Getekende oud-aanvoerder Roda JC wil schadevergoeding voor ontucht: “Heb levenslang”

Foto: Getekende oud-aanvoerder Roda JC wil schadevergoeding voor ontucht: “Heb levenslang”

Hij worstelt al vele tientallen jaren hiermee, heeft er zelfs psychische problemen aan overgehouden. Leo Degens (65), in het verleden jarenlang captain van Roda JC en speler van Jong Oranje, werd als jong spelertje het slachtoffer van ontucht. Door een man die dat nu, vele jaren later, heeft bekend. De Limburgse oud-prof eist daarom schadevergoeding van hem, onthult hij in een openhartig interview met SoccerNews.nl. “Profvoetballers hebben niet allemáál een sterrenleven.”

Het verwoeste leven van ex-prof Leo Degens: slachtoffer van ontucht met nu bekentenis als climax

Hij vocht jarenlang als voorstopper in Zuid-Limburgse dienst vele keiharde duels uit met sterke spitsen als Ruud Geels, Marco van Basten, Huub Smeets, Willy Carbo en Wim Kieft. Ook met legende Johan Cruijff kreeg hij te maken. Over de grond en in de lucht tijdens vele tientallen wedstrijden, Leo Degens was voor niets en niemand bang.

Hij gaf zijn tegenstanders het liefst geen centimeter op de groene mat, het geluk in het profvoetbal lachte hem toe. Bijna 200 wedstrijden speelde hij in de Eredivisie, een twintigtal in de KNVB Beker en ook nog wat potjes namens Roda JC in de toenmalige Intertoto Cup. Degens schopte het zelfs tot Jong Oranje.

Jeugdinternational

Als jongetje van een doodgewoon arbeidersgezin stond de noeste verdediger plots tussen de beste talenten die Nederland in de jaren tachtig had. Tegen Polen, in mei 1979. Het ging om de kwalificatie voor het toenmalige EK. Degens mocht meedoen, omdat hij zijn sporen als opkomend talent verdiend had in competitieduels.

Ruwe bolster, blanke pit. Naar buiten toe toonde de ervaren prof louter onverzettelijkheid en dadendrang. Op trainingen vlogen de graspollen in het rond, tijdens wedstrijden was het iedere keer weer dik negentig minuten lang buffelen. In dienst van het elftal, want Leo Degens kende zijn plaats. Hij was meer een dienende speler. Roda JC had er veel profijt van.

Psychische problemen

Maar in zijn hoofd was het toen al onrustig. Niet alleen maar door de dagelijkse dingen in het leven die voor spanning konden zorgen, maar door iets veel ergers dat al jaren door zijn kopje speelde en hij maar geen plaats kon geven. Er was hem iets overkomen, waar de Limburger maar moeilijk met anderen over kon én durfde te praten.

Tijdens zijn jeugd was Degens, op dat moment al een voetballertje bij de plaatselijke amateurclub, het slachtoffer geworden van ontucht. Hij wíst het zeker. Degens liep er decennialang mee rond, het maakte zijn leven zoals het nu is. De keerzijde van de medaille. Van het glitter en glamourbestaan dat het wereldje van het profvoetbal kán zijn. Maar dus niet altijd voor iedereen is.

Indringende confrontatie

Degens vertelt nu zijn verhaal, omdat hij de man die in het verleden ontucht met hem pleegde zeer onlangs tijdens een face-to-face-gesprek na al die jaren eindelijk heeft kunnen confronteren. Het koste hem veel moeite om “de man die mijn leven compleet en zo negatief heeft beïnvloed” aan tafel te krijgen.

Het was een jarenlange strijd “van knokken voor erkenning”. Er was geruime tijd via berichten per mobiele telefoon contact tussen het tweetal, waarin overigens al enige schuld werd bekend. Althans, met omfloerste woorden. Maar Leo Degens wilde meer. De confrontatie tussen de twee mannen kwam er zoals gezegd. Allebei waren zij heel erg nerveus. Daar zaten zij dan na al die jaren tegenover elkaar.

Op een terras van een horecagelegenheid ergens in Zuid-Limburg vond het gesprek plaats. Degens was zoals gezegd gespannen, maar wilde zijn missie – erkenning krijgen voor wat hij in zijn jongere jaren doormaakte – koste wat het kost doorzetten. De oud-prof, hij speelde tussen 1975 en 1985 in de Eredivisie met Roda JC, kwam tijdens het gesprek meteen to the point.

Emoties

Weet jij wat je me aangedaan hebt toen je als leraar-in-opleiding op mijn school werkte? stak Degens van wal. De geboren Kerkradenaar doelde op de ontucht. De man die door Degens hiervan al jarenlang beschuldigd werd, bekende dit opvallend genoeg vrijwel meteen tijdens het onderhoud. Dat is waar, zo klonk het. Het kwam voort uit zijn egoïsme, zin om dat te doen, vervolgde hij.

Degens reageerde hier emotioneel op, veegde de tranen uit zijn ogen. Hij stak maar weer, met trillende handen, een sigaret op. “Mijn leven is getekend door wat hij met mij gedaan heeft. Ein-de-lijk erkent hij dat nu. Die man heeft bij mij in bed geslapen. Hij was een volwassene, ik een jong kind. Een leraar-in-opleiding met een leerling”, foetert een emotionele Leo Degens.

De ontuchtpleger ging tijdens zijn gesprek diep door het stof. Tientallen jaren na dato bekende hij dat hij midden jaren zeventig was ontslagen op de basisschool in Kerkrade waar Leo Degens op zat. Vanwege gepleegde ontucht met ándere leerlingen. Hier werd hij strafrechtelijk voor vervolgd en kreeg uiteindelijk drie maanden voorwaardelijk hiervoor opgelegd.

Levenslang

Vrijwel niemand kent dit onthutsende verhaal. Tot nu, juni 2023, dus. Leo Degens sloeg de handen voor zijn gezicht. “Drie maanden voorwaardelijk in die andere zaak?! En ik dan? Ik heb potverdomme levenslang!” brieste hij met vuurspuwende ogen. “Ik heb er een héél ander leven door gekregen.” De ontuchtpleger aan de andere kant van de tafel, hij is inmiddels 75 jaar en zijn naam is bij deze redactie bekend, kon alleen maar begrijpend knikken.

Leo Degens maakte van zijn hart geen moordkuil: “Ik kon in mijn tijd bij Roda JC naar Feyenoord en Anderlecht, maar ik durfde niet. Er wás toen al iets met me aan de hand, maar veel later haalde een psycholoog pas bij mij naar buiten dat ik psychische klachten had overgehouden aan de ontucht. Die ellende heeft mij simpelweg een deel van mijn carrière gekost, als de mensen begrijpen wat ik bedoel. Nu, na dat gesprek, weet ik het helemaal zeker. En dan te bedenken dat mensen mij jarenlang niet geloofd hebben. ”

Advocaat

Leo Degens nam al eerder de ervaren advocaat Björn Jegers uit Heerlen in de arm. “Deze zaak is juridisch gezien mogelijk verjaard, maar ik adviseerde mijn cliënt om zélf in gesprek te gaan met die man. Dat heeft hij nu gedaan, dat is prima en staat hem vrij”, aldus de strafpleiter. De bekennende ontuchtpleger in kwestie heeft de eis voor een schadevergoeding van Degens in beraad genomen.

Hem is toegezegd dat de man hier op korte termijn op zal gaan terugkomen. “Ik hoop dat ik eindelijk na al die jaren knokken dit kan gaan afsluiten en nog iets van mijn leven kan gaan maken”, aldus Degens.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:28
21+
Drama voor Feyenoord richting Klassieker
11:05
322+
‘Ajax grijpt keihard in: Mislintat voorlopig niet te zien’
10:44
55+
Bosz begripvol: “Het is denk ik een rotgevoel”
10:26
147+
Van der Gijp verdedigt PSV: “Dat heb ik ook meegemaakt”
10:15
48+
Marseille-trainer vertrok na zware bedreigingen en intimidatie
10:00
194+
Peter Bosz loopt wéér tegen eigen muur van naïviteit
09:45
861+
‘Steijn slachtoffert drie spelers tegen Olympique Marseille’
09:30
257+
Derksen hoopt op terugkeer Van Gaal bij Ajax
09:17
337+
‘Ajax durft Mislintat niet te schorsen’
08:44
126+
‘Teleurgestelde’ Ten Hag geeft zijn ploeg een standje
08:31
146+
Arteta complimenteert Arsenal: “Tegen heel goed PSV”
08:17
982+
‘Mislintat-soap krijgt nieuw hoofdstuk’
07:42
459+
Ajax kondigt nieuwe Bestuursraad aan
07:27
196+
Onana diep door het stof: “We verliezen door mij”
07:16
311+
Veerman verklaart: “Dát hadden we niet onder controle”
23:48
197+
De Jong spreekt niet van naïef PSV: “Misschien voerden we het niet goed uit”
23:29
209+
Teze spreekt van ‘harde les’ in Londen: “Dit zie je in de Eredivisie niet”
23:10
75+
CL: United ook onderuit bij Bayern, gelijkspel in PSV-poule
22:50
180+
PSV terug op aarde door stevige nederlaag bij Arsenal
22:22
892+
‘Niet Mislintat maar Steijn drong aan op komst Sosa’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie