Mislintat ziet Ajax-probleem tegen FC Twente opnieuw ontstaan

Foto: Mislintat ziet Ajax-probleem tegen FC Twente opnieuw ontstaan

Ajax sloot zondagmiddag het dramatische seizoen in de Eredivisie in stijl af. Het team van John Heitinga kwam in Enschede nog wel op een voorsprong te staan, maar moest in de tweede helft maar liefst 3 treffers incasseren. Sven Mislintat zat op de tribune en zag van een afstand dat er deze zomer veel in de Johan Cruijff ArenA moet gebeuren. Als er namelijk een aspect uit de wedstrijd tegen FC Twente bleek, was het wel dat Ajax in de zogenoemde as over onvoldoende ervaring beschikt.

Vergelijking bij Ajax

De Amsterdammers willen snel terug naar de jaren waarin ze nationaal én Europees succes boekten. De gedachten gaan dan al snel terug naar het legendarische seizoen 2018/2019, waarbij de clubleiding een ijzersterke as formeerde. Met André Onana en Matthijs de Ligt had de club achterin destijds twee talentvolle spelers staan. Het was zich ervan doordrongen dat dit duo echter te jong was om alle verantwoordelijkheid op zich te nemen, waardoor het voorafgaand aan het seizoen Daley Blind aan de selectie toevoegde. De Oranje-international had inmiddels de ervaring om zijn achterhoede neer te zetten en De Ligt en Onana te helpen bij hun ontwikkeling.

Op het middenveld combineerde Ajax eveneens ervaring met talent. Toenmalig hoofdtrainer Erik ten Hag beschikte over de veelbelovende kwaliteiten van Frenkie de Jong, die een seizoen later naar Barcelona zou vertrekken. Als aanvallende middenvelder was Donny van de Beek inzetbaar, waarbij het ditmaal Lasse Schöne was die voor de stabiliteit moest zorgen. De Deen viel in wedstrijden lang niet altijd op, maar was zeer belangrijk met zijn coaching en rust aan de bal. Tot slot had Ajax in de spits Dusan Tadic staan, die op dat moment in de kracht van zijn leven was en daarom als aanvaller dé sleutelspeler was. Deze zomer moet Mislintat het voor elkaar zien te krijgen om eenzelfde concept neer te zetten.

Twijfelachtig centraal duo

Centraal achterin zijn Alfred Schreuder en John Heitinga gezamenlijk al het gehele seizoen bezig om een juiste combinatie te vinden. Gerónimo Rulli toonde na zijn komst in de winterstop direct aan dat hij de doelman voor de komende jaren is. De Argentijn past met zijn reactievermogen, coaching en balbeheersing op meerdere fronten uitstekend bij de club. Voor hem moet er echter het nodige veranderen. Jurriën Timber liet de voorbije jaren zien dat hij een zeer talentvolle speler is en kwam in combinatie met Lisandro Martínez uitstekend tot zijn recht, maar na diens vertrek oogt hij voornamelijk onzeker in de achterhoede.

Het helpt ook niet mee dat Timber diverse malen iemand anders naast zich kreeg. Waar Calvin Bassey de directe vervanger van Martínez moest zijn, is hij voornamelijk in voetballend opzicht nog niet goed genoeg om een basisplaats te krijgen. Ook Edson Álvarez en Jorrel Hato kregen de kans, maar het bleken allebei geen ideale oplossingen te zijn. Tegen FC Twente stonden Timber en Hato opgesteld, waarbij ze bij twee van de drie doelpunten er niet goed uit zagen. Het valt beide spelers gezien hun leeftijden (respectievelijk 21 en 17 jaar oud) allerminst te verwijten, maar het maakt de opdracht van Mislintat om in het centrum voor ervaring te zorgen alleen maar belangrijker.

Vrijblijvendheid op middenveld

Niet alleen in de verdediging waren in het duel met FC Twente misverstanden alom, ook het middenveld zag er wederom niet goed uit. De eerste treffer van de thuisploeg was tekenend. Ajax kwam met een 0-1 voorsprong uit de rust, maar verspeelde deze binnen een minuut. Na de aftrap gaf Kenneth Taylor een zwakke pass door het centrum heen, waardoor FC Twente de bal eenvoudig kon veroveren. Vervolgens was het Edson Álvarez die de bal wilde afschermen, maar daarbij vergat om met zijn ploeggenoot te communiceren. Het resultaat was dat de tegenstander een eenvoudige voorzet kon afleveren en de 1-1 kon maken.

Het eerste seizoen van Taylor, die meer concurrentie lijkt nodig te hebben, is daarom niet om over naar huis te schrijven, terwijl Ajax deze zomer Álvarez zo goed als zeker verliest. De Mexicaan vertrekt naar Borussia Dortmund. Ajax incasseert daarmee niet alleen tientallen miljoenen euro’s, ook is het een uitgelezen mogelijkheid om een speler terug te halen die voetballend sterker is. Het kan Ajax een extra optie in de opbouw geven, waardoor het voetbal van achteruit eenvoudiger kan worden. Steven Berghuis beleefde eveneens geen overtuigend seizoen op het middenveld, maar kreeg met Davy Klaassen als alternatief nauwelijks te maken met druk. Ook tegen FC Twente was het duo opnieuw niet goed.

Doelpunten gezocht

Last but not least: de spitspositie. Schreuder begon het seizoen met Mohammed Kudus als centrumspits, terwijl bij de komst van Heitinga juist Tadic weer de kans kreeg. De afgelopen weken mocht Brian Brobbey steeds vaker opdraven. Met het potentiële vertrek van Kudus richt Ajax zich naar verluidt op Tadic en Brobbey, waarmee het twee verschillende soorten spitsen in huis heeft. Er zijn echter ook tekortkomingen aan beide spelers. Het is namelijk de vraag of Tadic het nog een seizoen kan opbrengen om een hoog niveau aan te tikken, terwijl tegen FC Twente bleek dat Brobbey met het koppen én het ontspannen afmaken van kansen nog grote stappen moet maken.

Conclusie

Het slotduel in Enschede kwam hard aan bij Ajax, maar gaf de Amsterdamse directie eveneens nog een extra schop onder de kont om deze zomer in actie te komen. De meeste spelers in het as van het veld hebben de potentie om bij Ajax te slagen en volgend seizoen voor prijzen te zorgen. De club mist echter slagvaardige spelers met kwaliteiten die Martínez en Blind in het verleden konden bieden. Ajax zal naar verwachting dan ook niet uitsluitend selecteren op het voetballende gedeelte, maar ook spelers zoeken waarbij leiderschap in het DNA zit. Op die manier komen de talenten van Ajax niet langer te zwemmen en vinden misverstanden zoals tegen FC Twente een stuk minder plaats.

De hoofdtrainer voor volgend seizoen (het is nog altijd onduidelijk of dit Heitinga of een andere oefenmeester is) moet bovendien voor vastigheden gaan zorgen. Hij moet niet langer blijven wisselen, maar voor een vaste basiself kiezen waardoor meer herkenning in het team ontstaat. Zo is Brobbey er volgend seizoen bij gebaat dat hij een aanvallende middenvelder achter zich heeft staan die hem aanvult, evenals Tadic en Van de Beek dat in het verleden met elkaar hadden. Wie er aankomend seizoen ook voor de groep staat: de puzzel richting het nieuwe voetbaljaar is in de hoofdstad nog lang niet gelegd.

Wat moet Ajax doen?

  • Heitinga behouden
  • Voor Bosz kiezen
  • Een andere trainer halen
668+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
49+
‘PSV krijgt concurrentie om Driouech’
23:22
61+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
23:00
50+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
22:30
94+
Kersverse aanwinst legt uit waarom hij direct voor Ajax koos
22:05
120+
‘Investeerder uit Midden-Oosten moet Vitesse redden’
21:41
150+
Bayern-icoon genegeerd door eigen club, op uitnodiging van Real toch aanwezig
21:16
398+
‘Feyenoorder heeft nieuwe bestemming bepaald’
20:51
19+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale
20:28
181+
Hierdoor barstte de scheidsrechter van PSG-Dortmund in tranen uit
20:05
36+
Opstellingen Real-Bayern: De Ligt keert terug tijdens absolute kraker
19:44
46+
Dít vindt Van Bommel van zijn seizoen bij Antwerp als hij de beker wint
19:22
213+
Geschorste Pogba verrast met carrière switch
19:03
31+
Sterkhouders van Oranje zetten stappen in herstel
18:34
113+
Mbappé loopt boos weg tijdens interview
17:56
138+
Mourinho heeft spijt van afwijzen ‘droombaan’
17:26
219+
Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?
17:07
289+
Girona brengt concreet bod uit op Feyenoord-target
17:00
21+
The Champ over zijn Engels: ‘Ben niet gek’ | Groeten out Afrika #3
16:50
43+
Champions League-verrassing oogst lof: “Kwaliteit, maar ook ervaring”
16:33
203+
Van Nistelrooij kreeg Oranje-dreun: “Een grote teleurstelling”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie