Slechts drie Ajax-spelers scoren hoger dan een zes

Foto: Slechts drie Ajax-spelers scoren hoger dan een zes

Het lukte Ajax woensdagavond niet om de achtste finale van de Champions League te bereiken. De Amsterdammers verloren in de Johan Cruijff Arena met 0-1, mede door een rode kaart van Ryan Gravenberch. Welke spelers zakten door het ijs? En wie waren de betere spelers van Ajax?André Onana – 5,5Afgelopen week zakte André Onana in de Champions League tegen Liverpool flink door het ijs met een gemaakte fout, waardoor de Engelsen met een 1-0 overwinning de wedstrijd afsloten. De Kameroener had zich tegen Atalanta duidelijk voorgenomen om niet teveel risico te nemen en Ajax vooral vanaf achteruit aan te sturen.

Onana had het geluk dat de Amsterdammers veelvuldig op het middenveld in balbezit kwamen, waardoor hij nauwelijks ballen kreeg om te redden. De keren dat hij de bal kreeg teruggespeeld, durfde hij gedekte medespelers meestal niet in te passen. Het resulteerde vaak in risicoloze passjes, waarmee hij het spel van Ajax vertraagde.Noussair Mazraoui – 7Na het mindere afgelopen seizoen heeft Noussair Mazraoui weer volledig zijn oude vorm teruggevonden. De Marokkaanse verdediger viel in de eerdere Europese duels al positief op vanwege zijn aanvallende loopacties, maar eveneens zijn verdedigende kwaliteiten. Tegen Atalanta zette hij zijn sterke spel uitstekend voort.

De Amsterdamse aanvallen gingen al vanaf de eerste helft veel over de rechterkant van het veld, waardoor Mazraoui en Antony regelmatig de bal kregen aangespeeld. Mazraoui probeerde er dan overheen te komen en zo de bal voor te geven, maar de defensieve kwaliteiten van Atalanta hielden zijn loopacties regelmatig tegen.Perr Schuurs – 4,5Tegen Liverpool speelde Perr Schuurs een uitstekende wedstrijd. De centrale verdediger hield zijn directe tegenstander Sadio Mané continu onder druk. Het lukte hem daardoor om veel balveroveringen af te dwingen en zo menig Amsterdamse aanval te starten. Tegen Atalanta voetbalde Schuurs echter een stuk minder.

Het lukte de verdediger vooral in de opbouw niet om de juiste keuzes te maken. Schuurs zag vaak weinig mensen op het middenveld vrijstaan en besloot om keeper André Onana weer in te spelen. Het maakte de opbouw van Ajax zeer traag en besluiteloos. Hoewel dit niet alleen met Schuurs had te maken, had hij er wel een belangrijk aandeel in.
Lisandro Martínez – 5,5Waar Lisandro Martínez afgelopen seizoen nog regelmatig in het basisteam stond, moet de Argentijn het dit seizoen veelvuldig doen met een plaats op de bank. Tegen Atalanta mocht de verdediger echter vanaf de aftrap verschijnen, omdat Daley Blind vanwege ziekte niet in staat was om in de Champions League bij de selectie te behoren.

Evenals eerdere duels waarin hij deze rol vertolkte, liet Martínez ook tegen Atalanta zien dat hij uitstekend op deze positie kan spelen. De voetballer is aan de bal in staat om de juiste man in te spelen en heeft eveneens het reactievermogen om de bal te onderscheppen. Mede daardoor kwamen de Amsterdammers achterin nauwelijks in gevaar.Nicolás Tagliafico – 5De afgelopen jaren behoorde Nicolás Tagliafico tot een van de belangrijkste spelers van Ajax, maar dit seizoen speelt de Argentijn een stuk minder goed. De voetballer komt minder op dan normaal en krijgt het vaak niet voor elkaar om de bal aan de linkerkant van het veld voor het doel te slingeren. Ook tegen Atalanta ging het meermaals mis.

Door het felle druk zetten van de Italianen kreeg Tagliafico weinig ruimte om op te bouwen, waardoor hij er vaak voor koos om de bal terug te spelen op André Onana. Ook in verdedigend opzicht slaagde Tagliafico er niet in om een solide wedstrijd neer te zetten. Daardoor maakte Tagliafico in de laatste wedstrijd van het Miljardenbal een matige indruk.Davy Klaassen – 5Waar Davy Klaassen met zijn energie en voetballende kwaliteiten de afgelopen maanden zeer belangrijk was voor Ajax, lukte het hem niet om tegen Atalanta een stempel op de wedstrijd te drukken. Klaassen was aan de bal zeer onrustig en ook in verdedigend opzicht liet hij regelmatig steken vallen om Atalanta pijn te doen.

De middenvelder had ver in de tweede helft bovendien de voorsprong op zijn schoenen, toen hij de bal plotseling voor zijn voeten kreeg. Klaassen hoefde de bal slechts binnen te schuiven, maar keek nauwelijks naar het doel. Daardoor schoot hij matig tegen de keeper van Atalanta aan. Snel daarna kwam Ajax op achterstand.Ryan Gravenberch – 4,5Erik ten Hag wilde tegen Atalanta snel aan het voetballen komen en had daarvoor een belangrijke plaats ingeruimd voor Gravenberch. De afgelopen maanden gingen vele Amsterdamse aanvallen via de spelmaker, wat ook tegen Atalanta moest gebeuren. Hoewel de middenvelder aan de bal uitstekend speelde, was het verdedigend ondermaats.

Gravenberch moest een aantal maal op cruciale posities achter zijn directe tegenstander aan. Al in de eerste helft moest de voetballer eenmaal aan de noodrem trekken, waardoor hij van de scheidsrechter een gele kaart ontving. Toen hij in de tweede helft een Atalanta-speler in zijn gezicht sloeg, was het voor Gravenberch einde wedstrijd.
Zakaria Labyad – 5Het was voor Zakaria Labyad niet eenvoudig om tegen Atalanta op het middenveld te spelen. De Marokkaanse voetballer had dan wel vaak veel ruimte om in de bal te komen, maar kwam vervolgens vaak snel een sterke tegenstander tegen die hem van de bal afzette. Daardoor kwam hij al voor rust nauwelijks aan het voetballen toe.

Dat had echter ook voor een gedeelte te maken met het spel van Labyad zélf, want de aanvallende middenvelder bleek niet genoeg in staat om de bal snel rond te laten gaan. Het betekende dat Labyad veel met de bal bleef lopen, waardoor de Italianen ook de mogelijkheden hadden om hem van de bal af te zetten. Ook in de standaardsituaties zorgde hij voor weinig gevaar.Antony – 6Aan de rechterkant van het veld stond tegen Atalanta opnieuw Antony opgesteld. De Braziliaan behoorde tot de creatiefste spelers van het veld, ook al lukte het hem eveneens niet om veelvuldig zijn directe tegenstander te passeren. Desondanks zorgde hij zo nu en dan voor de nodige passeeracties, waarna ruimte ontstond voor een Amsterdamse aanval.

Zijn gevaarlijkste passeeractie vond aan het einde van de eerste helft plaats. Antony ontving de bal aan de zijlijn, maakte een passeeractie waarmee hij zijn directe tegenstander fopte en legde de bal richting de penaltystip. Daar stond Brian Brobbey klaar om de bal in te koppen, maar zijn kopbal kwam in de handen van de keeper van Atalanta.Brian Brobbey – 6,5Bij Jong Ajax doet Brian Brobbey het uitstekend, waardoor hij al een tijdje op het lijstje stond van Erik ten Hag als speler voor het eerste elftal. De aanvaller heeft echter een aantal concurrenten voor zich en leek dit seizoen dan ook nauwelijks aanspraak te maken. Tegen Atalanta mocht hij tóch vanaf de aftrap meedoen.

De centrumspits liet in de wedstrijd zien waarom de Amsterdammers zo enthousiast over hem zijn. Brobbey beschikt over zo’n fysieke kracht dat tegenstanders nu al nauwelijks de bal van hem af kunnen pakken. Bovendien heeft hij voldoende technische kwaliteiten om de combinatie met zijn ploeggenoten aan te gaan, waardoor hij nu al een redelijk complete spits is.
Dusan Tadic – 5,5Als aanvaller moest Dusan Tadic woensdagavond een belangrijke rol gaan vervullen voor Ajax, maar het lukte de Serviër niet om een stempel op de wedstrijd te drukken. De voetballer begon zoals gebruikelijk aan de linkerkant van de aanval, maar door de hoge druk van Atalanta kwam Tadic daardoor nauwelijks aan de bal.

Toen hij na rust als centrumspits kwam te spelen, kreeg hij meer ballen aangespeeld en lukte het hem beslissender te zijn. Een kwartier later verhuisde hij echter weer naar de positie van schaduwspits achter Klaas Jan Huntelaar. Hoewel zijn technische kwaliteiten Ajax altijd van pas komen, zorgde hij niet voor de belangrijke goal.

Wie was de beste Ajacied?

  • Noussair Mazraoui
  • Antony
  • Brian Brobbey
  • Een andere speler
628+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:50
17+
Maakt Wiegman de stap naar het mannenvoetbal? “Ik denk dat het kan”
18:31
43+
“Van Dijk is beter dan in zijn Gouden Bal-periode”
18:11
71+
Vijftien arrestaties na Klassieker bij ArenA, twee agenten gewond
17:52
60+
Frankrijk in shock na homofobe spreekkoren PSG-aanhang
17:31
151+
Levchenko vraagt om maatregelen: ‘Wat kan er allemaal in een stadion komen?’
17:10
485+
Voetbalvolgers helemaal klaar met houding Ajax: “Typische arrogantie!”
17:00
2203+
Zoektocht naar opvolger Mislintat: dit zijn de kandidaten
16:45
85+
Bosz bekritiseert om Arsenal-aanpak: “Leek op het oude PSV”
16:20
1529+
Ajax en FC Volendam woedend na KNVB-besluit: “Competitievervalsing”
16:04
257+
Ajax biedt per mail ‘welgemeende’ excuses aan voor ongeregeldheden
15:49
1290+
BREAKING: KNVB maakt besluit bekend over restant Klassieker
15:37
532+
Klassieker-besluit in wachtkamer: ‘Irritatie bij Feyenoord en Ajax’
15:25
316+
‘Ajax-puinhoop ondenkbaar bij PSV’
15:07
845+
Verbijstering bij Van der Vaart over spelersnaam die rondgaat bij Ajax
14:47
308+
‘Premier League-transfer lonkt voor AZ-uitblinker’
14:22
214+
FC Barcelona legt Kluivert-telg vast
14:05
1621+
‘Ajax maakt Klassieker-standpunt duidelijk’
13:48
814+
Fans Feyenoord zetten Ajacieden met spandoek voor lul om diens sfeeractie
13:33
589+
Slot over Ajax-fans: ‘Alsof ze 10 jaar geen kampioen zijn geworden’
13:20
488+
‘Feyenoord-uitblinker overtuigt leger aan scouts tijdens Klassieker’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie