Vastgoedondernemer Willie Overtoom: “Ik mis het voetbal niet”

Foto: Vastgoedondernemer Willie Overtoom: “Ik mis het voetbal niet”

Voor veel mensen is het een droom om profvoetballer te zijn. Willie Overtoom was het, maar raakte het plezier in de sport kwijt door politieke spelletjes. Tegenwoordig richt de voormalig middenvelder zich als vastgoedondernemer op de woningmarkt. “Ik heb altijd gekozen voor de weg van de meeste weerstand.”

Er zijn weinig oud-voetballers die je hoort praten over het beleid van minister Hugo de Jonge of het transformeren van kantoorpanden naar zorgstudio’s. Voor Willie Overtoom is het inmiddels heel normaal. De oud-prof van onder meer Heracles en AZ heeft een eigen bedrijf in vastgoedontwikkeling en overlegt tegenwoordig met architecten en gemeentes in plaats van trainers en ploeggenoten. “Het gaat goed. Ik ben lekker druk”, zegt Overtoom. “Momenteel ben ik bezig met een project in Naarden. Daar staat nu een garage, maar daar willen we een 50 plus zorginstelling van maken. Daar hebben we al exclusiviteit voor.”

Overtoom houdt zich bezig met het transformeren, verhuren en verkopen van acquisitie. Samen met een grote projectontwikkelaar zoekt hij naar mogelijkheden om appartementen of zorgeenheden te bouwen. Het klinkt moeilijk, maar het begint allemaal met simpele rekensommen. “Daar was ik op school al goed in”, zegt Overtoom. “Als de cijfers van een project kloppen, stuur ik het door naar de architect. Die maakt een plan en daarmee gaan we naar de gemeente om te kijken of die openstaat voor de bestemming. Vervolgens komt het bouwbedrijf erbij en kunnen we gaan bouwen. Dat is het leuke aan dit werk. Alles bij elkaar brengen en van niets iets maken.”

Te veel politiek
Denkt hij nog wel eens aan een vrije trap in de kruising? “Inmiddels wel weer. Ik heb twee jaar lang amper voetbal gekeken, omdat ik het plezier in het spelletje kwijt was. Het was voor mij te veel politiek geworden. In het voetbal is het soms beter om je mond te houden, maar ik weigerde daarin mee te gaan. Bij AZ en bij Zulte-Waregem botste ik met trainers, omdat ik hardop zei wat ik dacht. Daar werd het niet leuker van. Ik raakte mijn motivatie kwijt. Sinds ik gestopt ben, mis ik het voetbal niet.”

Overtoom denkt dat mensen van buitenaf de voetbalwereld romantiseren. “Je verdient goed en traint twee keer per dag, dat klinkt als een droombaan. Maar het menselijke aspect wordt vergeten. Ik had een keer een gesprek met een technisch directeur op zijn kantoor. Er kwam een trainer van het beloftenteam binnen en die kreeg op zijn kop, omdat hij een jongen zonder contract had laten invallen. Spelers met een contract moesten altijd voorrang krijgen, want daar konden ze aan verdienen. De buitenwereld ziet dat niet, maar voetbalclubs zijn bedrijven die winst willen maken. Zo kijken ze al naar jeugdspelers. Het is niet altijd zo dat de beste speelt, maar eerder degene aan wie ze het meest kunnen verdienen.”

Ondernemen
Nadat Overtoom twee jaar zonder club zat, vond hij het welletjes. In november 2018 stopte hij met voetballen. De periode daarna was hij zoekende naar een nieuwe bezigheid, maar al snel had hij te veel te doen. “Ik heb rondgekeken in de mode en was bezig met een platform in de E-Sports, maar ik vond vastgoed uiteindelijk het meest interessant. Ik had in de voetballerij kunnen blijven, maar er is zoveel meer in het leven. Ik wil me ontwikkelen als persoon en ondernemer. Dat is de weg van de meeste weerstand, maar daar heb ik altijd bewust voor gekozen. Ik ben niet bang om risico’s te nemen en geloof erin dat je je eigen pad kan creëren.”

De eerste keer dat Overtoom iemand over vastgoed hoorde praten, was tijdens een sponsoravond bij Heracles Almelo. Voor voetballers vaak een verplicht nummertje, maar voor hem vond er een openbaring plaats. “Ik zat ook liever ergens anders, maar als je er toch zit, maak er dan het beste van. Ik was benieuwd hoe die sponsoren aan hun vermogen zijn gekomen en kon van hen leren. Ik raakte in gesprek met iemand die zich had gespecialiseerd in executieveilingen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Via gesprekken met andere ondernemers en het lezen van boeken verdiepte Overtoom zich verder in de wereld van vastgoed. Als autodidact maakte hij zich alle theorie eigen. De ex-voetballer, die kort in Qatar en Indonesië speelde, zette zijn eigen bedrijf op en zocht externe investeerders. Het financiële aspect spreekt Overtoom aan, maar hij wil ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Op dit moment doe ik dat door zorgwoningen te creëren, maar ik wil in de toekomst scholen bouwen in mijn geboorteland Kameroen. Wanneer ik zelf meer vastgoed kan aanhouden, zou ik een foundation op willen zetten. Het is mooi als je voor jezelf en je gezin een groot vermogen kunt opbouwen, maar ik vind dat je verplicht bent om rijkdom met de wereld te delen.”

Voetballers en geld
De ontwikkeling van Overtoom staat in schril contrast met verhalen over voetballers die na hun carrière al hun vermogen kwijtraakten. Steeds meer spelers lijken zich ervan bewust dat ze tijdens hun actieve loopbaan al aan de toekomst moeten denken. Van voetballers als Ryan Babel, Siem de Jong en Jan-Arie van der Heijden is publiekelijk bekend dat ze investeren in bedrijven of vastgoed.

Overtoom is mede-eigenaar van een bedrijf dat atleten helpt om te investeren in start ups. Hij merkt dat het onderwerp onder voetballers meer leeft dan vroeger. “Dat komt door betere begeleiding vanuit zaakwaarnemers en ouders. Je hebt iemand nodig die je wijst op een plan voor lange termijn. Als jonge voetballer bij Ajax kun je naar mijn weten al vier ton verdienen, dan verlies je de realiteit uit het oog. Je bent alleen maar met voetbal bezig en denkt dat je voor altijd zoveel geld zal verdienen. Maar als je tien jaar niets met je spaargeld doet, raakt het op. Daarom is het belangrijk om tijdens je carrière al te beleggen of te investeren in huizen. Dan kom je niet met lege handen te staan.”

Zoon bij Ajax
Overtoom geniet van de vrijheid die zijn werk hem geeft. Hij kan zijn afspraken zelf inplannen en besteedt veel tijd met zijn gezin. Zijn zoon van tien jaar speelt bij Ajax en zal misschien hetzelfde pad als zijn vader bewandelen. “Ik zie bij hem het plezier dat ik vroeger had. De jeugd is eigenlijk de leukste periode. Lekker voetballen en plezier maken met je teamgenoten in de kleedkamer of in de bus. Je moet later veel geluk hebben om door te breken, maar voor nu ze genieten van het voetbal. Dat is voorlopig het allerbelangrijkste.”

Mooie carrièreswitch van Overtoom?

  • Zeker, goed voor elkaar!
  • Nee, ik zou zelf trainer worden.
273+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
18+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
61+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
15+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
300+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
36+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
165+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
316+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
126+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
365+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
101+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
87+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
417+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
222+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
192+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
544+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
56+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
36+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
108+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie