Bjorn Meijer, de Andy Robertson van Jong Oranje: “Het kan snel gaan”

Foto: Bjorn Meijer, de Andy Robertson van Jong Oranje: “Het kan snel gaan”

Het gaat snel met Bjorn Meijer. De twintigjarige linksback debuteerde twee jaar geleden bij FC Groningen en heeft nu al Champions League-wedstrijden en Jong Oranje-interlands achter zijn naam. Deze week meldde de jeugdinternational zich opnieuw in Zeist, waar hij met SoccerNews sprak over zijn snelle ontwikkeling, de instructies van Michael Reiziger, een vervelende blessure en zijn grote doel: zo snel mogelijk debuteren in het grote Oranje. “Het voelt nog te traag. Elke voetballer wil sneller.”

Interview met Bjorn Meijer, linksback Jong Oranje en Club Brugge

Meijer meldde zich maandag met veel enthousiasme bij Jong Oranje, voordat hij een dag later moest afhaken vanwege een blessure. Hij had graag meegespeeld tegen Gibraltar en Zweden. “De vorige keer hadden we een goede periode, dus het is fijn om hier te komen”, aldus de verdediger, die de vorige interlandreeks twee keer scoorde tegen Georgië. Kunnen we dat vaker verwachten? “Ik ben verdediger, dus het is niet mijn doel, maar ik ben wel vaak in de zestien te vinden. Het zou mooi zijn om het nog eens te doen.”

Twee jaar geleden werd Meijer voor het eerst opgeroepen voor jeugdinterlands nadat hij doorbrak in zijn geboortestad Groningen. Waarom was hij eerder niet in beeld? Kiest de KNVB eerder voor talenten van de topclubs? “Ik denk wel dat je meer opvalt als je bij een topclub speelt. Dat is logisch. Maar als je echt goed bent, word je wel geselecteerd. Misschien was ik niet echt goed. Ik was wel eens in beeld, maar ik was erg aan het groeien en mijn lichaam was motorisch nog niet top. Ik snapte wel dat ik er niet bij zat.” Na een halfjaar in de Eredivisie kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Meijer maakte een miljoenentransfer naar Club Brugge en speelde vorig seizoen Champions League. “Het is inderdaad snel gegaan, ook al voelt alles toch nog te traag. Elke voetballer wil sneller. Maar het is een mooie tijd geweest tot nu toe.”

Een blessure zorgde deze zomer voor een tegenslag. De lichamelijke klachten zijn niet los te zien van de vele wedstrijden die Meijer achter elkaar speelde. “Ik speelde alles en maakte veel meters in de wedstrijden. Mijn lichaam kreeg een klap ten opzichte van het seizoen daarvoor. Op een gegeven moment gaf mijn lichaam een teken: Dit kan zo niet verder. Toen ben ik nog te lang doorgegaan. Totdat het erin schoot en ik maanden met pubalgie heb gesukkeld (een aandoening die pijn in de lies en onderbuik geeft, red.).”

Michael Reiziger

Eenmaal hersteld liet Meijer zich met twee doelpunten zien bij Jong Oranje. Reden voor bondscoach Michael Reiziger om deze week opnieuw een plek voor hem te reserveren in de selectie. De trainer speelde zelf als vleugelverdediger in de Europese top en kan Meijer op basis van zijn ervaring instructies geven. “Hij weet in wat voor situaties je komt en hoe je moet handelen. Hij heeft een eigen spelbeeld, anders dan mijn club. Met name in het drukzetten is het anders. Maar het is niet moeilijk schakelen. Ik pik dingen redelijk snel op. Het is duidelijk wat hij wil, en ik zie dat het werkt. In principe neem je altijd alles aan van een coach, maar als iemand een grote carrière heeft gehad al helemaal.”  

Grote Oranje

Ook bij de nationale selecties kan het snel gaan, liet de zeventienjarige Jorrel Hato deze week zien. De verdediger, die naast Meijer achterin stond, maakte de stap van Jong Oranje naar het Nederlands elftal van Ronald Koeman. Een inspiratie voor de rest van de groep. “Dat is prachtig natuurlijk. Zeker als je dat op die leeftijd kan meemaken. Ik zag ook dat hij de jongste aanvoerder ooit was bij Ajax. Dat doet hij goed. Dat is voor de anderen iets om naar te kijken. Ik denk dat iedereen dat soort dingen wil meemaken.”

Meijer droomt zelf ook van spelen in het Nederlands elftal, maar heeft voor zichzelf geen planning gemaakt. “Dan maak je jezelf alleen maar gek. Als je zegt ‘ik wil over anderhalf jaar of de volgende interlandperiode erbij zijn’, word je misschien teleurgesteld als je er niet bij zit. Je weet nooit hoe het gaat. Iedereen wil zo snel mogelijk erbij zijn, maar het is lastig om daar een datum aan te prikken.” Ondertussen geniet Meijer van de interlands die hij speelt met Jong Oranje. “Het is een mooi gevoel als je het volkslied hoort en dit logo op je borst hebt. Het geeft een gevoel van trots. Het is niet het grote Oranje, maar het is wel iets bijzonders, iets waar je als klein kind ook naar keek.”

Schots voorbeeld

Ter inspiratie keek Meijer de afgelopen jaren met extra interesse naar één specifieke linksback: Andy Robertson. De vleugelverdediger van Liverpool maakte net als zijn Groningse evenknie een snelle ontwikkeling door. In vijf jaar tijd ging hij van het vierde niveau van Schotland naar basisspeler bij een Engelse topclub. “Ik heb veel naar hem gekeken. Zeker toen ik net linksback was geworden, kon ik erg van zijn spel genieten. Hij ging naar Liverpool en het was niet de gedachte dat hij meteen een belangrijke speler werd, maar dat is hij snel geworden. Weer een teken dat het heel snel kan gaan. Dat is tot nu toe ook het verhaal van mijn carrière.”

Volg jij Jong Oranje?

  • Ja, zeker.
  • Nee, ik niet.
57+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
16+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
9+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
103+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
52+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
257+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
627+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
46+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
167+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
141+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
117+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
54+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
15+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
234+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
429+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
86+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
7+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
281+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
56+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
108+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie