Terugkeer De Jong bij PSV is een kwestie van tijd

Foto: Terugkeer De Jong bij PSV is een kwestie van tijd

PSV kan niet geheel ontevreden zijn over de eerste seizoenshelft. Waar velen dachten dat Ajax in de winterstop al afstand had genomen van de concurrentie, is niets minder waar. De ploeg van hoofdtrainer Roger Schmidt blijkt vooralsnog opgewassen te zijn tegen de kwaliteiten van Ajax en blijft de komende weken bovenaan staan in de eredivisie. Het clubbestuur zal de komende week proberen om de selectie op de transfermarkt verder te versterken, waarbij de komst van Luuk de Jong niet is uit te sluiten.

Het kost Schmidt nog altijd moeite om een elftal op de been te brengen waarbij hij blindelings vanuit kan gaan dat zijn ploeg wint. Met De Jong kan hij die zekerheid verder inbouwen. De centrumspits liet in het verleden uitstekende cijfers zien in de eredivisie en tijdens Europese wedstrijden. Zo speelde De Jong maar liefst 204 duels voor PSV, waarin hij 112 doelpunten wist te maken. Dat waren allerminst treffers tegen de kleinere clubs, want juist in de topwedstrijden liet De Jong in het verleden zien van cruciaal belang te zijn.

In de zomer van 2019 besloot De Jong om naar Spanje te vertrekken, waar hij een aantal seizoenen voor Sevilla uitkwam. Hij deed het daar redelijk met onder meer twee koptreffers in de finale van de Europa League tegen Internazionale. Bij de supporters kon hij daarom niet meer stuk, maar hij wist de technische staf nooit te overtuigen. Afgelopen zomer haalde Ronald Koeman hem naar Barcelona. Ook dat bleek geen gelukkig huwelijk te zijn. Een vertrek komt hem dan ook goed uit, waardoor PSV in januari kans lijkt te maken op zijn komst.

Lastige situatie

Met Xavi heeft Barcelona namelijk een trainer in huis die maar weinig vertrouwen heeft in de aanvaller. De hoofdtrainer is op zoek naar een centrumspits die bewegelijk is en een garantie is op doelpunten in topwedstrijden en daarin lijkt De Jong niet in staat te zijn. De Spanjaard liet daarom al weten dat De Jong aankomende maand mag uitkijken naar een nieuwe club en houdt hem voorlopig op de reservebank. Het zorgt ervoor dat hij de laatste wedstrijden slechts een aantal minuten in actie kwam, wat verregaande gevolgen voor hem heeft.

Waar hij onder voormalig bondscoach Frank de Boer nog een basisplaats had bij het Nederlands elftal, laat Louis van Gaal hem voorlopig buiten de selectie. De oefenmeester liet de laatste jaren zien dat hij bij een nationaal team uitsluitend spelers wil selecteren die bij een club zeker zijn van een basisplaats en geeft daarom voorlopig de voorkeur aan Wout Weghorst. Om het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar te halen moet De Jong dan ook van club wisselen, want anders kan zijn interlandloopbaan als een nachtkaars uitgaan.

Niet alleen PSV toonde interesse in hem, ook zou Cádiz hem dolgraag naar de club halen. Volgens diverse Spaanse media ziet de vereniging hem als de ideale centrumspits om deze uit de degradatiezone te halen. Cádiz staat na achttien speelrondes namelijk op de negentiende plaats in La Liga en moet vrezen voor degradatie. Waar in eerste instantie erop leek dat De Jong wel oren had naar een binnenlandse transfer, lijkt inmiddels de overgang van de baan te zijn. Het zorgt ervoor dat PSV weer nieuwe kansen krijgt.

Gevecht voor kampioenschap

Wil PSV in de tweede seizoenshelft blijven meevechten voor het kampioenschap dan is het cruciaal dat de club De Jong weet te strikken. De Eindhovenaren hadden de afgelopen maanden grootse moeite om een constant niveau aan te tikken en trokken ogenschijnlijk eenvoudige wedstrijden pas in de slotfase over te streep, waardoor PSV dringend behoefte heeft aan ervaring in de aanval. De Jong deed die ervaring niet alleen in het buitenland op, maar weet eveneens als geen ander hoe het is om bij PSV aan de slag te gaan.

Met Carlos Vinícius heeft PSV een speler in de selectie zitten die het naar behoren doet in het basisteam, maar hij is nog niet de spits waarop de club de komende maanden kan leunen. In de jaren dat De Jong bij PSV speelde toonde hij aan een aanvaller te zien die de bal goed bij zich kan houden, maar eveneens een speler te zijn met een neusje voor het doel. De Jong heeft bovendien met zijn hoofd een wapen dat maar weinig spelers in huis hebben. Wanneer de Oranje-international namelijk op doel kopt, kan je er vergif op innemen dat het raak is.

Aangezien Barcelona hem dolgraag kwijt wil en ook Sevilla (waar hij officieel nog onder contract staat) wil meewerken aan een transfer, lijkt voor PSV niets meer in de weg te staan om De Jong terug te halen. Zijn terugkeer zal de selectie een boost geven, vertrouwen opwekken bij de Eindhovense supporters en de spits weer een kans geven in het Nederlands elftal. Met zijn 31-jarige leeftijd moet hij in staat zijn om PSV de komende vier tot vijf seizoenen bij de hand te nemen, zodat hij helemaal niet meer stuk kan in Noord-Brabant.

Maakt De Jong een doelpunt tegen Mallorca? Profiteer van een odd van 2.60!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Komt De Jong deze winterstop naar PSV?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
390+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie