PSV gooit geld weg met spectaculaire terugkeer

Foto: PSV gooit geld weg met spectaculaire terugkeer

PSV en Luuk de Jong delen mooie herinneringen met elkaar. De aanvaller van FC Barcelona werd in Eindhoven als aanvoerder meerdere keren landskampioen. Dit seizoen waren er voor het eerst concrete geruchten over een terugkeer naar het Phillips Stadion. Dat werd dit jaar nog niet. Sterker nog: zo lang Schmidt trainer is in Eindhoven, lijkt een terugkeer weggegooid geld. Of misschien willen PSV’ers juist terug in de tijd? 

Dat Luuk de Jong dit seizoen niet naar PSV zou vertrekken, daar was Roger Schmidt in de voorbereiding duidelijk over. De 31-jarige aanvaller stond op de nominatie om te mogen vertrekken bij Sevilla, de club die hem overnam van PSV. De Eindhovenaren waren wel degelijk geïnteresseerd in een hereniging met de doelpuntenmaker. Van een terugkeer kwam het dit seizoen dus niet: De Jong tekende een huurcontract bij het FC Barcelona van Ronald Koeman. Nu de Nederlandse coach zijn congé heeft gekregen van voorzitter Joan Laporta, lijkt er ook weinig toekomst meer voor De Jong in het Camp Nou-stadion. 

Luuk de Jong en FC Barcelona

Natuurlijk kwam die huurtransfer van De Jong naar Barcelona wel redelijk uit de lucht vallen. Het is algemeen bekend dat de Catalanen financieel in zwaar weer zitten. Door een schuld van meer dan één miljard euro moest de club al afscheid nemen van sterspelers zoals Lionel Messi en Antoine Griezmann. Daar tegenover stond dus de komst van Luuk de Jong, een contrast dat eigenlijk geen verdere uitleg nodig heeft. 


Luuk de Jong in een tikki-takka-aanval is als Willem van Hanegem in een Ajax-shirt. Het past niet. Het ziet er niet uit. En als je er dan naar kijkt, krijg je een smerige smaak in je mond. Dat zagen veel Barcelona-fans en neutrale kijkers ook op het moment dat De Jong in de basis werd opgesteld door Koeman in plaats dat de Nederlands international als pinchhitter werd ingezet. Daardoor is het maar de vraag in hoeverre de opvolger van Koeman een beroep gaat doen op de 1,88 meter lange Nederlander.

Aan de andere kant heeft de trainer van Barcelona ook niet veel keuze: Martin Braithwaite ligt er met een knieblessure tot het einde van dit kalenderjaar eruit, waardoor Memphis Depay en Sergio Agüero als keuzes in de spits overblijven. Dat zijn twee spelers die vergelijkbare voetbalstijlen hebben – over de grond, in de voeten en het liefst in de combinatie – en dat is voor een trainer verre van ideaal. Daarom zal De Jong nog steeds kans maken op minuten bij FC Barcelona, maar nu écht louter in de slotminuten. 

PSV

Daardoor is het logisch dat de geruchten over een terugkeer naar PSV weer vorm krijgen. De Jong heeft nog een huurcontract bij FC Barcelona tot het einde van het seizoen. Er gaan verhalen in de Spaanse media rond dat de Catalanen de overeenkomst in januari al wil verbreken om zo het nodige salaris uit te kunnen besparen voor een speler die (waarschijnlijk) niet of nauwelijks gebruikt gaat worden. Dat PSV daarom weer als mogelijke bestemming genoemd wordt, is natuurlijk niet gek, al lijken de woorden van Schmidt aan het begin van dit seizoen opnieuw hun waarde te bewijzen. 

De coach vertelde dat De Jong dit seizoen in ieder geval niet naar Eindhoven zou komen. De komst van de aanvaller zou financieel zwaar zijn: naast een transfersom verdient De Jong ook een topsalaris voor Nederlandse begrippen en die ruimte was er klaarblijkelijk niet in Eindhoven. Of heeft de afwijzing van Schmidt een diepliggendere redenen dan alléén het financiële deel? 


Op het moment dat De Jong in een Schmidt-elftal staat, krijg je een beetje hetzelfde als De Jong bij FC Barcelona. De Duitse oefenmeester is ervan overtuigd dat zijn aanvallers niet alleen zorgen voor de dreiging, maar ook voor de eerste pressie op het moment dat de bal in het bezit van de tegenstander is. Deze speelwijze vraagt om spitsen die bovengemiddelde snelheid hebben; op een slakkengang kun je de tegenstander natuurlijk niet onder druk zetten. En hoewel De Jongs kwaliteiten en carrière voor zich spreken: als De Jong een sprint trekt, denk je dat de TV de wedstrijd in slow-motion afspeelt. 

Natuurlijk is dat overdreven; het is echter wel een weerspiegeling van de manier waarop De Jong in het huidige PSV zou functioneren. De spits zou al beter in de huidige startopstelling (4-2-3-1) passen dan de formatie die vorig seizoen werd gebruikt door de Duitse oefenmeester (4-2-2-2), maar nog steeds heeft de aanvaller van FC Barcelona te veel haken en ogen om op dit moment te kunnen functioneren binnen het PSV-team zonder dat er een nieuw strijdplan verzonnen moet worden. 

Toekomst De Jong

Afgelopen zomer leek De Jong zijn definitieve afscheid van Sevilla al ingepland te hebben. De Nederlandse aanvaller leek een keuze te maken tussen PSV en Besiktas, de Champions League-tegenstander van Ajax. Op de laatste dag van de transfermarkt meldde FC Barcelona zich dus bij Sevilla en rondde het snel de huurtransfer voor de Nederlands international af. Voor Sevilla, dat De Jong nog tot 2023 onder contract heeft staan, is het van belang dat De Jong de aankomende maanden minuten maakt om een transfer af te dwingen aankomende zomer. Anders vertrekt de 31-jarige aanvaller volgend seizoen transfervrij uit Andaloesië. 


De Turkse Süperlig was in het verleden al voor oud-internationals als Dirk Kuyt, Ryan Babel, Wesley Sneijder en Robin van Persie een ideale uitweg gebleken om in hun dertigerjaren nog steeds op niveau te kunnen spelen. Bijkomend voordeel voor De Jong is dat er in Turkije geen belasting betaald hoeft te worden en de Nederlander zijn netto-salaris ook bruto krijgt uitbetaald. Aangezien De Jong 31 jaar is en nog één dik contract kan tekenen, kan dit een belangrijk voordeel zijn voor Besiktas deze winter. 

Het lijkt echter ook vast te staan dat PSV een poging gaat wagen om De Jong terug naar het Phillips Stadion te halen. De 31-jarige aanvaller speelde in het verleden 201 wedstrijden voor de Eindhovenaren en kwam daarin tot 112 doelpunten en 56 assists. Dat zijn statistieken waar de huidige spitsen van PSV gaan watertanden, maar ook statistieken die behaald konden worden omdat het hele team van de Eindhovenaren was afgesteld op de kwaliteiten van De Jong. 

Terug in de tijd met PSV

Mocht De Jong daadwerkelijk voor PSV kiezen, dan komt er wel een interessante situatie voor de Eindhovenaren aan de horizon. Het is van een héél grote afstand te zien dat de kwaliteiten van De Jong eigenlijk niet passen binnen de voetbalfilosofie van Schmidt, waardoor het dan vooral de vraag is of de Eindhovenaren wel toekomst zien in de Duitse oefenmeester. Volgens berichtgevingen in de Nederlandse media zijn de Eindhovenaren nog steeds tevreden over de verrichtingen van de Duitse oefenmeester, iets wat een transfer van De Jong extra opmerkelijk maakt. 


Met het aantrekken van een type aanvaller als De Jong zet PSV eerder een stap terug in de tijd dan een poging verder te komen in het proces dat anderhalf seizoen geleden werd opgestart met het aanstellen van de Duitser. Door dan te kiezen voor een spits die haaks op die filosofie staat, zorgt dat al voor frictie voordat De Jong überhaupt getekend heeft.
Schmidt gaf al aan dat hij De Jong eigenlijk niet nodig had dit seizoen. Op het moment dat de clubleiding de komst van de 31-jarige aanvaller toch doordrukt, kun je dat zien als het volgende ‘pressiemiddel’ om een stap in de oude richting te zetten. Dat gebeurde praktisch aan het begin van dit seizoen al door de startformatie aan te passen. Ja, dat is een keuze geweest die de verantwoordelijkheid van Schmidt is. Dat de Duitse oefenmeester nog steeds volhoudt dat de Eindhovenaren met twee spitsen speelt, volgens Schmidt is Götze ook ‘gewoon’ een valse spits, zegt eigenlijk genoeg over de twee verschillende filosofieën die er op dit moment bij PSV leven. Misschien is dat nog méér weggegooid geld dan Luuk de Jong proberen in te passen in het Schmidt-systeem.

Wat is het beste voetbal voor PSV?

  • Schmidt-voetbal
  • De Jong in de spits-voetbal
  • Heel nieuwe weg kiezen
1050+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:31
30+
‘PSV mikt op deze snelle transfers’
12:11
29+
Hans Kraaij onthult reden waarom Zirkzee en Wieffer ontbreken bij Oranje
12:00
94+
Koeman kiest voor klappen met saaie EK-selectie
11:49
11+
Oranje-international moet toekijken tijdens EK: “Ik denk wel dat ik gespeeld had”
11:29
26+
Feyenoorder vol lof: “Onder Slot ben ik beter én slimmer geworden”
11:08
151+
‘Ajax kocht afgelopen zomer spelers zonder te scouten’
10:44
118+
Luka Modric bewijst loyaliteit: ‘Salaris is geen probleem’
10:25
98+
Technisch directeur FC Utrecht over Ron Jans: ‘Ontzettend dankbaar’
10:07
106+
FC Emmen-ster over Dordrecht-spelers: ‘Ze hadden een grote mond, daar hou ik niet van’
10:00
133+
Ajax BLUNDERT met Farioli | Stalen Snor #57
09:51
82+
West Ham-speler krijgt gratis koffie voor het leven bij een resultaat tegen Manchester City
09:35
31+
Thiago Silva doet laatste boodschap richting Chelsea spelers
09:14
15+
‘Besiktas en Fenerbahce flirten met komst José Mourinho’
08:57
71+
ADO Den Haag met hakken over de sloot: ‘Het was vandaag genoeg’
08:42
119+
‘Manchester United is aantrekkelijk ongeacht gebrek aan Europees voetbal’
23:48
495+
‘Je houdt je hart vast bij Van Persie’
23:31
193+
‘Oud-AZ’er is nieuwe Mohamed Salah’
23:14
911+
‘Verrassing in EK-opstelling Oranje’
23:01
249+
Bizot niet naar EK wegens ‘zwaarwegende familieomstandigheden’
22:48
2607+
‘Miljardair gooit Ten Hag én sterren eruit’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie