25-jarige profvoetballer stopt ermee: “Ga de Europese top niet halen”

Foto: 25-jarige profvoetballer stopt ermee: “Ga de Europese top niet halen”

De beslissing van Thijs Timmermans om op 25-jarige leeftijd te stoppen met profvoetbal, zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Zijn ploeggenoten van de Ierse topclub St. Patrick’s Athletic reageerden verbaasd en ook buitenstaanders begrijpen zijn keuze niet direct. Maar de middenvelder kan zijn besluit goed uitleggen. “De opoffering werd te groot”, vertelt de twintiger aan SoccerNews.

Interview met Thijs Timmermans, afzwaaiend voetbalavonturier

In augustus gaf Timmermans tegenover deze site al aan te twijfelen over zijn toekomst bij St. Patrick’s Athletic. De oud-speler van ADO Den Haag en FC Dordrecht kon in Ierland zijn contract verlengen, maar speelde weinig wedstrijden. Dat begon aan hem te knagen. “Als je in het buitenland woont en je zit op de bank, dan ga je nadenken. Het plezier werd minder en ik maakte de balans op. ‘Wat wil ik nog? En hoe reëel is het dat ik grote stappen ga maken?’ Ik moest eerlijk tegen mijzelf zijn. De Europese top ga ik niet halen en ik heb mijn portie avontuur wel gehad. Het was tijd om naar huis te gaan.”

De afgelopen maanden kreeg hij berichten van zaakwaarnemers die hem naar de Faeröer Eilanden, Zweden of de Italiaanse Serie C konden brengen, maar Timmermans had de knoop al doorgehakt. “Ik zou tot mijn 35ste in dat soort competities kunnen blijven voetballen, maar daar zie ik geen toekomst in. Ik heb in Polen, Cyprus en Ierland gedaan wat ik wilde doen. Ik heb veel vriendschappen gemaakt en onwijs genoten van mijn belevenissen. Dit voelt als het goede moment om te stoppen. Alleen een serieuze stap, bijvoorbeeld naar een Engelse competitie, zou mijn gevoel kunnen veranderen, maar dat is niet realistisch.”

Een gebrek aan carrièreperspectief, weinig speeltijd in Ierland en altijd weg zijn van familie en vrienden. Als je het opsomt, is zijn beslissing ineens heel begrijpelijk. “Mijn vriendin en ik wilden graag terug naar Nederland. Voetballen is het mooiste wat er is, maar de opoffering om in het buitenland te wonen, werd te groot, helemaal omdat ik weinig speelde. Ik ben meer dan alleen een voetballer en wil me maatschappelijk ontwikkelen.”

Hoogtepunten

Timmermans sloot zijn loopbaan af met het winnen van de Ierse beker, al kwam hij niet in actie in de finale. “Het was bijzonder om erbij te zijn. Het stadion zat helemaal vol en we hebben een goed feestje gevierd.” Het is één van zijn hoogtepunten, naast het spelen van Europese wedstrijden met St. Patrick’s Athletic. “Ik heb veel mooie momenten meegemaakt, zeker als je bedenkt dat ik op mijn achttiende nog bij de amateurs van ARC zat. Ik heb toch honderdtwintig profwedstrijden in vier landen achter mijn naam staan. Misschien zat er meer in, misschien niet. Maar ik heb er alles voor gedaan en gelaten. Dat hoeft nu niet meer. Het is mooi geweest.”

Eén van de dingen die Timmermans wél gaat missen, is de kleedkamer. “Dat is één van de mooiste plekken ter wereld. Elke dag kom je op de club en heb je je routine. Je gaat op je plek zitten, kleedt je om en bespreekt van alles met je teamgenoten. Je bent met allemaal gelijkgestemden, maar iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en achtergrond. Daardoor is zo’n kleedkamer erg dynamisch en uniek. Het is elke dag ouwe jongens krentenbrood. Dat zal ik zeker missen. Ik denk dat elke oud-voetballer dat heeft.”

Geen spookverhalen

Aan de term oud-voetballer moet Timmermans nog even wennen, maar dat komt vanzelf. Hij vindt afleiding in het verbouwen van zijn nieuwe huis en is bovendien nog niet helemaal losgesneden van de voetbalwereld. Als consultant gaat hij zijn Ierse zaakwaarnemer helpen met het contact tussen Ierland en andere landen, zoals Nederland. “Ik heb veel vrienden gemaakt in de voetballerij, die overal in Europa spelen. Dat netwerk kan ik inzetten om mensen met elkaar te verbinden. Het is een nieuwe agency met hele normale mensen die geen spookverhalen vertellen, zoals veel andere zaakwaarnemers. Daar pas ik goed bij.”

Wedstrijdpremies

Zijn voetbalschoenen gooit Timmermans niet weg. Na dit seizoen sluit hij aan bij zijn oude club ARC in de Vierde Divisie. “In mijn jeugd speelde het eerste elftal op het hoogste amateurniveau, maar ze zijn een beetje weggezakt. Nu komen er meerdere spelers terug die ik goed ken, net als mijn oude trainer. Samen willen we de club weer omhoog brengen.”

Timmermans ontving ook aanbiedingen van verschillende clubs uit de Tweede Divisie, waar hij leuke wedstrijdpremies kon verdienen. Maar geld is niet zijn drijfveer. “Natuurlijk is het leuk, maar geld is niet leidend. Het idee om terug te keren bij mijn oude club sprak me meer aan”, aldus Timmermans. Of heeft hij stiekem heel goed verdiend in de Poolse, Cypriotische en Ierse competitie? “Je verdient daar niet de bedragen die de beroemde voetballers krijgen, maar voor mijn leeftijd was het altijd prima. Ik heb goed van het voetbal kunnen leven en nu een huis kunnen kopen. Daar moet wel een hoop aan gebeuren, dus voorlopig heb ik wat te doen. Ik heb het voetbal nog niet gemist.”

Begrijp jij zijn beslissing?

  • Ja, ik wel.
  • Nee, ik niet.
831+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie