PSV maakt peperdure De Jong-blunder

Foto: PSV maakt peperdure De Jong-blunder

Het PSV van volgend seizoen krijgt steeds meer vorm. De Eindhovenaren strijden onder leiding van Roger Schmidt nog mee om drie prijzen. De scheidend hoofdtrainer lijkt zelf ook al bezig met volgend seizoen. Het vertrek van de Duitser, die waarschijnlijk bij SL Benfica gaat tekenen, opent na twee jaar eindelijk de deuren voor een terugkeer van Luuk de Jong. Dat de ervaren aanvaller in verband wordt gebracht met PSV, is de afgelopen jaren niets nieuws. De kans van slagen is echter wel veel groter, maar of dat louter positief is… 

De terugkeer van Luuk de Jong bij PSV begint onderhand een tweejaarlijks fenomeen te worden. In de zomerse en winterse transferwindow kun je er vergif op innemen dat er minimaal één bericht verschijnt dat de 31-jarige aanvaller deze transferperiode toch écht naar PSV vertrekt. Voor aankomende zomer zal dat geen uitzondering zijn, al is de kans op een terugkeer van De Jong dit keer vele malen groter dan alle vorige geruchtenstromen bij elkaar. Het gekke is: daar is de situatie waar de spits in verkeert bij tijdelijke werkgever FC Barcelona of De Jongs perspectief bij Sevilla, de club waar de Nederlander nog tot de zomer van 2023 onder contract staat. Dat waren ook niet de redenen dat De Jong zijn rentree in het Phillips Stadion niet eerder heeft kunnen maken. 

Luuk de Jong en PSV

De fans van de Eindhovenaren zagen meer dan 112 redenen (aantal doelpunten in Eindhoven, red.) om de ervaren aanvaller zo snel mogelijk naar PSV te halen. Nadat duidelijk werd dat Sevilla niet langer zat te wachten op de diensten van de 31-jarige Nederlander, popte de naam van PSV als één van de eerste geïnteresseerden de headlines in. Een logisch gevolg, aangezien de oud-aanvoerder van de club met zijn doelpunten, zijn spel en zijn leiderschap een belangrijk aandeel had in de zilvervloot die er in de tijd van De Jong en Cocu door voetbalstad Eindhoven voer. 

Dat de Eindhovenaren niet wisten te profiteren van de situatie van De Jong, had echter vrij weinig met de interesse van FC Barcelona te maken. Toen er sprake was van een transfer van De Jong, was FC Barcelona nog veel te druk met het rondkrijgen van de begroting van het seizoen. Desalniettemin was er afgelopen zomer, en in de twee transferperiodes daarvoor, eigenlijk geen enkele kans dat De Jong daadwerkelijk zou terugkeren in Eindhoven. Dat had echter niets met de specifieke kwaliteiten van De Jong te maken, die staan óók in Barcelona buiten kijf. Dat er in de Catalaanse aanval meer gevraagd wordt dan ballen vasthouden rondom de zestien en een voorzet binnen knikken, is echter niet uniek. 

Sterker nog: het is de reden dat De Jong de afgelopen twee seizoenen niet in een PSV-shirt speelde. Als je het aan PSV-directeuren Toon Gerbrands of John de Jong vroeg, dan kreeg je alleen maar lof over De Jong. Op het moment dat Roger Schmidt gevraagd werd naar de kans dat De Jong terug zou keren bij PSV, drukte de Duitse oefenmeester deze geruchten meteen de kop in. Daarmee bewees de trainer zichzelf, maar vooral de club een enorme miljoenenblunder. Eén die de club nog steeds kan maken, als het voortborduurt op het werk dat de Duitse oefenmeester de afgelopen twee jaar gedaan heeft. 

Carlos Vinicius

Het ‘mislopen’ van De Jong aan het begin van dit seizoen heeft een verband met het huren van Carlos Vinicius. De Braziliaanse aanvaller speelt dit seizoen én volgend jaar op huurbasis bij PSV, dat hem met een optie tot koop gehuurd heeft van SL Benfica. Als je de koelbloedigheid voor het doel bij De Jong naast de onstuimige acties van Vinicius legt, lijken het twee spelers van een totaal andere categorie. Desalniettemin lijken deze spelers veel meer op elkaar dan het in eerste instantie erop lijkt, vooral omdat de verschillen bepaalden dat Vinicius bij PSV tekende en De Jong een transfer naar FC Barcelona maakte. 

De Jong zou onder Schmidt niet eens een basisplek hebben – en daarom liet Schmidt zich vrijwel altijd negatief uit over een transfer. Dat heeft in princiepe niets te maken met de aanvallende kwaliteiten van de 31-jarige spits. Schmidt vraagt immers andere zaken van zijn aanvallers dan de gemiddelde Eredivisie-trainer. De voorhoede van PSV was de afgelopen jaren niet alleen de belangrijkste bron van doelpunten, maar ook de eerste linie die de tegenstander onder druk zet op het moment dat er balverlies geleden wordt of de tegenstander vanuit achteruit opbouwt. Voor dat voetbal heb je als spits niet alleen een groot en sterk lichaam nodig om in de (lucht)duels overeind te blijven. Je krijgt een tegenstander echter niet onder druk op het moment dat je een spits hebt met de snelheid van De Jong. 

Aangezien de strategie van Schmidt valt of staat bij de pressie vanuit de voorhoede, was het sowieso een utopie om De Jong in zijn speelplannen te passen. Tegen de tijd dat De Jong zijn sprint heeft afgerond, is de bal immers al over de middellijn en heeft het hele ‘vollgaß-pressie-systeem’ van de Eindhovenaren geen zin. Dat niet alleen: het zorgt er daarnaast voor dat er flinke gaten kunnen vallen op het centrale middenveld. Dat is niet de positie waar je een bal in de tegenaanval wilt hebben: dan heeft de centrale middenvelder van de tegenstander alle mogelijke opties voor een vervolgpass voor zich en kun je er vergif op innemen dat je een counter tegen krijgt.

Ruud van Nistelrooy-voetbal 

Nu de aanstelling van Ruud van Nistelrooy als trainer voor volgend seizoen definitief is, neemt dat wel weer nieuwe opties met zich mee voor de Eindhovenaren. De legendarische spits van onder andere Real Madrid en Manchester United had zijn handtekening nog niet gezet of de eerste berichten over een terugkeer van De Jong sijpelden alweer binnen. Wat PSV daar nu mee gaat doen, geeft een sterke aanwijzing naar het voetbal dat we onder Van Nistelrooy kunnen gaan verwachten. De trainer heeft volgend seizoen nog steeds de keuze voor Vinicius, die dan in zijn laatste huurcontractjaar bij de Eindhovenaren zit. 

Maar de Braziliaanse spits is niet de enige aanvaller die wacht op zijn kans in Eindhoven. PSV telde ooit tien miljoen euro neer om Maxi Romero naar de Eredivisie te halen. De spits heeft zijn gouden toekomst door verschillende slepende blessures niet weten te verzilveren. De 23-jaige spits heeft nog een contract tot de zomer van 2023 in Eindhoven en krijgt dus in principe een kans om zich te bewijzen in de voorbereiding van volgend seizoen – mits de Argentijn de blessures van de afgelopen jaren achter zich kan houden het restant van dit voetbaljaar. 

Dat is echter niet de belangrijkste reden om in te schatten dat niet De Jong, niet Carlos Vinicius maar Maxi Romero de ideale spits is voor het Van Nistelrooy-voetbal. We zien het ‘spits-zijn’ vaak als een voetbaltechnisch iets, terwijl het mentale aspect van deze positie wellicht nóg belangrijker is. Een spits mist meer kansen dan dat hij scoort, krijgt over het algemeen de minste ballen van het hele elftal en moet daarnaast de spaarzame balcontacten omzetten in doelpunt of de juiste keuze in balbezit zodat de aanval door kan lopen. 

Bij dat laatste gaan we uit van technische bagage. Terwijl je bij het anticiperen op een situatie en de beslissing nemen om een bepaalde positie in te nemen, het verschil al maakt voordat je de bal ontvangt. In dat geval is de spits niet alleen een aanspeelpunt in de diepte én de belangrijkste afmaker (zoals Sébastien Haller speelt bij Ajax en Cyriel Dessers bij Feyenoord), maar is dat ook de reden dat een spits zoals Wout Weghorst het bij een dominant elftal als Oranje er eigenlijk niet aan te pas komt. Als De Jong bij PSV tekent op het moment dat de club voort wil borduren op het aanvallende concept dat Schmidt de afgelopen twee jaar introduceerde, is hij wel een heel dure pinchhitter.

Wint PSV van Twente? De odd is 1.8x!

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie