Voorbeschouwing: recordwinnaar Real Madrid en verrassing Borussia Dortmund strijden om de Champions League

Foto: Voorbeschouwing: recordwinnaar Real Madrid en verrassing Borussia Dortmund strijden om de Champions League

De ene na de andere topclub bleef met tranen in de ogen achter omdat het niet gelukt is de eindstrijd te halen. Er maken nog twee teams kans op de grootste clubprijs die er te winnen valt. Waar het voor de een inmiddels een invuloefening lijkt, is het voor de ander een absolute droom om hier te staan. Kan Borussia Dortmund verrassen of gaat de prijs weer ouderwets naar Real Madrid? Wij blikken vooruit op de Champions League-finale van 2024.

Boosted odds Kansen
Dortmund of Real wint de wedstrijd Unibet
50
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 31 mei 2024 11:33.

Borussia Dortmund: teaminfo en vorm

De gedachten van veel Borussia Dortmund-fans zullen toch onwillekeurig teruggaan naar 25 mei 2013. Ook op die dag stond de Duitse club in de finale van het kampioenenbal en ook toen werd deze gespeeld op Wembley. Het is alleen te hopen dat de uitkomst anders is. Want mede door een uitstekend spelende Arjen Robben was destijds Bayern München te sterk in de eindstrijd. Nu kan men opnieuw proberen de tweede Champions League te winnen, na die van 1997.

De groepsfase werd overleefd als groepswinnaar en dat was knap gezien de tegenstand van Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle United. Daarna werd PSV uitgeschakeld (1-1 en 2-0), waarna Atlético Madrid uit met 2-1 te sterk was. Thuis wonnen de Duitsers echter met 4-2, waardoor de halve finales bereikt werden. De tegenstander hier werd opnieuw Paris Saint-Germain. In de groepsfase werd niet gewonnen van de Fransen, maar hier wel. Niclas Füllkrug en Mats Hummels zorgden voor twee zeges: 1-0 en 0-1.

Opvallend genoeg heeft de Champions League-finalist een slecht seizoen gespeeld in eigen land. Want met de vijfde plek zullen trainer Edin Terzić en zijn spelers niet zo tevreden zijn. Door het extra ticket voor Duitsland levert dit nog wel Champions League op voor komend seizoen. De competitie werd wisselend afgesloten. In de laatste vier duels werd van RB Leipzig (4-1) en Mainz 05 (3-0) verloren, terwijl FC Augsburg (5-1) en SV Darmstadt (4-0) verslagen werden.

De enige zekere afwezige voor Dortmund is Ramy Bensebaïni. De linksback is al een tijdje geblesseerd, maar door de opmars van de gehuurde Ian Maatsen lijkt dat probleem verholpen te zijn. Mateu Morey en Julien Duranville zijn vraagtekens, al is het maar de vraag of zij überhaupt gespeeld hadden. Sébastien Haller is ook onzeker. De oud-spits van FC Utrecht en Ajax zal mits fit vast een rol gaan spelen, al lijkt Niclas Füllkrug hoe dan ook de voorkeur te krijgen in de spits. Donyell Malen lijkt genoegen te moeten nemen met een plekje op de reservebank.

Meer dan 2,5 goals

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Real Madrid: teaminfo en vorm

Borussia Dortmund hoopt dus op de eerste beker in dit toernooi sinds 1997. Dat geldt niet bepaald voor Real Madrid. Want in de periode vanaf dat jaar wonnen de Madrilenen liefst acht keer de Cup met de Grote Oren. Trainer Carlo Ancelotti is ook een ware ervaringsdeskundige in het winnen van de Champions League. De Italiaan won deze prijs twee keer met AC Milan en deed dat kunstje over met Real. Hij gaat nu op voor número tres in Spaanse dienst, en de vijftiende in de clubgeschiedenis.

Het bereiken van de finale gebeurde zonder al te veel kleerscheuren, al was het richting het einde wel een paar keer spannend. In een poule met Napoli, Union Berlin en SC Braga werd netjes zesmaal gewonnen. Daarna ging elke ronde redelijk hetzelfde. Tegen RB Leipzig werd gewonnen (0-1) en gelijkgespeeld (1-1), tegen Manchester City werd gelijkgespeeld (3-3) en gewonnen (op strafschoppen na een 1-1) en tegen Bayern München werd gelijkgespeeld (2-2) en gewonnen (2-1). Die zege kwam tot stand door twee goals van Joselu in de absolute slotminuten.

Sowieso heeft Real Madrid dit seizoen weinig te duchten gehad van de tegenstand. Er werd maar twee keer verloren, beide keren uit bij Atlético Madrid, in de competitie en de beker. De Primera División werd gewonnen met een voorsprong van tien punten, terwijl ook de Supercopa al in de prijzenkast staat. De verdediging is in vorm zoals het hoort bij een ploeg gecoacht door een Italiaan; in vijf van de laatste acht wedstrijden wist Real Madrid de wedstrijd door te komen zonder tegengoal.

Er zijn twee spelers die sowieso verstek moeten laten gaan voor deze wedstrijd. David Alaba is al langer geblesseerd en Aurélien Tchouaméni is hem gezelschap komen houden in de ziekenboeg. Daar zit nu ook Andrij Loenin. De doelman was ziek deze week en het is onduidelijk of hij onder de lat staat of toch de net van een blessure teruggekeerde Thibaut Courtois. Door de blessure van Alaba mag Nacho Fernández zich opmaken voor een basisplaats. Luka Modrić en Joselu waren als invaller belangrijk tegen Bayern en zullen het nu waarschijnlijk weer met die rol moeten doen.

Real Madrid houdt de nul

Vorige ontmoetingen

We moeten een tijdje terug in de tijd voor de laatste ontmoetingen van deze twee clubs. In de seizoenen 2016/17 en 2017/18 lootten ze elkaar in de groepsfase van de Champions League. In het najaar van 2016 speelden ze tweemaal met 2-2 gelijk tegen elkaar. Een seizoen later was het Real Madrid dat er met de buit vandoor ging; uit wonnen ze met 1-3 en thuis met 3-2.

Wedtip Borussia Dortmund Real Madrid

De gemiddelde neutrale voetbalfan zal hopen dat het Borussia Dortmund gaat lukken te verrassen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Real Madrid met een reden de grote favoriet is. De Spanjaarden hebben een veel beter seizoen achter de rug en hebben qua trainer en qua spelers de ervaring met het winnen van toernooien als deze. Wij voorspellen dan ook dat Real het klusje binnen de reguliere speeltijd gaat klaren. Unibet geeft je een odd van 1.70 voor deze weddenschap.

Real Madrid wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie