‘Megaklap voor Dick Advocaat’

Foto: ‘Megaklap voor Dick Advocaat’

Het is precies twintig jaar geleden dat Nederland op het EK 2004 de tweede groepswedstrijd speelde tegen Tsjechië. Het werd één van de meest legendarische wedstrijden ooit van Oranje op een EK. Na een 2-0 voorsprong werd er uiteindelijk met 2-3 verloren, wat volgens alles en iedereen had te maken met de wissel van Arjen Robben.

Onbegrijpelijke wissel Robben leidt nederlaag Oranje in tegen Tsjechië

Oranje was al niet al te best begonnen op dat EK in Portugal met een nipt gelijkspel tegen Duitsland en dus was een zege op de Tsjechen nodig. Na twintig minuten spelen stond het al 2-0 via Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij, waardoor Nederland op rozen leek te zitten. Tsjechië vond echter al snel de aansluitingstreffer via Jan Koller.

Toch was er nog niet veel aan de hand van Oranje, maar dat veranderde compleet na rust. Dat kwam door een wissel die toenmalig bondscoach Dick Advocaat doorvoerde. Na een uur spelen werd Arjen Robben, de gevaarlijkste man aan Nederlandse kant, eraf gehaald en vervangen door Paul Bosvelt. Het bleek echter het kantelpunt in de wedstrijd, waardoor de Tsjechen er uiteindelijk met de winst vandoor gingen. Milan Baros maakte gelijk en John Heitinga moest ook nog met een rode kaart het veld verlaten. Tot overmaat van ramp viel vlak voor tijd ook nog de 3-2 via Vladimir Smicer.

Na de nederlaag kreeg Advocaat dan ook alle hoon over zich heen na zijn mislukte wissel. Ook zijn toenmalig assistent, Willem van Hanegem, was het destijds niet eens met de wissel en dat leidde tot grote hilariteit op een persmoment. Op de vraag wat Van Hanegem zou doen als Advocaat het kunststukje herhaalde tegen Letland reageerde De Kromme kort en krachtig. “Dan sla ik hem neer!”

De slechtste wissel ooit?

  • Ja, absoluut
  • Nee, er zijn nog slechtere wissels geweest
1756+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie