Veteraan Yilmaz (35) bezorgt Oranje horrorstart WK-kwalificatie

Het Nederlands elftal is dramatisch begonnen aan zijn WK Kwalificatiereeks. In Istanboel speelden de mannen van bondscoach Frank de Boer, op zo’n drie minuten bij een 3-2 stand na, eigenlijk een compleet kansloze wedstrijd: Turkije wint met 4-2, dankzij een hattrick van oude rot Burak Yilmaz.

In de opstelling van De Boer viel op dat Kenny Tete de voorkeur kreeg boven Denzel Dumfries op rechtsback, en dat Tim Krul de in de warming-up geblesseerd geraakte Jasper Cillessen moest vervangen. Maar Krul kon na een kwartier spelen al vissen. Nadat een handsbal in het strafschopgebied van de Turken over het hoofd gezien werd door de arbiter, schoot Lille-aanvalsleider Yilmaz de bal via de arm van Matthijs de Ligt binnen.

Tot overmaat van ramp verdubbelde Turkije een half uur later al de score. Donyell Malen stond te slapen, liet zijn man weglopen en haakte die bij zijn inhaalpoging naar de grond. Yilmaz schoot koeltjes de 2-0 binnen. De tweede helft begon minstens zo slecht, want al binnen 33 seconden (!) na de aftrap maakte Hakan Calhanoglu er 3-0 van. De hoop leek verdwenen, totdat invaller Davy Klaassen na een Bergkampiaanse aanname de 3-1 scoorde, en amper een minuut of twee later de andere invaller Luuk de Jong ook de 3-2.

Verder dan dat kwam Nederland echter niet, want vier minuten na de goal van De Jong poeierde good old Yilmaz een vrije trap snoeihard in de kruising vanaf randje 16. Memphis Depay miste in de blessuretijd nog een strafschop. Derhalve begint Oranje simpelweg dramatisch aan de WK Kwalificatiereeks.

Scoreverloop: 1-0 (15′) Burak Yilmaz, 2-0 (34′) Burak Yilmaz (strafschop), 3-0 (46′) Hakan Calhanoglu, 3-1 (75′) Davy Klaassen, 3-2 (77′) Luuk de Jong, 4-2 (81′) Burak Yilmaz

Gaat Oranje zich ondanks deze nederlaag nog wel plaatsen voor het WK?