Van Heerenveen naar de gevangenis: Pappa stopt met voetballen

Foto: Van Heerenveen naar de gevangenis: Pappa stopt met voetballen

De voetbalcarrière van Marco Pappa zit er definitief op. De oud-middenvelder van SC Heerenveen maakte een korte rentree na een gevangenisstraf van twee jaar wegens geweld tegen vrouwen, maar werd geschorst door zijn club Deportivo Achuapa en zet er nu een punt achter. Pappa is één van de weinige spelers uit Guatemala die het schopte tot Europa en de MLS. Zijn loopbaan werd overschaduwd door schandalen, overmatig alcoholgebruik en de veroordeling voor vrouwengeweld.

Oud-Heerenveen middenvelder die vrouwen mishandelde stopt met voetballen

Pappa kwam begin dit jaar vrij en kreeg een nieuwe kans in de nationale competitie van Guatemala, maar verviel in oude fouten. Hij kwam bij twee wedstrijden niet opdagen en zijn contract werd in mei verscheurd. Een nieuwe rentree is uitgesloten. “Marco Pappa, in zijn moment, had een belangrijke carrière, was hoofdrolspeler bij verschillende teams, speelde in het buitenland en in de nationale ploeg. Dat was een deel van mijn traject. Maar Marco Pappa heeft ook fouten gemaakt”, vertelt Pappa over zichzelf in derde persoon enkelvoud aan Dany Futbol. ‘De realiteit is dat ik alles waardeer wat de mensen voor me gedaan hebben. Maar er zit ook een trieste kant aan, want ik ben Marco Pappa en ik ben geen professioneel voetballer meer.”

De middenvelder speelde 56 interlands voor Guatemala en wordt door zijn periodes bij verschillende clubs in de MLS en SC Heerenveen gezien als één van de beste voetballers van zijn land. “We hebben nieuwe spelers nodig, die we kunnen bewonderen. Een voetballer die anders durft te zijn, die groot durft te dromen. Dat is wat het voetbal nodig heeft. Die voetballer gaat ook kritiek krijgen, dat zal altijd bestaan. Je moet weten waar je carrière overgaat en hoe je het vol kunt houden in het voetbal. Dat blijft mij bij. Ik wilde nog langer voetballen. Het einde was niet zoals ik gewenst had, maar God heeft ook daar de controle over.”

Op bezoek bij Marco Pappa

Pappa, die tussen 2012 en 2014 voornamelijk op de bank zat in Friesland, is niet van onbesproken gedrag is. Voor de mishandeling van meerdere ex-partners zat hij in totaal 25 maanden in de gevangenis. De beschuldigingen kwamen aan het licht kort nadat SoccerNews-verslaggever Jesper Langbroek de voetballer in Guatemala opzocht. Hij had een ontmoeting met de speler zelf en hoorde daarna de wildste verhalen over hem. “Hij drink te veel en is gewelddadig.”

Pikant Voetbal: De twee gezichten van Marco Pappa, oud-speler van Heerenveen

Had Pappa beter eerder kunnen stoppen?

  • Ja, vind ik wel.
  • Nee, was zijn eigen keuze.
90+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie