Openhartige Gakpo doet boekje open over mindset: “Ik kan overal van leren”

Foto: Openhartige Gakpo doet boekje open over mindset: “Ik kan overal van leren”

Cody Gakpo begint het EK met maar één missie: historie schrijven. De linksbuiten van Oranje wil al zijn nieuwe ervaringen inzetten om succes te boeken in Duitsland. Zijn leven is enorm veranderd sinds het WK in Qatar en zijn transfer naar Liverpool, maar Gakpo geniet van zijn groei. “Ik wil als mens niet stil blijven staan”, vertelt de Nederlands international aan SoccerNews.

Interview met Cody Gakpo over Oranje, het EK, Liverpool en zijn mentaliteit 

Een interview met een voetballer begint vaak met de vraag hoe het met de speler in kwestie gaat, maar Cody Gakpo stelt in het begin meer vragen aan ons dan wij aan hem. “Hoe gaat het met jullie? Lange reis gehad? Waar verblijven jullie?” Het is oprechte interesse van de 25-jarige international die even uit de Oranje-bubbel komt, want daar zit de spelersgroep in tijdens de voorbereiding op de eerste EK-wedstrijd. “We hebben niet veel vrije tijd gehad. We hebben elke dag trainingen, mediamomenten en meetings, bijvoorbeeld met de scheidsrechters over nieuwe regels. In mijn vrije tijd slaap ik of speel ik spelletjes met de jongens. Pingpong, basketbal, air hockey. Er wordt ook Avalon gespeeld, maar daar doe ik niet aan mee. Dan lig ik te slapen en hoor ik opeens geklap.”

Op het WK in Qatar, het meest recente eindtoernooi, begon Gakpo voortvarend met drie doelpunten in de groepsfase. Het betekende zijn internationale doorbraak. Hoe beleeft hij de aanloop naar dit EK? “Eigenlijk hetzelfde als toen. Het is iets groots. We willen er goed op staan met elkaar, als team en persoonlijk. Tijdens het WK heb ik een goed toernooi gespeeld, hopelijk kan ik dat doortrekken. Ook voor veel andere spelers is het niet hun eerste toernooi. Dat brengt extra bagage met zich mee. Iedereen ziet er goed en fris uit. Ik denk dat we in staat zijn van iedereen te kunnen winnen.”

Levensveranderingen

De beleving van een eindtoernooi is hetzelfde, maar de wereld van Gakpo ziet er twee jaar na het WK in Qatar heel anders uit. Hij maakte een transfer van PSV naar Liverpool en verhuisde van zijn geliefde Eindhoven naar Engeland. “Er zijn veel aspecten in mijn leven veranderd, maar dat omarm ik. Ik vind het alleen maar leuk om uit m’n comfortzone te stappen en iets nieuws te leren. Je wordt als mens gedwongen om te groeien. Gelukkig werd ik bij Liverpool goed opgevangen door een warme groep. Ik heb het seizoen goed afgesloten en de laatste tien duels meer op mijn eigen positie gespeeld. We hebben af en toe gerouleerd, maar dat hoort erbij als je zoveel wedstrijden speelt.”

In april volgde een tweede grote levensverandering voor de aanvaller; hij werd voor het eerst vader. Het enige denkbare nadeel van een EK spelen, is voor Gakpo de afstand van zijn gezin. “Mijn zoontje zal ik een tijdje niet zien, maar ik weet waarvoor ik het doe. Ik moet gefocust zijn om het beste eruit te halen. Daarvoor moet alles aan de kant. We videobellen elke dag, maar hij kan nog niet praten, dus ik kan alleen naar hem kijken. Gelukkig komen ze de dag na de eerste wedstrijd op bezoek. Dat is goed voor ons als spelers.”

Gakpo op de training van Oranje in duel met Denzel Dumfries.

Bidden bij Oranje

In het midden van al de veranderingen is het geloof voor Gakpo altijd een stabiele factor gebleven. Ook voor de wedstrijden van Oranje komt hij met een groepje gelijkgestemden samen om te bidden. “Dat maakt deel uit van hoe we willen leven. De ene keer is het intensiever dan de andere keer, maar het zal er altijd zijn. Wanneer het nodig is, staan we voor elkaar klaar. We praten over het geloof, over voetbal, over onze thuissituaties, over zware momenten in een carrière. Dat is fijn, zeker omdat er de laatste jaren veel naar buiten komt over spelers met mentale problemen.”

Om zelf mentaal gezond te blijven en zich te blijven ontwikkelen, richt Gakpo zich tot het lezen van boeken over mindset en psychologie. Op dit moment leest hij Black Box Thinking. “Dat is een boek over wat de natuurlijke reactie is van mensen in bepaalde situaties en hoe we die patronen kunnen herkennen en kunnen doorbreken”, vertelt de 24-voudig international. “Mijn doel is om er inzichten uit te halen. Als ik patronen kan herkennen bij mijzelf, kan ik weer groeien als mens.”

Gakpo is duidelijk een voetballer die verder kijkt dan alleen het spelletje. Maar ook als topsporter wil hij elke les pakken die hij kan. “Ik kijk veel andere wedstrijden. Zeker op een EK is het leuk om alles bij te houden. Het maakt me niet uit welke wedstrijd er op tv is, ik kan overal wel iets van leren. Ik doe nu alles voor het voetbal, maar ik wil ook als mens niet stil blijven staan.”

Het einddoel

Naast het geloof in een hogere macht lijkt dat een constante in het leven van de Brabantse voetballer: zichzelf beter leren kennen en blijven ontwikkelen. Waar moeten al zijn investeringen uiteindelijk toe leiden? “Als mens wil ik een gelukkig mens zijn. Dat geluk zit voor mij in geloof en familie. Je kunt zoveel bezitten, maar als je geen mensen om je heen hebt, is het ook niet leuk. Als voetballer wil ik zoveel mogelijk prijzen winnen, met Oranje, met mijn club en persoonlijk.” 

De komende weken zal Gakpo zich richten op het behalen van zijn doelen als voetballer. Hij beseft zich maar al te goed dat hij met dit Nederlands elftal geschiedenis kan schrijven. “Ja, zeker. Ik denk dat je als land en als spelersgroep zoiets wilt bereiken. We willen iets neerzetten wat niet snel vergeten wordt.”

Gaat Oranje geschiedenis schrijven?

  • Ja, positief!
  • Nee, helaas.
140+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie