Op het moment dat het een wedstrijd moet spelen waarin het hard eraan toe gaat, heeft het simpelweg moeite om haar mannetje te staan en de opponent de baas te zijn. Dit was ook tegen Feyenoord weer terug te zien, onder meer op het middenveld. Waar Jordy Clasie en Sven Mijnans normaliter de baas zijn op het middenveld, kwamen ze ditmaal het nodige tekort.

Een opstootje tussen Feyenoord en AZ.

Gebrek aan ervaring nekt AZ

Het meest exemplarisch was het optreden van Ibrahim Sadiq en Ruben van Bommel. De buitenspelers kregen dit voetbaljaar meermaals terecht lof voor hun uitstekende spel, lef en durf, maar in de havenstad lieten ze weinig zien. Beide mannen bleven aan de zijkanten hangen en moesten hun bijdrage leveren aan de tegenaanvallen. Wanneer AZ echter de bal veroverde en een van de aanvallers in stelling bracht, raakten ze kinderlijk eenvoudig deze weer kwijt. Het zorgde ervoor dat de uitploeg voortdurend de bal verloor en onrustig in haar spel bleef, terwijl Feyenoord weinig hoefde te vrezen van de voorhoedespelers.

Het was dan ook niet voor niets dat Jansen besloot om het duo in de loop van de tweede helft naar de kant te halen en twee vervangers binnen de lijnen te brengen. Hoewel zowel Van Bommel als Sadiq het talent hebben om op termijn van waarde te zijn voor AZ, hebben beide spelers simpelweg nog niet de ervaring en kwaliteiten om in een groot stadion met de druk te kunnen omgaan. Het zet de oefenmeester, die voorafgaand aan de wedstrijd nog het volste vertrouwen in de aanvallers had, ongetwijfeld aan het denken voor de komende wedstrijden, waarbij de club in december in eigen huis PSV ontvangt.

Evenals de vorige seizoenen heeft AZ dit voetbaljaar te maken met de realiteit van de club. Het moet elk seizoen weer haar topspelers laten gaan en op zoek gaan naar een nieuwe samenstelling van de selectie, waarbij de doorstroming van de jeugdopleiding een belangrijk item is. Het levert de vereniging niet alleen vele toptalenten op en daarmee een voorsprong op de concurrentie, maar ook jaarlijks veel geld aan transferbedragen. Tegelijkertijd heeft AZ op deze wijze niet de kans om een serieuze gooi te doen naar het landskampioenschap, omdat het simpelweg een aantal concurrenten hebben waarin het verloop binnen de spelersgroep een stuk minder snel gaat.

Champions League-plek voor AZ nog altijd mogelijk

Arne Slot is als hoofdtrainer van Feyenoord alweer een aantal seizoenen bezig om een stabiele selectie neer te zetten. Hoewel de club meerdere smaakmakers liet vertrekken, is het verschil tussen het team van vorig en dit voetbaljaar nihil te noemen. Daardoor had de coach slechts een aantal wedstrijden nodig om het elftal te laten draaien, tot resultaten te komen en goed voetbal op de mat te brengen. Waar het Jansen dit seizoen wél al lukte om het laatste aspect bij AZ te bereiken, weet hij het in belangrijke wedstrijden niet om te zetten in zeges. Daar kan de trainer niet veel aan doen: zijn ploeg mist simpelweg ervaring om het goede spel om te zetten in resultaat.

En dus lijkt AZ ook dit seizoen naast de landstitel te grijpen. De Rotterdamse vereniging is simpelweg te goed om te verslaan, en dat geldt hetzelfde voor PSV. Een geluk voor het team van Jansen is dat aan het einde van het seizoen maar liefst drie Champions League-plaatsen te verdelen zijn, waarbij Ajax lijkt mis te grijpen. Het betekent dat AZ een kans voor open doel heeft om de derde plaats te bereiken en daarmee een gooi te kunnen doen naar plaatsing voor de poulefase van het miljardenbal. Het is dan wel geen hoofdprijs, maar wel een manier om de huidige spelersgroep zo snel mogelijk ervaren te krijgen.

Is dit AZ goed genoeg voor de titelstrijd?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
163+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie