Ajax-talent kon naar Liverpool: “Achteraf had ik het moeten doen”

Foto: Ajax-talent kon naar Liverpool: “Achteraf had ik het moeten doen”

Timothy van der Meulen stond als zestienjarig talent van Ajax aan de vooravond van een grootse voetbalcarrière. De verdediger speelde het jeugd-EK met Oranje Onder 17 en werd daarna benaderd door Liverpool. Hij wees het aanbod af, wilde eerst doorbreken Ajax, maar verdween uiteindelijk via de achterdeur uit de voetballerij. “Het is één grote poppenkast.”

Van der Meulen was in 2007 onderdeel van een geweldige lichting bij de KNVB met teamgenoten als Georginio Wijnaldum, Patrick van Aanholt, Luciano Narsingh, Nacer Barazite en Leroy Fer. Als één van de favorieten deden ze mee aan het EK Onder 17 in België. “We hadden een geweldige tijd met deze groep. We waren zo goed, dat was niet normaal”, herinnert Van der Meulen zich in een uitgebreid interview met SoccerNews.nl. “Maar op het EK gingen we ons druk maken omdat er camera’s stonden. Vlak voor de aftrap stond het halve team nog voor de spiegel hun haar te doen. We kwamen de groepsfase niet eens door, terwijl we met dit team het EK hadden moeten winnen.”

Liverpool

Na het EK tekende Van Aanholt een contract bij Chelsea en ook Van der Meulen kreeg de kans om naar Engeland te gaan. “Liverpool stond bij mij aan de deur, maar ik ben er niet op ingegaan. Ik zat destijds goed bij Ajax. Mijn moeder vond het belangrijk dat ik eerst mijn school afmaakte en ook mijn zaakwaarnemer raadde me af om zo jong naar Engeland te gaan. Achteraf gezien had ik het moeten doen. Veel jongens die op jonge leeftijd naar Engeland zijn gegaan, hebben er goed verdiend en kwamen later alsnog goed terecht, bijvoorbeeld in de Eredivisie. Zo had het voor mij ook kunnen lopen.”

Bij Ajax voorspelden ze dat Van der Meulen later alsnog de Premier League zou halen. Hij doorliep de jeugdopleiding op zijn gemak en deed op zeventienjarige leeftijd al mee met Jong Ajax. In die periode sloeg het noodlot toe. Tijdens een wedstrijd met de A1 tegen PSV brak hij zijn middenvoetsbeentje doordat hij in een kuiltje in het veld bleef hangen. “Daar is alle ellende begonnen. Het is nooit meer hetzelfde geweest”, vertelt Van der Meulen, die tegenwoordig als beveiliger werkt.

Oranje Onder 17 tijdens het EK van 2007 in België. Boven (vlnr): Timothy van der Meulen, Leroy Fer, Sergio Padt, Nacer Barazite, Anthony Bentem, Marko Vejinović. Onder (vlnr): Kaj Ramsteijn, Luciano Narsingh, Georginio Wijnaldum, Género Zeefuik, Patrick van Aanholt.

Werk als beveiliger

Waar spelers als Wijnaldum en Van Aanholt de top bereikten, stopte Van der Meulen op zijn 27ste met voetballen. In de jaren na zijn vertrek bij Ajax knapte hij volledig af op het wereldje. “Ik vond voetballen prachtig, maar alles eromheen is één grote poppenkast”, zegt hij. “Ik hoefde niet bekend te worden. Ik wilde gewoon lekker voetballen en als ik er rijk mee zou worden, was dat mooi meegenomen. Die foto van Oranje Onder 17 zegt eigenlijk alles. In die tijd was voetbal nog puur plezier. Dat had ik voor geen goud willen missen.”

Had hij naar Liverpool moeten gaan?

  • Ja, altijd pakken die kans!
  • Nee, de weg van geleidelijkheid is beter.
864+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:31
936+
VI komt met update over Schreuder en Feyenoord
07:12
435+
Derksen pleit voor Ajax-kandidaat: ‘Liever hij dan zo’n dure buitenlander’
23:44
92+
‘PSV krijgt concurrentie om Driouech’
23:22
93+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
23:00
68+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
22:30
115+
Kersverse aanwinst legt uit waarom hij direct voor Ajax koos
22:05
141+
‘Investeerder uit Midden-Oosten moet Vitesse redden’
21:41
173+
Bayern-icoon genegeerd door eigen club, op uitnodiging van Real toch aanwezig
21:16
458+
‘Feyenoorder heeft nieuwe bestemming bepaald’
20:51
21+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale
20:28
209+
Hierdoor barstte de scheidsrechter van PSG-Dortmund in tranen uit
20:05
38+
Opstellingen Real-Bayern: De Ligt keert terug tijdens absolute kraker
19:44
53+
Dít vindt Van Bommel van zijn seizoen bij Antwerp als hij de beker wint
19:22
275+
Geschorste Pogba verrast met carrière switch
19:03
37+
Sterkhouders van Oranje zetten stappen in herstel
18:34
121+
Mbappé loopt boos weg tijdens interview
17:56
154+
Mourinho heeft spijt van afwijzen ‘droombaan’
17:26
230+
Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?
17:07
306+
Girona brengt concreet bod uit op Feyenoord-target
17:00
22+
The Champ over zijn Engels: ‘Ben niet gek’ | Groeten out Afrika #3
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie