EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Nieuwe realiteit: Oranje – Spanje ook in EK-finale?

Foto: Nieuwe realiteit: Oranje – Spanje ook in EK-finale?

Het Nederlands elftal is realistisch geworden. Het duurde even, maar ook Ronald Koeman is tot de conclusie gekomen dat je niet op romantische wijze successen kan halen met dit Oranje. De tijd van sprankelend voetbal volgens de Hollandse School is voorbij. Louis van Gaal realiseerde dat al eerder en zeker Bert van Marwijk kan daarover meepraten. Ook hij besloot in 2010 om niet het mooiste spel te spelen, maar het beste spel voor succes. Dat leidde tot de WK-finale. Hoe ver komen we nu?

Opinie: gouden greep van Koeman kan leiden tot EK-finale tegen Spanje

Waar we in 2010 grote creatieve spelers hadden als Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Rafael van der Vaart, moeten we het nu doen met sterke verdedigers als Virgil van Dijk en Nathan Aké. Met de snelheid de we voorin en op de wingbacks kunnen creëren kunnen we op de counter levensgevaarlijk worden. Op die manier kunnen we net als op het mondiale toernooi in Zuid-Afrika in 2010 de finale halen.

Ik vind het helemaal niet erg dat we nu gooien op realisme. Dat deed Louis van Gaal al in Qatar en ook toen spraken journalisten er schande van. Iedereen wil dat Nederland mooi en geweldig voetbal speelt, maar ik ben inmiddels om. Ik heb liever dat Oranje eens een prijs pakt en realiseert dat we nou eenmaal geen geweldige lichting voetballers hebben. Vooral aanvallend gezien komen we te kort tegen de toplanden als Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Van Marwijk zag het perfect in 2010

Dat zag Van Marwijk heel goed in 2010. Destijds was de bondscoach niet ontevreden over de aanvallende kwaliteiten. Daar stroomde Oranje over. Maar achterin en verdedigend op het middenveld zat het probleem. Een Van Dijk of Aké moesten nog rijpen. Van Marwijk koos voor het team en koos voor de creativiteit. Laat de Grote Vier het maar uitzoeken aan de bal. De rest concentreert zich op het team en hun taak. Daarbij keepte Maarten Stekelenburg het toernooi van zijn leven.

Nu is het andersom en dus nog meer dan ooit de roep om realiteit. Koeman liet dat zien tegen Frankrijk door te spelen op de 0-0. Gelijkspel met slecht spel boven streven naar een overwinning met goed spel, en waarschijnlijk verliezen. En in deze kan je vind ik ook niet spreken van goed en slecht spel. Want ook ‘negatief’ spelen kan heel goed gespeeld worden. En daar zit nou net de kracht van het huidige Oranje in en dat ziet Koeman uitstekend.

Spanje schrikt van zoveel talent

Luis de la Fuente ziet dat bij Spanje ook. Wij hier in het zuiden schrokken van hoe veel kwaliteit er eigenlijk in La Roja herbergt. Natuurlijk wisten we dat we talenten hadden en de kranten lichtte dat ook tot in extremen uit, maar dat alles tegen Italië notabene er zo uit zou kunnen komen. Spanje is plots de grootste uitdager van Duitsland voor de Europese titel en (of je het nu gelooft of niet) de vergelijking met 2010 wordt al gemaakt hier in Spanje. Het rondtikken met de topmiddenvelders Pedri en Rodri, de geweldige vleugelspelers Nico Williams en Lamine Yamal. En achterin wordt het steeds beter dichtgetimmerd. De kwaliteiten achterin zijn wel een beetje vergelijkbaar met het Oranje van 2010.

En zo zijn Spanje en Nederland op weg naar een mogelijke finale-clash op het EK in Duitsland. Alleen een verkeerd schema, Duitsland of een gedachtekronkel van Koeman kan dat nog voorkomen. En dan deze wel even winnen. Graag met de teen van de realistische ultieme toernooivoetballer Cody Gakpo.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Kan Nederland alleen met realistisch voetbal (en geluk) de EK-finale halen?

  • Ja, dat lijkt mij wel
  • Nee, we moeten gewoon weer mooi voetbal gaan spelen
338+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie