Vreugde en verbijstering over miljoenendeal voor ‘gered’ Roda JC

Foto: Vreugde en verbijstering over miljoenendeal voor ‘gered’ Roda JC

De huurschuld van 2,8 miljoen euro die Roda JC de afgelopen jaren opbouwde bij de gemeente Kerkrade is door de gemeenteraad kwijtgescholden. De financiële positie van de Keuken Kampioen Divisieclub is door deze bedachte constructie een stuk beter geworden. De fans zijn blij, maar er zijn ook mensen die hun verbijstering niet onder stoelen of banken steken.

Gemeente Kerkrade scheldt miljoenenschuld van Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC kwijt

Op het huidige trainingscomplex Kaalheide zal een zorgcomplex gerealiseerd worden en Roda JC zal aldaar een kantoorpand krijgen. De club vertrekt zodoende als huurder uit het Parkstad Limburg Stadion en gaat alleen nog op wedstrijddagen gebruikmaken van deze speelarena.

In ruil voor het kwijtschelden van de betalingsachterstand gaat Roda enkele tegenprestaties leveren, zoals het helpen met zoeken van huurders voor de leegkomende kantoren in het stadion en het uitbreiden van de maatschappelijke activiteiten in de regio uitbreiden. Roda moet in de toekomst toch huur gaan betalen voor deelname aan het nieuwe project.

Dit zal dik 3,5 ton zijn en dit bedrag zal verhoogd worden áls de Kerkraadse club naar de Eredivisie zal promoveren. De gemeenteraad ging ermee akkoord dat de gemeente straks garant zal staan voor drie ton van het genoemde huurbedrag. Bij de vele fans leidde het besluit van de gemeenteraad om tot kwijtschelding van de miljoenenschuld over te gaan tot opluchting en vreugde. Intern werd er door de betrokkenen goed nagedacht over dat er géén sprake mocht zijn van ongeoorloofde staatssteun.

‘Failliet van betaalde voetbal in Nederland’

Bij inwoners van Kerkrade die niks met de voetbalclub op hebben, net zoals bij aanhangers van de aanhangers en werknemers van de aartsrivalen MVV en Fortuna, leidde het gemeentelijke reddingsplan tot verbijstering. ‘Het officiële failliet van het betaalde voetbal in Nederland: 2,8m huurschuld richting Roda JC kwijtgescholden via gemeenschapsgeld van de gemeente Kerkrade. Puur om in een stadion te spelen dat je niet kunt betalen’, zo liet een ex-manager van eredivisieclub Fortuna zich ontvallen.

Middels deze constructie is het overigens niet de eerste keer dat de gemeente Kerkrade in de voorbije decennia de voetbalclub Roda JC heeft geholpen. In 2003 verleende de gemeente een bankgarantie voor drie miljoen euro om betalingsproblemen van de profvoetbalclub te voorkomen en in 2005 stond de gemeente Kerkrade, dit keer voor vijftien miljoen nogmaals garant. In de jaren hierna leek het enige tijd goed te gaan met de financiële huishouding van Roda JC, maar dit bleek uiteindelijk maar schijn.

1,1 miljoen euro weggestreept

In 2009 werd de gemeente eigenaar en grootaandeelhouder van het Parkstad Limburg Stadion in ruil voor geld om Roda te redden van een faillissement. De club moest vanaf dat moment huur betalen om het stadion te kunnen gebruiken. In 2015, was de gemeente wederom bereid om te helpen door een schuld van 1,1 miljoen euro weg te strepen, Hiervoor een opmerkelijke constructie omtrent skyboxen bedacht.

In de jaren die volgden bouwde Roda JC een nieuwe schuld op. Ondanks dat de te betalen stadionhuur voor het stadion in eerste instantie, in 2020 werd verlaagd van acht ton naar 250.000 euro, liep de betalingsachterstand toch op naar maar liefst 2,8 miljoen euro. Die is nu dus door het nieuw soort van reddingsplan alsnog weggewerkt.

Is de verbijstering over dit reddingsplan voor Roda terecht?

  • Ja
  • Nee
979+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:00
24+
‘Eerste Ajax-transfer in de maak’
18:50
5+
Bizar gerucht over ex-Feyenoorder: ‘Zijn tweelingbroer speelde’
18:30
3+
Eerste twee namen Duitse EK-selectie op bijzondere manier onthuld
18:10
107+
“Voor PSV een nuttige kracht, maar voor dit Ajax een onmiddellijke meerwaarde”
17:50
3+
Giroud bevestigt vertrek bij AC Milan en kiest voor Amerikaans avontuur
17:30
72+
‘Maduro wees Ajax-rol af voor toekomst bij Almere City’
17:10
740+
”Knettergek’ PSV zorgt voor competitievervalsing’
16:45
90+
Miljoenenklapper voor Excelsior?
16:30
287+
‘Feyenoord-transfer spoedig beklonken’
16:15
273+
Vaessen onthult transferwens: “Dat hoop ik wel ja”
15:58
347+
‘Bestuursraad Ajax blokkeert Van Praag-voorstel’
15:45
100+
FC Groningen-spits Postema dropt ‘Roda-bommetje’
15:28
34+
Opluchting voor Koeman: ‘Lichte blessure voor Oranje-sterkhouder’
15:13
53+
NAC heeft boodschap voor Karelse: “Onacceptabel”
14:56
1700+
‘Feyenoord-ontploffing dreigt’
14:40
235+
‘Blunderende’ Studio Voetbal-gast met grond gelijkmaakt
14:25
344+
‘Verrassende carrièrewending voor Alex Pastoor’
14:10
112+
Almere City strikt opvolger Alex Pastoor
14:00
216+
De 5e plek is binnen voor Ajax. Wat zijn nu de Europese scenario’s?
13:40
6375+
‘Virgil van Dijk maakt megatransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie