EXCLUSIEF: Jeroen Manschot legt nieuwe stakingsregels KNVB uit

Foto: EXCLUSIEF: Jeroen Manschot legt nieuwe stakingsregels KNVB uit

Eredivisie-scheidsrechter Jeroen Manschot heeft zijn eigen item in de nieuwe wekelijkse show van SoccerNews.nl, SN Weekly met Anouk Hoogendijk. En dit keer gaat hij in op iets wat wel héél dicht bij huis kwam. Hij had namelijk de leiding over NAC Breda tegen Willem II in het Rat Verlegh Stadion en moest die wedstrijd definitief staken.

Jeroen Manschot: “Ik had zoiets van: hè, vuurwerk?”

In SN Weekly neemt Manschot ons allereerst mee naar de bewuste vrijdagavond: “Vrijdag hadden we met ons team NAC-Willem II. Dat is natuurlijk een Brabantse derby, waar veel op het spel staat voor beide ploegen. Helaas moesten we die wedstrijd staken wegens vuurwerk en bier op het veld. En dat is natuurlijk iets wat je niet wilt. Je wilt voetbal zien, en je bent scheidsrechter, dus je wilt in het stadion staan om een voetbalwedstrijd te kunnen leiden. Dat ging tot de zeventigste minuut hartstikke goed. Totdat er weer een aantal mensen zijn die het verzieken voor de rest. Uiteindelijk moesten we in de 74e minuut definitief staken.”

Primeur

Een primeur naar aanleiding van de aanscherping van de regels. Daartoe besloot de Nederlandse voetbalbond (KNVB) nadat Davy Klaassen in de bekerklassieker was geraakt door een aansteker, met een bloedende hoofdwond als gevolg… “Het is niet voor het eerst dat een wedstrijd definitief gestaakt wordt. Maar het is wel voor het eerst dat een wedstrijd definitief gestaakt wordt wegens voorwerpen op het veld, in dit geval dus vuurwerk en bier. We hebben natuurlijk wel definitieve stakingen gehad met sneeuw en andere weersomstandigheden. Maar dit is wel de eerste keer dat er definitief gestaakt wordt omdat supporters zich niet kunnen gedragen.”

Manschot legt nieuwe stakingsregels uit

“Alle clubs en de KNVB hebben de koppen bij elkaar gestoken en gezegd: dit kan zo niet verder”, legt Manschot de besluitvorming uit. “We moeten de tolerantiegrens naar beneden halen. Er is een verscherping van de regels geweest en er is aangegeven dat als er voorwerpen op het veld komen waarbij spelers of officials of andere mensen op het veld níét geraakt worden… dan staken we tijdelijk. Dan gaan we naar binnen en hebben we een afkoelperiode. Dat zal meestal rond de tien minuten à een kwartiertje zijn. Het publiek wordt toegesproken, dat het niet is toegestaan en dat er bij een tweede geval definitief gestaakt gaat worden.”

En dat is dan ook gelijk de tweede regel: “Mocht je terugkomen en mocht er weer iets gebeuren waarbij mensen niet worden geraakt of wél worden geraakt, dan staken we definitief. Dat is eigenlijk wat er vrijdag ook gebeurde. We hebben eerst vuurwerk op het veld gehad, we zijn tijdelijk naar binnen gegaan. De omroeper heeft omgeroepen dat er definitief gestaakt zou worden als het weer gebeurt. En vier minuten later gebeurde het alsnog en zijn we definitief naar binnen gegaan.”

Jeroen Manschot zag niet meteen dat er vuurwerk op het veld was beland: “Maar mijn assistent riep gelijk: er ligt vuurwerk op het veld. Het is ook gewoon een opbouw van NAC, aan de linkerkant aan het veld. Waarbij je denkt: waarom ligt er in godsnaam vuurwerk. Vaak zie je dat na een doelpunt of als er iets gebeurt, dat mensen in een bepaalde emotie iets doen. Maar dit was out of the blue, dus ik had zoiets van: hè, vuurwerk? Ik zag het glinsteren en het lag ook binnen de lijnen.”

‘Hoe doen supporters dat toch?’

Eigenlijk vindt de 40-jarige arbiter het al bijzonder dat dergelijk vuurwerk het stadion in komt: “Het zijn soms een paar rotjes, dat kan ik nog wel enigszins begrijpen… dat kun je nog wel ergens wegstoppen. Maar je ziet soms ook fakkels en dan denk ik: hoe krijgen ze het voor elkaar. Het is er ook niet één, dan zie je vakken vol. Dat hebben we laatst ook gezien bij Feyenoord-Ajax, daar zag je ook dat er aan de ene kant alleen maar fakkels waren. Dan denk ik: hoe krijgen ze dat binnen?”

Dat betekent overigens niet dat hij bang is voor vuurwerk: “Ik sta midden op het veld, dus ze moeten heel ver kunnen gooien willen ze dat kunnen bereiken. Maar ik sta er niet alleen voor mezelf. Ik sta er ook voor de veiligheid van alle spelers, wisselspelers, teamofficials, maar ook die van mijn collega’s, die wel dicht bij de tribunes lopen. Tja, ik kan niet garanderen dat er niks gebeurt. Dus ik móét hierop ingrijpen.”

Manschot sluit af met een boodschap voor raddraaiers: “Hopelijk zijn mensen wakker geworden en hebben ze gezien dat het niet de bedoeling is dat we wedstrijden gaan staken, waardoor mensen die met hun gezin of kinderen naar het voetbal gaan, daardoor eerder naar huis moeten. Het is onacceptabel dat dit gebeurt!”

Sta jij achter de nieuwe regels?

  • Ik wel
  • Ik niet
155+ Votes

SN Weekly

Begin april was er witte (groene!) rook te zien: Anouk Hoogendijk werd gepresenteerd als hét nieuwe gezicht van SoccerNews.nl. In SN Weekly blikt ze samen met jou, de kijker dus, terug op de afgelopen voetbalweek en vooruit op al dat ‘voetbalmoois’ wat komen gaat. Onderwerpen die deze week aan bod komen in de show zijn onder meer: Feyenoord en AZ in Europa, de clausule van Heitinga, Jasper Cillessen die een horrorweekend beleefde en nog veel, véél meer.

Ook Eredivisie-scheidsrechter Jeroen Manschot maakt zijn opwachting in SN Weekly. Vraag jij je weleens af wat er tijdens een wedstrijd allemaal gebeurt op arbitervlak? Manschot heeft het antwoord!

SN Weekly komt elke maandagavond online op het YouTube-kanaal van SoccerNews.nl en daar wil jij natuurlijk als allereerste bij zijn! Abonneer je daarom nú op ons kanaal!

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie