Feyenoord getergd tegen bang Lazio

Foto: Feyenoord getergd tegen bang Lazio

Feyenoord kan in Stadio Olimpico een grote stap zetten op weg naar overwintering in de Champions League. Notabene SS Lazio moet dan verslagen worden. Hetzelfde Lazio dat 14 maanden geleden Feyenoord in hetzelfde stadion wegspeelde in de Europa League. Tegenwoordig is alles anders, want Feyenoord staat bovenaan CL-groep E en is de favoriet. Wat kan er misgaan?

Voorbeschouwing Champions League-wedstrijd Feyenoord bij Lazio

Die gedachte leek na de vorige Champions League-wedstrijd van Feyenoord tegen Lazio in de ploeg van trainer Arne Slot te zijn geslopen. De Rotterdamse club speelde een geweldige wedstrijd en Lazio mocht blij zijn dat het bij 3-1 bleef in De Kuip. Een memorabele Europese avond leverde Feyenoord ook de koppositie van Groep E op, omdat Atlético Madrid gelijkspeelde bij Celtic (2-2). Op de helft van de Champions League-groepsfase staat Feyenoord er uitstekend voor. Bij Atlético werd verloren, maar maakten de mannen van Slot indruk met hun spel. Iets meer efficiëntie had dus gewoon de maximale 9 punten kunnen opleveren. Celtic (2-0 winst) was een helft lastig voor Feyenoord en Lazio werd dus overrompeld.

Wake-up-call voor Slot en Feyenoord

Maar daarna ging het voor de Nederlandse landskampioen mis in de Eredivisie. FC Twente had het tactisch heel goed staan en wist Feyenoord te verslaan. Een wake-up-call voor de club die de afgelopen jaren namens Nederland het beste presteert in Europa. Ook een spiegel voor Slot. De gevierde succestrainer heeft nog veel werk aan de winkel om zijn ploeg tactisch zo flexibel te maken dat er tijdens de wedstrijden geschakeld kan worden waar nodig. Ook bij RKC had Feyenoord het namelijk moeilijk. In de snelle counter kwamen de Rotterdammers weer achter te staan, maar deze keer draaiden ze het om. Mede dankzij een rode kaart voor RKC en ondanks een falende Santiago Giménez en een uitblinkende Waalwijkse doelman.

In (co)efficiënt met Aad heeft Aad de Mos hoge verwachtingen van Feyenoord.

Feyenoord moet anders voor de dag komen dan in De Grolsch Veste en Mandemakers Stadion

Feyenoord kan niet anders dan wakker zijn en getergd naar Rome afreizen. PSV heeft al een voorsprong van 7 punten te pakken in de Eredivisie en iedereen heeft het over de geweldige ploeg van trainer Peter Bosz. Slot is even niet meer de allerbeste coach van Nederland en Santiago Giménez, Mats Wieffer en Dávid Hancko niet meer de beste spits, middenvelder en verdediger van de Eredivisie. Zoals Ramiz Zerrouki al terecht zei na de nederlaag in Enschede: “Wij moeten beseffen dat als wij niet elke wedstrijd dezelfde intensiteit op het veld leggen, we dit soort wedstrijden verliezen”.

‘Lazio heeft nog steeds een uitstekende ploeg’

Slot weet ook dat Feyenoord anders voor de dag moet komen in Stadio Olimpico dan in De Grolsch Veste en het Mandemakers Stadion. “We moeten vasthouden aan hoe we Lazio hebben bestreden in Rotterdam, maar we zullen ook een ander soort Lazio treffen.” Slot looft dan ook de tegenstander die ondanks een slechtere staat volgens Slot nog steeds de favoriet is. Al schrijven ze in Italië en andere buitenlandse media juist dat Feyenoord favoriet is. “Lazio heeft nog steeds een uitstekende ploeg, maar ze zitten in zo’n fase dat ze niet altijd krijgen waar ze recht op hebben. Uitwedstrijden laten zich ook niet vergelijken met thuisduels. We speelden twee weken geleden tegen Lazio onze beste wedstrijd van dit seizoen. Maar we hebben ze niet alleen fysiek verslagen, ook mentaal.”

Wieffer speelt, Trauner niet en wat doet Slot met Paixão?

Die mentale tikken moet Feyenoord opnieuw uitdelen en dat kan Slot doen met de teruggekeerden Wieffer en Gernot Trauner. De laatste is net terug van een langdurige blessure, de eerste was er door ziekte niet bij tegen RKC. Wieffer gaat als het goed is spelen, Trauner nog niet. “Wieffer voelt zich veel fitter dan zaterdagavond. Ik heb alle reden om aan te nemen dat hij kan spelen.”

Het lijkt er dan ook op dat Slot weer gaat kiezen voor de inmiddels Europese variant met Zerrouki en Wieffer op het middenveld en Calvin Stengs vanaf rechts. Op linksbuiten kiest Slot tussen Igor Paixão en Luka Ivanusec. De Braziliaanse basisspeler was tegen FC Twente en RKC dissonant, maar was juist tegen Lazio erg gevaarlijk. Een reden om voor nu nog Paixão de voorkeur te geven. Ook de Braziliaan zal extra gedreven zijn zich te laten zien.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Lazio (4-3-3):
Bijlow; Nieuwkoop, Geertruida, Hancko, Hartman; Zerrouki, Wieffer, Timber; Stengs, Giménez, Paixão.

Arne Slot instrueert zijn mannen: ‘We moeten Lazio op dezelfde wijze bestrijden als in De Kuip’

Crisis bij Lazio

Waar Feyenoord het eventjes moeilijk heeft, zit Lazio al heel wat langer in de penarie. Trainer Maurizio Sarri valt wekelijks zijn mannen af, maar zit nog wel op zijn kantoortje in Rome. Dat terwijl Lazio tiende staat in de Serie A. Ook de generale repetitie voor Feyenoord-thuis werd een ramp. Bologna, met Sam Beukema en Joshua Zirkzee, was thuis met 1-0 te sterk voor Lazio. Weer klaagde Sarri steen en been over de kwaliteit en instelling van zijn spelers. Het blijft voorlopig hommeles bij Lazio.

Ideaal moment voor Feyenoord dus om dit Lazio te treffen. Topspits Ciro Immobile heeft bijvoorbeeld niet eens een basisplaats, al zal hij waarschijnlijk wel weer een kans krijgen tegen Feyenoord. De topschutter van weleer is alweer 33 en bij hem lijken de jaren te gaan tellen. De andere sterke krachten van Lazio, Luis Alberto, Pedro, Felipe Anderson en noem zo maar op hebben allemaal al een 3 in hun leeftijd. De gemiddelde leeftijd van Lazio ligt heel wat hoger dan die van Feyenoord. Daarnaast lijkt ook de agressiviteit een beetje uit het elftal van Sarri te zijn. Nu laat de Italiaanse coach zijn elftallen sowieso nooit heel agressief spelen, maar het is opvallend dat Lazio de nummer 17 van Italië is qua overtredingen. Er zit weinig pit in het Romeinse elftal. Sarri wil vooral de bal hebben en aanvallend voetbal spelen, dat lukt vaak in Italië. Daar zijn ze sluw en wachten ze op het foutje om dan toe te slaan. Het Slot-spel van Feyenoord met het hoge agressief druk zetten is een gruwel voor Sarri en zijn mannen. Dat zagen we in de heenwedstrijd in De Kuip.

Vertrouwen is broos bij Italianen

Vanuit de laatste Serie A-wedstrijden put Lazio nog wel een beetje vertrouwen. Want voor de misstap bij Bologna werd er drie keer op rij gewonnen. Fiorentina (1-0), Sassuolo (0-2) en Atalanta (3-2) werden verslagen. Ook reeg Lazio kampioen Napoli aan de zegekar. Maar die kar is dus kort want verder dan een winst op Torino (2-0) kwam Lazio niet. Nog eens 5 nederlagen en 1 gelijkspel zorgt voor crisis in Rome. De Champions League gaf ook hoop tot aan het drama in De Kuip. Tegen Atlético werd diep in blessuretijd een punt veroverd dankzij de scorende keeper Ivan Provedel. Ook tegen Celtic werd op het nippertje punten gepakt, 1-2. Lazio staat er dus helemaal niet zo slecht voor en moet winnen van Feyenoord. Sarri en zijn mannen kunnen die afleiding goed gebruiken van de Serie A-misère. Zeker als de Italiaanse coach wil blijven zitten, want volgens Italiaanse media ligt zijn kop op het hakblok en gaat-ie eraf als Lazio van Feyenoord verliest.

Lazio-coach Maurizio Sarri ziet de bui alweer hangen: ‘Feyenoord zette ons aardig voor schut’

Lazio bang voor Feyenoord: ‘Zijn héél agressief’

Winnen van Feyenoord is alleen zo makkelijk niet voor Lazio. De club is zelfs bang geworden voor Feyenoord. Dat bleek ook wel in de vooruitblikkende persconferentie van Sarri. “Feyenoord heeft zich enorm ontwikkeld de laatste jaren. Voor mij behoren ze tot de agressiefste ploegen van Europa. We moeten het spel snel verplaatsen. Dat wordt belangrijk.” Sarri denkt dat het ook belangrijk wordt dat Stadio Olimpico net zo wordt als De Kuip twee weken geleden. “Ik hoop dat onze supporters het stadion in een hel kunnen veranderen, net zoals de supporters van Feyenoord dat doen wanneer we in Rotterdam spelen. We hebben ze nodig. Want Feyenoord is een sterke ploeg en heeft ons in Rotterdam aardig voor schut gezet.”

Sarri geeft ook nog aan dat hij zich geen zorgen maakt. Net als Feyenoord heeft Lazio een probleem met afmaken, vindt de Italiaanse coach. “Op dit moment staan we op de achttiende plaats van de ranglijst als je alleen kijkt naar hoeveel kansen we benutten. We moeten dus scherper gaan afronden.” Lazio weet dus wat het moet doen tegen Feyenoord: het spel snel verplaatsen en afronden. Was het maar zo makkelijk.

Vermoedelijke opstelling Lazio tegen Feyenoord (4-3-3):
Provedel; Hysaj, Patric, Romagnoli, Marusic; Rovella, Luis Alberto, Vecino; Felipe Anderson, Immobile, Zaccagni.

Feyenoord en Lazio moeten: wie wil het meest?

Wat duidelijk is dat beide clubs moeten. Lazio moet winnen, Feyenoord moet een resultaat halen. Ook een gelijkspel zou voor de Rotterdammers een goed resultaat zijn. Bij Celtic zou dan Europees overwintering veiliggesteld kunnen worden. Feyenoord wil ook het sentiment weer omdraaien en afrekenen met dat vervelende Rome-syndroom. Vorig jaar verloren de Rotterdammers in Stadio Olimpico niet alleen met 4-2 van Lazio, ook de halve finale van de Europa League werd daar misgelopen. AS Roma was na verlenging met 4-1 te sterk. Feyenoord heeft verder nog meer de schijn tegen want de club verloor liefst 7 uitwedstrijden tegen Italiaanse tegenstanders. Op dat moment komt de wilskracht om de hoek kijken. Iets waar Feyenoord er vroeger zoveel van had. Nu heeft Feyenoord vooral kwaliteit en komt het mouwen opstropen later. De Rotterdammers hebben nu dé kans om te laten zien dat het ook allebei kan.

Wat gaat Feyenoord doen tegen Lazio?

  • Winnen
  • Gelijkspelen
  • Verliezen
260+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie