Waarom toptransfer naar Premier League lonkt voor Onana

Foto: Waarom toptransfer naar Premier League lonkt voor Onana

André Onana is pas bezig aan zijn eerste seizoen bij Internazionale, maar de kans is aanwezig dat hij de club aan het einde van het voetbaljaar alweer vaarwel gaat zeggen. Volgens verschillende media wil Chelsea hem dolgraag contracteren. Waarom zou hij nu al uit Italië vertrekken? En wat moet hij aan de selectie van Chelsea bijdragen?

Goede periode Onana

De Kameroener kwam afgelopen zomer transfervrij over van Ajax en paste zich in Italië razendsnel aan. Aangezien Internazionale meerdere keepers heeft met een oudere leeftijd (de 38-jarige Sloveen Samir Handanovic is zijn grote concurrent), was de club er veel aan gelegen om met Onana de Champions League in te gaan. Onana kwam dit seizoen in het miljardenbal vooralsnog tot 10 wedstrijden en deed het daarin uitstekend, wat er mede voor zorgde dat Internazionale in de halve finale staat.

In de competitie heeft Onana met zijn club de draad nog niet te pakken. De doelverdediger stond in 20 van de 31 gespeelde wedstrijden in het basisteam en bezet met Internazionale de zesde plaats op de ranglijst. Ondanks de teleurstellende positie in de competitie kreeg hij samen met zijn concurrent Handanovic slechts 34 treffers tegen, waarmee de doelmannen zich onderscheiden van de rest van het team. Het biedt Onana een uitstekende onderhandelingspositie voor aankomende zomer.

Metamorfose Chelsea

Hoewel Onana pas bezig is aan zijn eerste seizoen in de Serie A en bovendien een contract heeft tot medio 2027, is het reëel te noemen dat hij vanaf komende zomer in Engeland speelt. In februari kwam al naar buiten dat Internazionale financiële problemen heeft en over een aantal maanden een paar spelers van de hand wil doen. Aangezien Onana gratis binnenkwam en een hoge marktwaarde heeft, zou de keeper binnen de vereniging hoog op de lijst staan om te vertrekken.

Het moet voor Internazionale niet moeilijk zijn om Onana aan een andere clubs te slijten, want naar verluidt staan de Engelse topclubs in de rij om hem over te nemen. Vooralsnog maakt Chelsea het meeste werk van hem. De interesse van de Londenaren komt niet uit de lucht vallen, want in 2020 deed het al eerder een poging om zijn handtekening te bemachtigen. Destijds besloot zijn toenmalige club Ajax hem echter aan zijn contract te houden en moest Chelsea overschakelen naar een alternatief.

Chelsea kan een kwaliteitsinjectie goed gebruiken. Het team van interim-trainer Frank Lampard staat namelijk in het rechter rijtje van de Premier League en moet het volgend seizoen waarschijnlijk stellen zonder Europees voetbal. Achter de schermen zou er daarom paniek zijn losgebarsten en lijkt het erop dat komende zomer grote veranderingen gaan plaatsvinden. Een van de stappen moet het binnenhalen van een nieuwe doelman zijn, waarbij de club Onana graag ziet komen.

Volgens La Gazzetta dello Sport doet Chelsea momenteel een serieuze poging om met Internazionale tot een akkoord te komen. Daarvoor moet het echter wel diep in de buidel tasten, want de Italianen laten Onana bepaald niet voor een appel en een ei gaan. Was hij afgelopen zomer nog transfervrij, na een jaar moet hij volgens Internazionale ongeveer 40 miljoen euro kosten. Hoogstwaarschijnlijk moeten er daarom eerst spelers bij de club vertrekken, voordat het Onana kan inlijven.

Eerdere conflicten Onana

Mochten de onderhandelingen tussen Chelsea en Internazionale slagen, dan halen de Engelsen wel een speler binnen die de laatste jaren regelmatig in conflict kwam met zijn omgeving. Bij Ajax brak hij razendsnel door en beleefde hij topseizoenen in de Eredivisie, Europa League en Champions League, maar blijft bij de supporters vooral zijn transfervrije vertrek hangen. Hoewel de Amsterdammers hem steunden tijdens zijn dopingzaak (waarvoor hij een schorsing kreeg), wilde hij de club niet tegemoet komen met een contractverlenging.

Het is niet de enige omgeving waar het voor Onana misging. Zo maakte hij eind vorig jaar nog bekend dat hij niet langer wil uitkomen voor Kameroen. De 1.90 meter lange doelman had al eerder ruzie toen hij de wedstrijden bij Ajax verkoos boven interlandvoetbal met Kameroen, maar tijdens het wereldkampioenschap in Qatar ontplofte de situatie compleet. Kameroen zette Onana uit de selectie na een conflict met de trainer, wat voor de keeper voldoende was om een definitief vaarwel af te kondigen.

Zoektocht naar succes

Het lijkt Chelsea echter weinig uit te maken, want het clubbestuur heeft het volste vertrouwen in de kwaliteiten van Onana. Zowel bij Ajax als Internazionale liet hij de laatste jaren zien dat hij in staat is om wekelijks op topniveau te presteren, de leiderschapskwaliteiten heeft om zijn achterhoede neer te zetten en het niveau heeft om voor zijn team punten te pakken. Dat Chelsea hem niet jaarlijks kwijt zal zijn tijdens de Afrika Cup, zal voor de Londenaren een extra voordeel zijn.

Voor Onana zal het de komende weken voornamelijk belangrijk zijn om zich te richten op de Champions League. Met een dubbele confrontatie tegen stadsgenoot AC Milan heeft Internazionale een reële kans dat het de finale van het Europese toernooi bereikt. Het zal Onana op scherp zetten, aangezien hij met Ajax in 2019 al eens op de valreep de finale misliep. Met een finaleplek kan hij een succesvol eerste seizoen in Italië een mooie afsluiting geven, zodat hij met een goed gevoel naar Chelsea kan vertrekken.

Wat kan Onana het beste doen?

  • Bij Internazionale blijven
  • Naar Chelsea gaan
112+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie