De heftige reden waarom Giménez God bedankt na elk doelpunt

Foto: De heftige reden waarom Giménez God bedankt na elk doelpunt

Het is een beeld dat we inmiddels wekelijks zien. Santiago Giménez die na een doelpunt knielt op het veld en met zijn vingers naar de hemel wijst. De aanvaller van Feyenoord ziet zichzelf eerst als een soldaat van God, daarna pas als voetballer. Achter zijn sterke relatie met het geloof schuilt een heftig verhaal. Op jonge leeftijd was het leven van Giménez namelijk in gevaar.

Het verhaal achter het geloof van Santiago Giménez

Zondag vierde Giménez zijn beide doelpunten tegen PEC Zwolle (0-2) op de voor hem typische wijze. Nadat hij de felicitaties van teamgenoten in ontvangst had genomen, nam hij de tijd om God te bedanken voor zijn doelpunt. Het duurde daardoor even voordat hij terug was op zijn eigen helft, tot ergernis van een deel van de PEC-supporters. Maar wie het levensverhaal van Giménez in detail kent, kan begrip opbrengen voor zijn dankbaarheid dat hij nog leeft en over het veld loopt.

“God was er voor mij toen het niet goed met me ging”, vertelde de Mexicaan na afloop van de wedstrijd aan SoccerNews.nl. “God heeft mij gered. Hij heeft mij genezen van een ziekte die ik had, dus vandaag gaat alle glorie en eer naar hem. Ik ga zoveel doelpunten maken als God wil dat ik maak. Het ligt in zijn handen. Ik zal me daarop voorbereiden en proberen zoveel mogelijk te scoren.”

Levensbedreigende trombose

In september 2018 kreeg de zeventienjarige Giménez last van zijn arm. De toenmalig jeugdspeler van Cruz Azul dacht dat hij te hard had getraind in de gym en meldde het ongemak bij de medische staf van de Mexicaanse club. De dokter zag vreemde blauwe plekken op zijn arm en stuurde Giménez door naar het ziekenhuis. Daar bleek hij te kampen met ernstige trombose, die zijn leven in gevaar bracht.

Zijn vader Christian Giménez, oud-voetballer van Boca Juniors en Cruz Azul, herinnert zich de bedreigende situatie nog goed. “Ze deden de benodigde onderzoeken en moesten hem met spoed opereren, omdat er trombose in een ader was ontstaan. Omdat hij had gegeten, moesten ze wachten tot de volgende dag. Ze hebben ongeveer dertig onderzoeken gedaan om erachter te komen waarom dit bij een zeventienjarige jongen gebeurde”, vertelde Giménez senior aan journalist Javier Alarcón.

De trombose bleek een gevolg van een eerdere operatie die Giménez had ondergaan. Er was een schroef in zijn sleutelbeen geplaatst, die later door een plotselinge beweging een ader doorboorde en de doorstroming van het bloed blokkeerde. Te veel stolling zou ervoor kunnen zorgen dat bepaalde organen te weinig zuurstof zouden krijgen. Een spoedoperatie was van belang om het leven van de jonge voetballer niet verder in gevaar te brengen.

Godzijdank

“Zijn leven was in gevaar. Het was niet gemakkelijk”, herinnert zijn vader zich. “Ik zei tegen hem: ‘Santi, het maakt me niet uit of je speelt of niet, ik geef om je leven’. Hij zei dat hij gewoon wilde voetballen. Het waren moeilijke tijden, omdat ik geen antwoord kon vinden op de vraag waarom het gebeurde, waarom een gezonde jongen van zeventien jaar die veel sport dit plotseling kreeg. Godzijdank is de trombose niet naar de longen of het hoofd gegaan, want dan zou het een ander verhaal zijn geweest.”

De geboren Argentijn ging in totaal drie keer onder het mes. Er werd een stent geplaatst in de aangetaste ader en met behulp van antistollingsmedicijnen herstelde Giménez snel. Hij kon enkele maanden niet voetballen, maar was weer gezond. In 2019 keerde hij terug op het veld en debuteerde hij in het eerste elftal van Cruz Azul. Na een snelle doorbraak kwam Santi in 2022 naar Feyenoord, waar hij momenteel in topvorm verkeert. De teller staat na 8 competitieduels al op 12 doelpunten, en daar dankt de spits God voor. “De dokter vertelde mij dat er weinig kans was dat ik weer zou kunnen voetballen. Dat was het moment waarop ik God vond en God het wonder in mij verrichte.”

Giménez overwon de moeilijkste situatie uit zijn leven en maakt nu, enkele jaren later, wekelijks hoogtepunten mee. “Ik beleef de beste fase uit mijn carrière”, vertelde hij afgelopen zondag aan SoccerNews.nl. “Ik hoop dat dit jaar na jaar doorgaat. Ik hoop dat ik elk jaar hetzelfde kan zeggen. Ik dank God dat hij mij zo heeft gemaakt en mij het vertrouwen geeft om te blijven groeien. Ik ben een jong iemand met grote dromen. Mijn dromen zijn ver weg, maar ik wil ze waarmaken. Hard werken is de manier om dat te doen.”

Gaat Giménez de wereldtop halen?

  • Ja, hij is goed genoeg.
  • Nee, hij gaat het niet redden.
1183+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:34
60+
‘Feyenoord krijgt jackpot voor Slot en co’
19:28
39+
‘Ajax verkoopt volgende miskoop’
19:15
86+
‘Stunt in EK-selectie Oranje’
18:49
18+
Bakayoko over ploeggenoot: “Hij heeft niet veel gespeeld, maar echt bizar”
18:35
48+
Rensch gaat in op vraagstuk wie volgende Ajax-trainer wordt
18:20
40+
Hancko: “Op zijn leeftijd had ik twee gebroken benen, kijk waar ik nu sta”
18:04
68+
Hélène Hendriks slaat mea culpa: “Die vertrouw ik nu nooit meer”
17:50
43+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
285+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
406+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
38+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
16:45
74+
Liverpool-legende waarschuwt Slot: “Hij moet het vertrouwen winnen”
16:33
37+
Tottenham Hotspur-transformatie op komst
16:07
38+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
15:46
693+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
15:26
1324+
‘Dusan Tadic regelt Ajax-transfer’
15:17
1467+
‘Feyenoord-drama Gravenberch’
14:50
790+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
14:33
313+
Elia nagelt Van Gangelen aan digitale schandpaal op Instagram
14:19
479+
‘Benfica neemt beslissing over toekomst Kökcü’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie