Lof voor Memphis Depay: “Hij doet het erom”

Foto: Lof voor Memphis Depay: “Hij doet het erom”

Menig Oranje-kijker stoorde zich donderdagavond aan de zweetband van Memphis Depay. Volgens Sjoerd Mossou is de commotie veelzeggend voor de huidige situatie.

Sjoerd Mossou maakt gehakt van Depay-hetze

In zijn column voor het Algemeen Dagblad schrijft Mossou: “Er staat een EK op het punt van beginnen, vlakbij in Duitsland nota bene, maar zelden kwam de opwinding zo traag en lusteloos op gang. De Oranjecampings in Hamburg, Leipzig en Berlijn werden deze week definitief afgeblazen: er was domweg te weinig animo voor. De Kuip was tegen Canada (4-0) verre van uitverkocht. En ik weet niet hoe het bij u zit, maar in mijn voetbalvriendenkring was tot donderdagavond niemand ook maar één seconde bezig met Oranje.”

Alle aandacht lijkt dus nog niet aan te slaan. “Maar toen was daar de zweetband van Memphis Depay”, vervolgt Mossou. “Op zichzelf een mode-itempje van niks. Al in de jaren 80 droegen tal van voetballers, hockeyers en tennissers een zweetband. Maar plots werd alles anders. Nederland schrok wakker. Op sociale media werd opeens eindeloos gemekkerd, geklaagd en gefilosofeerd over de zweetband. Bondscoach Ronald Koeman kreeg er vragen over op de persconferentie. Televisieprogramma’s maakten er speciale items over.”

Eeuwige ophef

Volgens Mossou past de kritiek in een trend. “Het paste allemaal feilloos bij het benepen, immer boze Geert Wilders-land dat we geworden zijn, en bij deze tijdgeest van voortdurende ophef en verontwaardiging. In 1974 stapte half Oranje het veld op met de meest waanzinnige bakkebaarden en gouden kettingen. Vijftig jaar later raken we van slag van een zweetband. Het mooiste was: Memphis voorzag dat zelf natuurlijk ook allemaal wel. Hij doet het erom. Je kunt veel van deze voetballer zeggen, maar autonoom is-ie, en feilloos weet hij zijn vinger te prikken in het buikvet van de natie.”

De journalist juicht het juist toe. “Wees blij. Met alleen maar Jerdy Schoutens, Matthijs de Ligten en Frenkie de Jongs zou er deze zomer geen klap aan zijn. Bovenal Memphis heeft bij dit Oranje de ballen om subtiel een statement te maken tegen onze kleingeestigheid, en massaal trappen we erin. Net op tijd zijn Oranje en het EK tot leven gewekt dankzij Memphis Depay en een – je verzint het niet – zweetband.”

Eens met Mossou?

  • Ja
  • Nee
200+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie