Jean-Paul van Gastel: bewierookt, verguisd, weggehoond en nu de held van Breda

Foto: Jean-Paul van Gastel: bewierookt, verguisd, weggehoond en nu de held van Breda

Hij werd in september vorig jaar binnengehaald als de grote redder. Alles en iedereen binnen en rondom NAC geloofde in Jean-Paul van Gastel als nieuwe trainer. Daarna kukelden hoop en vertrouwen naar een absoluut nulpunt. Tot de play-offs aanbraken en de Bredase club het vrijwel onmogelijk geachte presteerde: promotie naar de Eredivisie. Waardoor JP plots een geelzwarte koning is.

Inside: oud-Feyenoorder Jean-Paul van Gastel verricht wonder door NAC te laten promoveren

Stralend keek Van Gastel in de vele camera’s toen hij gepresenteerd werd als de nieuwe technische man van NAC Breda. Hij kwam na decennia terug bij de club waar hij met als kleine jongen op de tribune had gezeten, gevoetbald had de ervaren prof als actief voetballer er in het verre verleden nooit.

De vijftiger zat barstensvol zelfvertrouwen om de geel-zwarte vulkaan weer tot rust te kunnen brengen met goede prestaties op het veld. Van Gastel was nog niet goed en wel begonnen bij zijn nieuwe werkgever, toen hij een voor hem interessant aanbod kreeg vanuit Turkije. Om bij topclub Besiktas aan de slag te gaan, als rechterhand van zijn boezemvriend Giovianni van Bronckhorst.

Van NAC naar Turkse Zon

Er volgde wat onrust, wat vreemd getouwtrek of hij wél of niet uit Breda zou gaan vertrekken. Van Gastel hoopte op medewerking bij zijn Brabantse werkgever, maar die kwam er niet. Waardoor hij aan zijn doorlopende contract werd gehouden en op zijn post moest blijven zitten. Met enige tegenzin bleef hij zitten en liet hij een zeer vorstelijk salaris en een avontuur in de Turkse zon aan zich voorbij gaan.

Eigenlijk kan gezegd worden dat de voormalig Feyenoorder sinds die tijd nooit meer echt het vertrouwen kreeg van de zeer grote en fanatieke supportersschare die NAC als sinds jaar en dag heeft. Dat had er vooral mee te maken met het zeer povere voetbal dat de Brabanders tijdens de reguliere competitie in de Keuken Kampioen Divisie afgelopen seizoen liet zien.

Matige selectie NAC Breda

De hoofdmacht van NAC straalde het grootste gedeelte niet uit er nog iets van te willen maken. Verdedigend en aanvallend was het vaak simpelweg te min. Van Gastel kreeg de volle laag als trainer, werd verguisd en weggehoond omdat hij als hoofdtrainer eindverantwoordelijk was voor de prestaties. Al bleek zijn selectie kwalitatief simpel gezegd niet echt sterk. Er werd op een bepaald moment zelfs geconcludeerd dat Van Gastel, die in maart al zijn vertrek uit Breda aankondigde, zijn kwakkelende elftal niet meer aan de praat kreeg.

NAC oogde binnen de witte lijnen soms stuurloos, lusteloos en plichtmatig. Vaker tot afgrijzen van de fans, die hun onvrede meer dan eens lieten blijken. Toen het einde van de competitie naderde, moesten de Bredanaars nog alle zeilen bijzetten om zich op de valreep te kunnen kwalificeren voor de play-offs om promotie naar het hoogste voetbalniveau.

Wederopstanding NAC in play-offs

Die missie lukte op de laatste speeldag, ten koste van onder meer MVV. In de eerste ronde van het competitietoetje kreeg NAC als eerste Roda JC, één van de verrassingen in de KKD die een aantal plekken hoger op de ranglijst was geëindigd, op bezoek. In eigen huis speelde de ploeg van Van Gastel zeker niet goed, maar versloeg de Limburgers toch met 3-1.

Tijdens de return in Kerkrade sloeg NAC zelfs keihard toe door met eclatante cijfers, 0-5, huiswaarts te keren. Twee overwinningen die plots voor blos op de wangen van de aanhangers van de Bredanaars zorgde. Zou het dan toch? spookte er stiekem door hun hoofden. Zeker nadat in de halve finale ook FC Emmen kon worden verslagen.

NAC stond prompt in de finale om promotie, tegen Eredivisionist Excelsior. Dit zou toch wel het eindstation voor de Brabantse formatie gaan worden? Zo dacht menige voetballiefhebber hardop. Niets bleek echter minder waar, want Van Gastel en zijn manschappen stormden in het eerste duel tegen de ploeg uit Kralingen als beesten over het veld en aan het einde van de rit stond er een 6-2-eindstand op het scorebord.

Kritiek verstomd, trainer Van Gastel weg

De Bredase club stond hierdoor met één been in de Eredivisie. Overigens: van kritiek op de werkwijze van Van Gastel was plots geen sprake meer. Zeker niet nadat NAC afgelopen zondag in Rotterdam ook daadwerkelijk promoveerde. Toen was de vaak verguisde hoofdtrainer plots de koning van Breda. En ging hij op de schouders, zijn naam werd hier en daar zelfs gescandeerd.

Zoals dat altijd in het opportunistische voetbalwereldje gaat. Maar de fans van NAC hadden daar maling aan, want zij tapten door alle vreugde nog maar eens een biertje. Hun club mag zich immers, volkomen onverwacht, komend seizoen weer eens Eredivisie-club noemen. En Van Gastel? Die gaat genieten van een welverdiende vakantie en ziet dan wel wat op zijn pad gaat komen.

NAC moet Van Gastel alsnog langer vastleggen?

  • Ja
  • Nee
249+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie