Van Basten laakt jeugdopleiding Ajax: “Daarin absoluut tekortgeschoten”

Foto: Van Basten laakt jeugdopleiding Ajax: “Daarin absoluut tekortgeschoten”

Marco van Basten vindt dat Brian Brobbey zich te weinig heeft kunnen ontwikkelen in de jeugdopleiding van Ajax. Volgens de oud-topspits ontbreekt het de huidig Ajax-spits aan bepaalde kwaliteiten. Van Basten vindt dat Ajax dan ook tekort is geschoten bij het opleiden van Brobbey.

Brobbey mist ontwikkeling

Tegen Almere City was Brobbey tweemaal aangever bij de doelpunten van Chuba Akpom en Benjamin Tahirovic. Daarvoor gebruikte de spits zijn fysieke kracht, maar Van Basten wil meer zien dan de kwaliteit die Brobbey al heeft. “Dat is waarmee hij geboren is. Alleen daarbij had hij nog de techniek en het inzicht moeten krijgen. De opleiding van Ajax is daarin absoluut tekortgeschoten”, stelt Van Basten bij het Ziggo Sport-programma Rondo.

“Deze jongen had op veertien-, vijftien-, zestien- en zeventienjarige leeftijd mensen om zich heen moeten hebben van de Ajax-opleiding, om dit soort zaken dagelijks met hem te trainen”, vervolgt Van Basten. “Dan was deze jongen nu al drie jaar achter elkaar topscorer geweest van Nederland.”

Van Basten kraakt kritische noten over Brobbey

De huidig voetbalanalist vindt dat er ook geen verzachtende omstandigheden meer zijn voor Brobbey. “Het is een 21-jarige jongen en hij is al in het buitenland geweest bij Leipzig. Hij wilde niet bijtekenen bij Ajax, want hij kreeg zogenaamd geen kans. Je moet gewoon zorgen dat je het afdwingt. Hij had bij Ajax moeten blijven en hard moeten werken. Hij is gewoon een volwassen gozer, wordt volwassen betaald en dan mag je er ook volwassen over praten. Het is een volwassen sport.”

Ook naar de media toe heeft Brobbey volgens Van Basten nog een hoop te verbeteren. “Zijn presentatie in de pers is iets waar de mensen toch iets van vinden. Het is een hele vriendelijke gozer, maar op televisie reageert hij nu vaak op een manier waarmee je weinig vrienden creëert. Hij is vaak geïrriteerd als ze hem aanvallen en hij moet eigenlijk een beetje boven de zaak staan.”

Is de kritiek van Van Basten terecht?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
200+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie