Valentijn velt zijn oordeel over Heitinga als ‘tussenpaus’

Foto: Valentijn velt zijn oordeel over Heitinga als ‘tussenpaus’

John Heitinga debuteerde gisteren als interim-manager bij Ajax met een 1-4 zege op Excelsior. Journalist Valentijn Driessen is erg enthousiast over de oud-verdediger als tussenpaus in Amsterdam.

Driessen vond het prijzenswaardig dat Heitinga bijvoorbeeld Calvin Bassey passeerde voor Owen Wijndal en Dusan Tadic van de flanken – waar hij al heel lang niet meer rendeert – weg te halen. “Het beste zou zijn als Ajax direct een definitieve opvolger met Ajax-dna voor Schreuder vastlegt. Peter Bosz en Louis van Gaal hebben hun handen vrij. Van Gaal als tussenpaus kan ook, hoewel hij zichzelf graag profileert als procestrainer. Bij deze twee gelouterde trainer-coaches zou Heitinga als assistent kunnen fungeren. Zijn contract tot medio 2025 is vrijdag opgewaardeerd en daarin staat vermeld dat hij de komende 2,5 jaar is verzekerd van een rol bij het eerste elftal.”

‘Heitinga als tussenpaus beter dan tussentijds nieuw gezicht binnenhalen’

“Lukt het de clubleiding niet om iemand met het Ajax-dna te strikken, dan zou Heitinga het vertrouwen moeten krijgen om het seizoen af te maken. Met een ervaren assistent aan zijn zijde. De genoemde Rene Meulensteen – ex- Manchester United – zou daarvoor geknipt zijn”, vervolgt Driessen zijn column voor De Telegraaf. “Zo’n scenario biedt Heitinga een faire kans z’n ambitie waar te maken en te bewijzen dat hij een succesvol hoofdtrainer van Ajax kan worden. (…) Als Ajacied kent hij de cultuur, de mores en alle lijntjes binnen de club. Hij staat voor Ajax-voetbal en met zijn achtergrond als coach van Jong Ajax kan hij gemakkelijk een brug slaan tussen het eerste elftal en de lichting jeugdspelers die eraan komt.”

Driessen besluit: “Heitinga zou voor Ajax daarom een veel betere optie zijn dan tussentijds een nieuw gezicht binnen te halen. Zo iemand die eerst zijn weg moet vinden binnen Ajax. Dat kan op termijn altijd nog als Heitinga het niet waarmaakt. Zien de technisch verantwoordelijken Edwin van der Sar, Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra – zelf op hun vakgebied rookies en geen hoogvliegers tot dusverre – het niet zitten met Heitinga, dan moet hij snel zijn heil elders zoeken. Want krijgt de tussenpaus van Excelsior-Ajax nu niet de kans, dan zal hij dat ook niet krijgen na een paar jaar als assistent rond te hebben gehobbeld. In zijn zorgvuldig uitgestippelde weg naar de Eredivisie wordt het tijd voor Heitinga om op eigen benen te staan. Dit heeft niets te maken met zijn optreden bij Excelsior-Ajax en de 4-1 zege, want dat was geen serieuze graadmeter. Niet voor de Ajacieden en niet voor Heitinga.”

Wordt Ajax nog kampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Ajax moet langer doorgaan met Heitinga

  • Eens
  • Oneens
465+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:55
0+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
15+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
183+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
13+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
5+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
08:50
1+
Maes: “Mooier scenario is er niet”
08:33
236+
‘Ajax hakt knoop door over trainersduo’
08:17
170+
FC Groningen zwijnt: “Volgende week haalt Roda het wéér niet”
08:00
231+
‘Matchfixing in KKD-ontknoping’
23:46
260+
De Jong bezocht Liverpool: “Verteld dat Slot mijn assistent was”
23:33
206+
Kraaij vreest voor Roda: “He-le-maal gek”
23:22
339+
Van Persie maakt indruk: “Echt uniek”
23:12
52+
Roda-speaker zit fout: “Ben ook maar een mens”
23:00
768+
‘Virgil van Dijk ongelukkig in Liverpool’
22:47
38+
Simons pakt eerste rode kaart als prof
22:36
107+
Bizarre beelden: Roda-euforie valt in het water
22:13
256+
Ten Hag reageert: terugkeer bij Ajax?
22:02
71+
Willem II promoveert naar de Eredivisie
22:00
44+
Go Ahead Eagles bijna zeker van play-offs
21:53
44+
Almere City veilig na punt tegen Heerenveen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie