‘Machtige Ajax-spelers van de troon gevallen’

Foto: ‘Machtige Ajax-spelers van de troon gevallen’

De hiërarchie van het Ajax van vorig seizoen is inmiddels compleet op de schop gegaan. Waar onder Erik ten Hag nog Daley Blind, Davy Klaassen en Dusan Tadic bovenaan de apenrots zaten, zijn zij nu naar beneden gekelderd. Dat constateert clubwatcher Johan Inan in een analyse voor het Algemeen Dagblad.

Gevolg is dat er ‘geen leiders meer in de top, maar ook niet op het veld’ zijn bij Ajax. “Een half jaar geleden maakten Daley Blind en Davy Klaassen hun status binnen de selectie duidelijk door korte metten te maken met Andre Onana, die op zijn elfendertigst aan kwam sjokken toen teamgenoten al lang klaarstonden om het publiek na een minieme zege op Sparta te bedanken. Een week later werd de verguisde doelman gepasseerd voor de bekerfinale tegen PSV.” En ook aan leider Tadic trokken veel ploeggenoten zich op, weet Inan. “Als een jonkie als Noa Lang of Sergiño Dest de kantjes er vanaf dacht te kunnen lopen, of als een Ajacied onterecht een bonus misliep, stond Tadic meteen op.”

Gevallen grote namen

Hoe anders is dat nu? Tadic is zelfs niet eens meer zeker van een vaste basisplaats. “Voor de vijfde keer in dertien eredivisieduels – en voor de derde keer in de laatste drie – haalde trainer Alfred Schreuder zijn aanvoerder naar de kant. Ter vergelijking: afgelopen seizoen wisselde Ten Hag Tadic acht keer in de eredivisie. In alle gevallen was de zege al lang binnen. Dat Tadic naar de kant werd gehaald bij een achterstand tegen PSV, was nieuw. En dat Blind in de verloren kraker geen seconde speelde al helemaal.”

Inan besluit: “Als verschuivingen in de hiërarchie gepaard gaan met prestaties, zal vaak op natuurlijke wijze een nieuwe pikorde ontstaan. Blijven successen uit, dan ligt onrust voortdurend op de loer, ook omdat de trotse leiders hun aangetaste eer niet zien worden gecompenseerd door een beter collectief. Bovendien moeten nieuwe leiders paraat staan. Bij Ajax zijn die niet meteen aan te wijzen. Jurriën Timber ontwikkelt zijn leiderschap nog. Steven Bergwijn is er het type niet voor. Steven Berghuis? Wellicht. Keeper Remko Pasveer laat zich overal in de kleedkamer gelden, maar worstelt met zijn vorm en is bovendien in het bezit van een aflopend contract. Niet voor niets speurt Ajax verder naar een nieuwe doelman..”

Eens met Inan?

  • Ja
  • Nee
590+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:50
11+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
30+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
37+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
380+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
82+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
31+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
192+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
445+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
111+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
142+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
43+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
273+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
301+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
171+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
30+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
174+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
99+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
142+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie