EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Zó speelt Guardiola een rol in het keepen van Verbruggen

Foto: Zó speelt Guardiola een rol in het keepen van Verbruggen

Het Nederlandse publiek leert deze maanden Bart Verbruggen pas echt goed kennen. De 21-jarige basisdoelman op het EK legt uit wat belangrijk is in het huidige keepersvak, en hoe hij dat onder de knie kreeg.

Bart Verbruggen werd bij Anderlecht gevormd door trainer Vincent Kompany

“Er wordt tegenwoordig zó veel meer gevraagd van keepers. Dat is iets wat mij goed ligt en waar ik veel plezier uit haal”, begint Verbruggen in een uitgebreid interview met Voetbal International. “Vooral uit het deel met de bal aan mijn voet. Het bespelen van de ruimtes. Ik ben heel blij dat het voetbal op deze manier geëvolueerd is. Als moderne keeper ben je de eerste aanvaller, in plaats van de laatste verdediger.”

“Ik ben bij Anderlecht doorgebroken onder trainer Vincent Kompany. Die heeft als speler bij Manchester City met Pep Guardiola gewerkt”, vervolgde de goalie, die uitlegde wat er van hem werd gevraagd. “In de voetbalvisie van Kompany is de rol van de keeper als eerste aanvaller een heel belangrijk aspect. Toen ik bij Anderlecht mijn debuut maakte, werd meteen van mij verwacht dat ik ook op tactisch gebied de juiste keuzes ging maken. Het is voor mij dus nooit anders geweest. En het mooie is: het voetbal zal altijd blijven evolueren. Dus over vijf jaar kan het er alweer anders uitzien.”

Steeds naar het volgende niveau

Door de jaren heen bestudeerde Verbruggen het keepersvak steeds intensiever. “Ik haal er juist plezier uit door heel nauwlettend te kijken naar mijn eigen spel. Die nieuwsgierigheid heb ik altijd al gehad. Dat is, denk ik, ook de reden dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Van jongs af aan heb ik meer van het spelletje genoten als het goed gespeeld werd. Steeds ben ik nieuwsgierig naar het volgende niveau. Zo van: Ik heb nu dít geleerd, maar wat zit daar nu weer bóven? Die nieuwsgierigheid blijft. Dat is de manier waarop ik het spelletje het liefst beleef. Die leerweg vind ik leuk.”

Heeft Verbruggen alles van een moderne keeper?

  • Echt wel
  • Dat nog niet…
667+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie