Vergeten PSV-talent maakt droomdebuut in Thailand: “Ik tel weer mee”

Foto: Vergeten PSV-talent maakt droomdebuut in Thailand: “Ik tel weer mee”

Moussa Sanoh is perfect begonnen aan een avontuur in Thailand. De aanvaller vertrok uit Nederland omdat zijn carrière op een dood spoor zat en scoorde zondagavond bij zijn debuut voor Ayutthaya United het winnende doelpunt. “Ik wilde bijna stoppen met voetbal en een andere baan zoeken, maar het is allemaal omgedraaid”, vertelt Sanoh aan SoccerNews.nl.

Moussa Sanoh over transfer naar Thailand, periode bij PSV en toekomst als voetballer

24 uur na de wedstrijd geniet Moussa Sanoh (28) nog na van zijn perfecte debuut. Op Instagram deelt hij een video van zijn doelpunt met de tekst: “Alhamdoulilah. Good start with my new family. #Allahisgreat #nevergiveup.” Op de beelden is te zien hoe de aanvaller met een flitsende actie zijn tegenstander voorbij speelt en vanuit een moeilijke hoek raak schiet. Daarna rent hij schreeuwend over het veld. “Alle frustratie die in me zat, kwam eruit. Zie je wel, ik kan het nog”, legt Sanoh uit. “Ik krijg hier zoveel waardering, iets wat ik bij FC Eindhoven heb gemist. De mensen zijn blij met me en praten de hele dag over mijn doelpunt. Ik tel weer mee in de voetballerij.”

In Nederland was Sanoh voor zijn gevoel afgeschreven. Het afgelopen seizoen bij FC Eindhoven was voor hem een ware martelgang. Hij kwam vanuit Roemenië terug naar Nederland met het idee om veel te spelen, maar raakte al snel geblesseerd. “Toen ik was hersteld, wilde ik laten zien dat ik het nog steeds in me heb. Ik vocht voor mijn plek, maar er werd niet naar mij gekeken. Dat was heel frustrerend. Mijn contract werd niet verlengd en het was moeilijk om een nieuwe club te vinden. Ik kreeg het gevoel alsof het klaar was in Nederland. Ik ben pas 28 jaar, maar het voelde alsof mijn carrière dood was. Gelukkig kwam Thailand op mijn pad. Het was geen makkelijke keuze, omdat mijn vrouw en kinderen nog in Nederland zitten, maar ze hebben de wedstrijd gezien. Mijn dochtertje juichte toen ze mijn goal zag. Dat maakt me echt gelukkig. Ik doe het voor hen.”

Geldproblemen in Roemenië

De laatste jaren waren voor Sanoh en zijn gezin niet makkelijk. In de drie seizoenen dat hij in Roemenië speelde, kreeg hij meer dan eens zijn salaris niet gestort. Bij zijn laatste club, Mioveni, werd hij vier maanden lang niet betaald. “Dat was erg lastig. Ik woonde daar met mijn vrouw en dochter, maar het was soms moeilijk om rond te komen. Ondertussen was mijn vrouw zwanger van mijn tweede dochter. Via de FIFA heb ik uiteindelijk mijn geld gekregen, maar ik zei tegen mijzelf: dit wil ik niet nog een keer meemaken. Dat we ergens in het buitenland zijn en dat we niet voor onszelf kunnen zorgen. Daarom is mijn gezin nu nog in Nederland. Ze komen in januari naar Thailand als alles hier goed verloopt.”

Boeddha

Het begin is goed, zeker na zijn doelpunt. Sanoh is blij dat hij de stap naar Ayutthaya United heeft gemaakt. Het scheelde niet veel of hij had het aanbod afgewezen. “Ik had nog nooit van Ayutthaya gehoord, dus ik zocht informatie op internet. Het enige wat ik zag waren tempels en oude gebouwen. Mijn vrouw zei: ‘Daar wil ik niet heen, hoor.’ Het is voor haar belangrijk dat ze ook leuke dingen kan doen met de kinderen. Maar toen we verder keken, zagen we meer van de stad. Ayutthaya was vroeger de hoofdstad en is bekend omdat er een boom staat met het hoofd van Boeddha erin gehakt. Maar er zijn ook veel winkelcentra en andere plekken om te bezoeken. Gelukkig maar, want de deal was bijna afgeketst.”

Na zijn vertrek bij FC Eindhoven kostte het Sanoh veel moeite een nieuwe club te vinden. Hij bood zichzelf aan in Nederland en Roemenië, maar er was niemand geïnteresseerd. Hij zag een oud-ploeggenoot uit Roemenië naar Thailand gaan en vroeg hem of daar mogelijkheden waren. “Zo kwamen we bij deze club uit. We spelen op het tweede niveau, maar dat vind ik niet erg. Ik heb weinig gespeeld het afgelopen jaar, dus ik was overal blij mee. Deze stap geeft me weer nieuwe mogelijkheden in mijn carrière. Niemand kent mij hier en ik kan een frisse start maken. Als ik het goed doe, kan ik misschien naar Japan, China of Zuid-Korea. Je kunt hier snel stappen maken. Bij mijn club hebben deze zomer alle spelers een transfer gemaakt naar het hoogste niveau van Thailand. We hebben nu een hele nieuwe ploeg en een nieuwe staf. Daarom was mijn doelpunt ook belangrijk. We moesten winnen om goed aan het seizoen te beginnen.”

In Thailand verwacht Sanoh geen problemen met betalingen. De nationale voetbalbond handhaaft strenge regels en hij heeft zijn contract goed gecontroleerd. “Er stond eerst in dat de club gratis van mij afkon als ze het contract wilden verbreken. Dat heb ik aangepast, zodat ze mij een afkoopsom moeten betalen. Verder is het allemaal correct gegaan. De club heeft een appartement voor me geregeld in een mooi complex met een gym en een zwembad. Van het salaris dat ik krijg kan ik goed rondkomen en ook geld sparen, omdat het leven hier goedkoop is. Aan het einde van de maand kan ik beoordelen of ze echt netjes betalen, maar dat moet goedkomen.”

Talent bij PSV

Als je tien jaar geleden had voorspeld dat Sanoh in Roemenië en Thailand zou spelen, had hij je voor gek verklaard. De in Ivoorkust geboren aanvaller was op dat moment een groot talent in de opleiding van PSV en speelde jeugdinterlands voor Nederland. “Ik had hele andere verwachtingen. Ik wilde in Engeland en Italië spelen, op het hoogste niveau. Ik was goed genoeg en verdiende een kans bij PSV, maar heb die niet gekregen. Ik was jong in die tijd en er waren veel dingen die ik niet begreep. Spelers vanuit het eerste kregen voorrang bij Jong PSV om hun wedstrijden te spelen. Nu weet ik dat alleen talent niet genoeg is. Je moet relaties opbouwen met mensen, zodat ze je willen helpen. Ik was stil en op mijzelf. ‘Ik heb hen niet nodig, zij hebben mij nodig’, dacht ik. Dat was een verkeerde gedachte. Als ik toen de kennis had, die ik nu heb, was het anders gelopen. Maar dat weet alleen God.”

Toch klaagt Sanoh niet. “Natuurlijk wilde ik het eerste van PSV halen. Iedere jongen wil dat zijn naam wordt gescandeerd in het stadion. Veel van mijn oud-ploeggenoten hebben het gehaald. Memphis, Jürgen Locadia, Jorrit Hendrix, Riechedly Bazoer, Steven Bergwijn, Joshua Brenet, Kenneth Paal, maar er zijn ook veel jongens die al lang gestopt zijn en die niemand kent. Ik voetbal nog steeds en koester wat ik heb meegemaakt. Ik heb veel van de wereld gezien en veel mensen ontmoet. In het buitenland heb ik mijzelf ontwikkeld. Ik ben opener geworden en heb goede relaties opgebouwd met spelers en trainers. Zo ben ik ook in Thailand terechtgekomen.”

Toekomst als voetballer

Na zijn succesvolle debuut kan Sanoh voorlopig niet meer stuk bij zijn Ayutthaya United. Hij werd vandaag de hele dag gefeliciteerd en neemt de complimenten dankbaar in ontvangst. “Dit had ik echt heel hard nodig. Het geeft me een fijn gevoel en het motiveert me nog meer. Ik wilde bijna stoppen met voetbal en een andere baan zoeken, maar het is allemaal omgedraaid. Ik heb weer een toekomst als voetballer. Ik kan nog hele mooie jaren beleven in Azië. Sommige spelers in Thailand gaan door tot hun 38ste. Dat betekent dat ik nog tien jaar heb. Ik kan hier samen met mijn gezin iets moois opbouwen. Het draait niet alleen om mij, maar vooral om mijn kinderen en hun toekomst. Ik kan niet wachten tot ze komen. Ik hoop dat we dan voor altijd samen kunnen blijven.”

Mooi avontuur?

  • Ja, zeker!
  • Nee, te ver weg.
305+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:32
0+
“Het is heel simpel: de route naar Oranje gaat via PSV”
18:18
28+
‘Van der Sar nam verantwoordelijkheid die hij niet had moeten nemen’
18:00
12+
Rodri gaat volledig over de schreef en pakt direct rood in zege Man City
17:51
59+
‘Willen niet alleen het stadion, ook de kantoren en winkels eromheen kopen’
17:37
19+
Opstellingen NEC en Utrecht: Dost en Branderhorst starten tegen oud-werkgevers
17:25
97+
Matthijs de Ligt en Xavi Simons goud waard voor Bayern en Leipzig
17:19
132+
Feyenoord brengt uitsluitsel over inzetbaarheid Trauner tegen Ajax
17:00
193+
Duwt Feyenoord Ajax de afgrond in?
16:32
74+
Blind geeft assist in spektakelstuk en gaat aan kop met Girona
16:25
228+
Geertruida heeft nieuws voor Feyenoord-fans
16:00
343+
Ajacied biedt zich aan: ‘Moet weer gevochten worden’| SN Extra
15:38
368+
‘Arsenal had ook lelijke bijnaam voor Mislintat’
15:25
17+
Bellingham én Vinícius in Real-selectie voor derby
15:00
245+
AJAX in BRAND! | Twee Viertje met Aad #53
14:49
315+
Duidelijke boodschap Ajax-fans op afsluitende training: ‘Rot op!’
14:36
99+
Geertruida is niet bang voor Ajax en zelfs niet voor Mbappé
14:22
6131+
Nieuwe hoofdscout Ajax doet onthulling over transfer Forbs
14:04
267+
Derksen: ‘Het domste dat Ajax de afgelopen jaren gedaan heeft’
13:49
687+
‘Bosz wijzigt PSV-voorhoede voor uitduel met Almere’
13:35
303+
‘Mislintat trekt zich nergens iets van aan, er gaan koppen rollen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie