Ajax-toekomst Tagliafico in handen van Tadic

Foto: Ajax-toekomst Tagliafico in handen van Tadic

Nicolas Tagliafico staat weer op de plek waar we hem het beste kennen: opstomend op de linker Ajax-flank. De linksback kwam door verschillende blessures weer in de basis terecht e ngrijpt zijn kans. De 29-jarige Argentijn hoopt al jaren Amsterdam te verruilen voor een mooie club in een topcompetitie. Of er bij Ajax nog toekomst voor de Argentijn is, hangt af van Dusan Tadic

Het moment dat Ajax melding maakte van de komst van ene Nicolas Tagliafico uit Argentinië wist niemand wat hij kon verwachten. De kleine, felle linksback veroverde binnen enkele weken een basisplaats in het team van Erik ten Hag én de harten van de fans van de Amsterdammers. De Argentijnse verdediger had weinig tot geen aanpassingsproblemen, mede omdat hij op een relatief late leeftijd naar Europa vertrok, en het leek erop dat Ajax niet zijn eindstation zou zijn. De Amsterdammers leken daarmee een (nieuwe) werelddeal te hebben gesloten. Tagliafico kostte ‘slechts’ vier miljoen euro. Een jaar later werd zijn marktwaarde op 35 miljoen euro geschat én werd zijn naam in verband gebracht met de grootste clubs ter wereld. 

Nicolas Tagliafico en Ajax

In plaats van een transfer naar een club zoals Manchester City, dat op een gegeven moment 25 miljoen euro had willen betalen voor de Argentijn, kwam Tagliafico in een nieuwe situatie bij Ajax terecht. De Argentijnse verdediger, die sinds januari 2018 onder contract staat in Amsterdam, ging in zijn spel misschien iets téveel op zoek naar zijn droomtransfer. De felheid en vastberadenheid die Tagliafico in zijn acties stopt, veranderden in ongecontroleerde acties waarin er meer uit frustratie dan uit kwaliteit werd verdedigd door de Argentijn. Het zorgde ervoor dat Ten Hag andere keuzes maakte met zijn defensie en Tagliafico een stap verder verwijderd was van zijn gedroomde toptransfer. 

Of die transfer er deze zomer gaat komen, is ook nog maar zeer de vraag. Dat is anders voor een transfer van de Argentijn. Met een contract tot de zomer van 2023 en een geschatte transferwaarde van 12 miljoen euro liggen er voldoende mogelijkheden voor de Amsterdammers én Tagliafico. Of de clubs die in het verleden interesse toonden in Tagliafico ook aankomende zomer op de inmiddels 29-jarige linksback zitten te wachten, is echter wel de vraag. De Manchester City’s van deze wereld hebben doorgeschakeld, het financieel noodlijdende FC Barcelona zette Tagliafico niet op de lijst met potentiële concurrenten voor Jordi Alba, waardoor er een ander gradatie clubs in beeld komt voor Tagliafico. 

Het is daarom maar de vraag of clubs zoals Leicester City en Leeds United passen bij de ambities die Tagliafico heeft. Met de wijsheid van nu, en in het achterhoofd dat deze clubs door de jaren heen óók interesse hadden in Tagliafico, was een dergelijke tussenstap in een Europese topcompetitie msischien wel het beste pad voor de Argentijnse linksback, helemaal als je zijn situatie bij Ajax in de afgelopen jaren erbij pakt. Daar komt echter óók naar voren waarom de grootste clubs ter wereld andere keuzes maakte in het verleden – en ook nu niet bij Tagliafico uitkomen. Daardoor is de basisplaats van de Argentijn niet alleen een manier om zich in de kijker te spelen bij een Champions League-club. Hij kan ook contractverlenging verdienen. 

Daley Blind 

Tagliafico zal meer willen spelen dan dit seizoen, dat staat in ieder geval vast. De Argentijn raakte zijn basisplaats kwijt aan Daley Blind. Eerst leek dat vooral omdat de Argentijn over het algemeen zijn duels al fel in gaat, maar vaker als een kip zonder kop richting de tegenstander vloog dan die Zuid-Amerikaanse terriër die de harten van de Ajax-fans veroverde. Blind is met zijn gecontroleerde en intelligente spel een heel ander type en daar ging Ajax niet eens slechter van voetballen. In tegendeel: Blind kwam als opkomende back vaak in de zone waar een linkermiddenvelder normaal speelt. Daar ligt over het algemeen de vrije ruimte, waardoor Blind vanuit deze zone met zijn passing ook een belangrijk aandeel had in de Amsterdamse aanvallen. Daardoor vulde Blind de positie op een heel andere manier in dan Tagliafico, maar zorgde dat eerder voor een extra variatie aan het spel van Ajax dan extra kopzorgen voor Ten Hag. 

In het grootste gedeelte van het seizoen viel ook de gebrekkige snelheid van Blind niet eens zoveel op. Dat terwijl de 32-jarige verdediger ook vaak genoeg aan de achterlijn van de tegenstander te vinden was om de bal voor te slingeren. Pas tegen het einde van het voetbaljaar, op het moment dat de tandem met Dusan Tadic begon te stotteren en uiteindelijk stokte, begon de verdediger defensief door de mand te vallen en kon hij offensief ook niet meer brengen wat hij eerder dit seizoen liet zien. Daar kwam later ook nog de blessure van Antony bij, waardoor Ten Hag iets anders moest verzinnen. Want de individuele acties van Antony waren belangrijk voor Ajax, dat was zéker het geval van Blind en Tadic. 

Daardoor hoefde Blind niet bij elke mogelijkheid de diepte in te duiken, zoals Tagliafico wel doet: er stond immers een linkspoot op links en die willen dan wel eens buitenom gaan zonder terug te kappen. Daardoor hoefde Blind vaak geen meterslange sprints te trekken, maar kon hij Tadic vanaf de middellijn aanspelen zonder zelf altijd door te hoeven lopen, en dus ‘onder’ Tadic altijd aanspeelbaar te kunnen zijn om de bal via het (aanvallende) middenveld te verleggen naar de andere kant. Helemaal met defensief ingestelde tegenstanders, een situatie waar Ajax constant mee moet dealen, is dat een handige manier om een hechte defensie uit elkaar te spelen, helemaal met de individuele kwaliteit die Ajax in de aanval heeft staan. 

Dusan Tadic

Niet alleen de rol van Blind veranderde, al had dat ook met de blessure van centrale verdediger Lisandro Martínez te maken. Door het wegvallen van de Argentijn verhuisde Blind naar het hart van de defensie. Zo kwam er dus plek voor Tagliafico in de basisopstelling van Ajax. Doordat Ten Hag in de slotfase van het seizoen zijn tactische plannen besloot om te gooien, vertrok Tadic in de startformatie van de vleugels om als een hangende spits in een vrije rol de spaarzame ruimtes te zoeken in de as van het veld. Daardoor komt Tadic nog weleens op de vleugels terecht, maar ligt zijn focus ook op andere delen van het veld. Dat betekent dus automatisch meer ruimte op de linkerflank, iets wat Tagliafico véél meer op het lijf geschreven is dan spelen achter een speler die juist die ruimte vaak dichtloopt. 

Je moet Tagliafico vooral de kans geven om constant te kunnen buffelen langs die linkerflank. Die mogelijkheid heeft hij nu, en wellicht ook volgend seizoen. Het contract van de linksachter loopt nog tot de zomer van 2023, waardoor een vertrek in de zomer aannemelijk is. Op het moment dat de volgende Ajax-trainer besluit vast te houden aan de nieuwe strategie van Ten Hag, Tadic op tien wil zetten of met een rechtsbenige linksbuiten wil spelen (bij transfer van Steven Bergwijn), is er eigenlijk meer reden om Tagliafico te houden dan te verkopen. De Argentijn wil immers op topniveau spelen, maar voor de grote clubs is het deze zomer te laat (of te vroeg). Daardoor heeft Ajax de Wijndal-deal in principe deze zomer niet eens nodig, al ligt dat dus wel aan de rol die Tadic gaat vertolken onder de nieuwe Ajax-leiding. 

Als je met Tadic op de flanken gaat spelen, dan komt Tagliafico simpelweg tekort. De Argentijn werkt hard, kan rennen als geen ander en heeft een goede voorzet in zijn linker. Als het aankomt op spelinzicht, rust aan de bal en in balbezit keuzes maken, dan hoef je de Argentijnse linksachter niet te bellen. Dan zal Ajax ongetwijfeld de telefoon oppakken en de streekgenoten in Alkmaar een onweerswolk bezorgen door te gaan bieden op Wijndal, die ook bij een eventuele zomerse transfer van Tagliafico ook als eerste in beeld zal komen. Maar of Tagliafico ook echt weg móét, is nog steeds toe te schrijven aan de rol van Tadic. Of Tagliafico blijft voor de fans in plaats van (garantie op) speeltijd, is alleen nog wel de vraag.

TIP: Pak bij Circus minimaal 9x je inzet als sc Heerenveen Ajax van een overwinning houdt!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)


Verlengen met Nico?

  • Ja, hoe dan ook
  • Alleen als Tadic niet op linksbuiten staat
  • Nee, langste tijd gehad
  • Nee, Wijndal is beter
780+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
156+
‘Aanstelling Van Praag stuit binnen Ajax op kritiek’
23:29
28+
Cocu vergelijkt NEC-Vitesse met El Clásico
23:13
186+
“Slot ging bij Feyenoord ook wel weer erg ver”
22:56
73+
Nachtmerrie Sergio Ramos komt uit bij weerzien Barcelona
22:38
36+
Malen belangrijk in knappe zege Borussia Dortmund
22:20
51+
Koploper Roda JC speelt gelijk, pijnlijke nederlaag FC Groningen
21:43
134+
Barcelona-bestuur woedend over houding Sevilla
21:31
119+
Babel transfervrij na vertrek uit Turkije
21:15
85+
Ten Hag waarschuwt Manchester United voor groot risico
20:44
311+
Van Hanegem oppert medelijden Gözübüyük met Ajax
20:28
1068+
‘Ajax wil Steijn wegsturen bij slecht resultaat tegen RKC’
20:12
204+
Ajax zet ondanks teleurstellend seizoen nettowinst neer
19:47
608+
PSV overweegt voor de toekomst een nieuw stadion
19:30
448+
Slot geeft belangrijke update over blessure Ivanusec
19:14
94+
Nieuwe datum Ajax-FC Volendam bekend
18:48
283+
“Het komt erop neer dat het tussen PSV en Feyenoord zal gaan”
18:21
301+
Van Hanegem stelt zijn mening over Feyenoorder bij: “Steeds beter”
18:02
189+
Slot looft Feyenoord-invaller: “Hele goede indruk achtergelaten”
17:46
457+
Van Hanegem hard voor Ajacied: ‘Als hij niets verandert, wordt het helemaal niks’
17:32
186+
Bosz reageert op ‘kritiek’ Veerman: “Joey is erg uitgesproken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie