Huwelijk Ajax en Jordan Henderson onder druk

Foto: Huwelijk Ajax en Jordan Henderson onder druk

Jordan Henderson stond tijdens de eerste training van Ajax weer op het trainingsveld. De 34-jarige middenvelder is mentaal klaar voor het nieuwe seizoen, maar de vraag is of dit in Amsterdam zal zijn. Zowel Ajax als Henderson neigt namelijk na een half jaar alweer naar een afscheid. Keert Henderson terug naar Engeland?

Inside: Ajax-komst van Henderson mislukt

Afgelopen winterstop stond Ajax met de handen in het haar. De Amsterdamse vereniging had een van de slechtste eerste seizoenshelften uit de clubgeschiedenis beleefd. Ajax stond zelfs even onderaan in de Eredivisie, nam afscheid van hoofdtrainer Maurice Steijn én directeur voetbalzaken Sven Mislintat en behaalde wisselende resultaten met John van ‘t Schip. Duidelijk was dan ook dat er, zonder een échte technisch directeur, iets moest gebeuren. Ajax besloot voor ervaring te kiezen en kreeg het voor elkaar om Henderson uit Saudi-Arabië te halen.

De voormalig aanvoerder van Liverpool kwam erachter dat hij de verkeerde keuze had gemaakt en wilde om meerdere redenen naar Amsterdam. Met Ajax kon Henderson een stap maken naar een Nederlandse topclub met een internationale naam. Bovendien wilde hij nog een laatste poging wagen om met zijn thuisland Engeland een eindtoernooi mee te maken. Waar hij in de competitie in Saudi-Arabië niet zou opvallen, kreeg hij in de Eredivisie de gelegenheid om veel speelminuten op te doen en zo fit te zijn voor het Europees kampioenschap in Duitsland.

Zelfs Henderson kan instabiel Ajax niet leiden

Het eerste half jaar verliep echter minder positief dan gedacht. Hoewel Henderson bij Liverpool liet zien dat hij een échte leider is die zijn ploeg op sleeptouw neemt, bleek Ajax simpelweg te weinig kwaliteiten in de selectie te hebben om stabiel te zijn. Zelfs een speler met de ervaring van Henderson slaagde er niet in om Ajax naar zeges te leiden. Bovendien kreeg de Engels international te maken met een reeks blessures, waardoor hij bijna de helft van alle wedstrijden niet op het veld te vinden was. De vijfde plek in de Eredivisie en uitschakeling in de Conference League maakten het alleen maar erger.

Op het veld liet Henderson kortom weinig zijn. Wie de Brit echter op het trainingsveld of in de kleedkamer bezig zag, kwam echter weldegelijk tot de conclusie dat hij een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de spelersgroep. Was er in de eerste seizoenshelft vrijwel niemand die de jonge spelers terecht wees als zij prof-onwaardig gedrag vertoonden, met Henderson op de club was dit vrijwel verdwenen. Alle selectieleden hadden simpelweg respect voor de loopbaan van de middenvelder en luisterden wanneer hij wat zei.

Geen EK met Engeland

De oorspronkelijke reden om naar Ajax te gaan, meespelen op het EK, lukte voor Henderson pijnlijk genoeg niet. Zélf leek hij klaar te zijn om aan het eindtoernooi deel te nemen, maar de Engelse bondscoach Gareth Southgate vond het tijd voor een nieuwe generatie en kwam tot de conclusie dat de dertiger niet meer in het geheel paste. Het was een pijnlijke conclusie voor Henderson, die direct na het seizoen van Ajax op vakantie kon en onlangs aansloot bij de selectie van Francesco Farioli om aan de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar te beginnen.

In Engeland zijn ze hem echter nog niet vergeten, zo bleek onlangs uit een analyse van Wayne Rooney. De voormalig centrumspits van Manchester United en Everton is van mening dat Southgate een grote fout heeft gemaakt om Henderson thuis te laten. Alleen al zijn ervaring zou de spelers helpen om succesvol te zijn en voor de Europese titel te strijden. Het is precies het vraagstuk waar de Amsterdammers de komende periode mee zullen zitten. Wat is belangrijker: de ervaring van Henderson of nieuwe kwaliteiten in de selectie?

Jordan Henderson in het verleden voor het nationale team van Engeland.

Terugkeer naar Engeland mogelijk

Hoewel Henderson een half jaar geleden nog een contract voor tweeënhalf seizoen ondertekende, is naar verluidt een transfer al deze zomer bespreekbaar. De nieuwe technisch directeur Alex Kroes werkt hard aan de samenstelling van de selectie en is tot de conclusie gekomen dat Henderson wel erg zwaar drukt op de begroting. Een vertrek van de Engelsman zou kortom betekenen dat Kroes de mogelijkheid heeft om een of meer versterkingen aan de selectie toe te voegen. Het is voor Ajax een interessante gedachte, wetende dat de samenwerking nog niet helemaal succesvol verloopt.

Ook de voetballer zélf lijkt open te staan voor een vervroegd afscheid. Henderson zou geschrokken zijn van het niveau van Ajax en zich afvragen of dit is hoe hij zijn laatste jaren in het betaalde voetbal wil afsluiten. Ook had hij naar verluidt gehoopt dat zijn landgenoot Graham Potter zou komen, en niet Farioli. Gezien het feit dat meerdere clubs uit het buitenland nog altijd interesse in hem hebben en Ajax niet afwijzend staat tegenover gesprekken, staat er voor hem niets in de weg om zijn huidige werkgever in te ruilen voor een nieuwe werkomgeving.

Het is de komende weken dan ook afwachten hoe de toekomst van Henderson eruitziet. Hij krijgt in de voorbereiding de mogelijkheid om fit te worden en te onderzoeken of de speelwijze van Farioli iets voor hem is. Daarna zal hij snel een keuze moeten maken. Blijft hij Ajax trouw en zet hij door, ondanks het feit dat de club uit een diep dal moet klimmen? Of kiest hij voor zijn eigen carrière en keert hij terug in een Europese topcompetitie? Voorlopig zit Henderson nog vol energie en lijkt hij nog een aantal seizoenen door te willen met zijn profloopbaan. Aan zijn inzet zal het niet liggen.

Vertrekt Henderson deze zomer bij Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
2213+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:27
0+
Feyenoord neemt afscheid van overbodig talent
13:11
20+
Ten Hag begrijpt teleurstelling Ajax: “Vond het heel vervelend”
12:45
53+
Vojvodina waarschuwt Ajax: “Doorzettingsvermogen en karakter”
12:29
47+
Ajax-talent vol zelfvertrouwen na debuut
12:13
133+
‘Feyenoord-exit Hancko verder weg’
12:00
171+
Kantoor Te Kloese: ook deze Feyenoorders zien kans op vertrek toenemen
11:45
22+
FC Groningen legt sterkhouder langer vast
11:30
202+
Grote zorgen om Frenkie de Jong
11:15
37+
‘Eredivisie-klap voor Django Warmerdam’
10:59
113+
PSV-aanwinst open over transfer: “Wilde naar de beste club van Nederland”
10:47
290+
‘Falend Ajax-duo spotgoedkoop weg’
10:29
86+
PSV presenteert nieuw thuistenue: “Net even anders”
10:18
20+
Denemarken en Hjulmand hakken knoop door
10:00
112+
PEC Zwolle krijgt nee te horen van hattrickheld uit Schotland
09:55
74+
Jarig Feyenoord presenteert nieuw uittenue
09:43
333+
”Misselijkmakende’ Oranjezomer-gast gecanceld’
09:28
219+
Van Gelder hekelt Ajax-berichtgeving: “Gaat helemaal nergens over”
09:13
139+
Bruggink heeft Weghorst-boodschap voor Twente-fans
08:55
465+
Sensationele transfer voor Jorrel Hato?
08:40
205+
Janssen kraakt Mislintat-aanwinst: “Niet wat je van Ajax verwacht”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie