Aanvoerder Bergwijn verdient vertrouwen van Ajax-fans

Foto: Aanvoerder Bergwijn verdient vertrouwen van Ajax-fans

Maurice Steijn verraste begin deze week door tijdens de Open Dag kenbaar te maken dat Steven Bergwijn de nieuwe aanvoerder van Ajax is. Het zorgde in de dagen die volgden voor veel onbegrip en kritiek. Is Bergwijn namelijk wel in staat om de Amsterdammers te vertegenwoordigen? Met het aanvoerderschap van Bergwijn zet de oefenmeester de enige juiste stap.

Vertrek van Tadic bij Ajax

Het vertrek van Dusan Tadic kwam deze zomer bepaald niet als een verrassing. De Serviër was al maandenlang kritisch op het beleid van de club, terwijl Ajax er nauwelijks iets aan deed om de captain tevreden te houden. Vakkundig kreeg Ajax het voor elkaar om Tadic naar de uitgang te werken, zonder dat een van beide partijen gezichtsverlies leed. Waar het gemis op het veld groot zal zijn, maakte Tadic de laatste jaren voornamelijk indruk met het motiveren van zijn medespelers. Wie namelijk niet bereid was om de gym in te gaan om extra te trainen, die dwong hij wel om dit te doen. Evenals hij jarenlang bezig was om een hechte spelersgroep te creëren.

Tadic was simpelweg een aanvoerder die Ajax jarenlang niet had en de club de komende jaren niet zal hebben. De aanvaller gaf op het (trainings)veld altijd het goede voorbeeld en hielp talenten om een stap omhoog te maken. Dat dergelijke type mensen lastig zijn om te vervangen, liet de historie al meermaals zien. Het is daarom simpelweg oneerlijk om Bergwijn zomaar te vergelijken met de persoon die hij opvolgt. Niet alleen omdat de Oranje-international een ander karakter heeft en zich daardoor op een andere manier uit, maar ook omdat Bergwijn de komende jaren in zijn rol zal moeten groeien.

Logisch besluit Steijn

Gekeken naar de situatie waar Steijn in zit, is het logisch dat de hoofdtrainer bij Bergwijn uitkwam. In de verdediging beschikt hij vooralsnog over veel talentvolle spelers die nog te jong zijn om een dergelijke rol op zich te nemen. De linie daarvoor kent met Kenneth Taylor en Branco van den Boomen twee zekerheidjes. Van den Boomen is echter te kort bij de club om direct aanvoerder te zijn, terwijl Taylor de komende periode vooral genoeg heeft aan zichzelf. Davy Klaassen zou het wel kunnen, maar bij hem is het de vraag of hij wel voldoende gaat spelen. Voorin heeft Brian Brobbey nog altijd een jonge leeftijd en staat Mohammed Kudus op de nominatie om te vertrekken.

Met een aanvoerder zoekt een trainer naar een bepaalde vorm van stabiliteit en daar is Bergwijn geschikt voor. Toen hij afgelopen seizoen naar Ajax kwam, tekende hij voor een aantal jaren en sprak hij uit dat hij graag een paar seizoenen in de Johan Cruijff ArenA wilde vlammen. Hij beleefde dan geen topseizoen in Amsterdam, maar gezien zijn statistieken deed Bergwijn het ook weer niet zo slecht als veel mensen doen voorkomen. De aanvaller was in de Eredivisie betrokken bij bijna 20 doelpunten en zorgde voor de nodige dreiging aan de linkerkant, al miste hij vaak ruimte om van zijn snelheid gebruik te maken.

Naast het feit dat Bergwijn het meest geschikt is om aanvoerder te zijn, lijkt er ook een andere strategie achter het besluit van Steijn te zitten. De voetballer heeft namelijk in zijn karakter zitten om zich ondergeschikt te maken aan het team en daardoor niet op te vallen. De oefenmeester heeft echter dringend behoefte aan leiders in zijn selectie en hoopt dan ook dat Bergwijn een dergelijk type kan gaan worden. Door hem aanvoerder te maken, krijgt Bergwijn daarom een extra stimulans en uitdaging om in zijn kwaliteiten te groeien en zich meer te laten gelden, zowel op als naast het veld. Of hem dit gaat lukken, moet de tijd uitwijzen.

Vertrouwen bij Bergwijn

Bergwijn liet in de voorbereiding op het nieuwe seizoen op een overtuigende manier zien dat hij klaar is voor het nieuwe voetbaljaar. De buitenspeler was dreigend, bereikte zijn teamgenoten veelal vloeiend en werkte hard voor zijn ploeg. Met Steijn als stok achter de deur moet hij die vorm de komende maanden doorzetten. Bergwijn en Steijn zullen daarbij hopen op het Ajax-publiek. Waar de club zeker niet de favoriet is voor de landstitel, zal de spelersgroep wel het nodige vertrouwen moeten krijgen om alles uit zichzelf te halen. Dat geldt zeker voor de nieuwe aanvoerder, die bij Ajax een van de belangrijkste spelers van dit seizoen moet worden.

Is Bergwijn een goede aanvoerder voor Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
305+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:40
986+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
557+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4160+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
187+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
983+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
984+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
203+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
44+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
258+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
128+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
294+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
240+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
87+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
22:40
408+
Brobbey onthult droomclub: “Dat stadion…”
22:35
203+
“Heel knap wat Van ‘t Schip gedaan heeft”
22:22
1588+
‘Ten Hag naar Ajax of Europese gigant’
22:14
273+
Van Hanegem laakt Koeman: “Heel jammer”
22:01
675+
‘Volgende Feyenoorder neemt afscheid’
21:48
101+
Sahraoui: “Kan veel van Van Persie leren”
21:34
756+
Aké spreekt klare taal over EK-deelname
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie