Feyenoord, Ajax en PSV staan op scherp

Foto: Feyenoord, Ajax en PSV staan op scherp

Het Eredivisieweekend kan een hoop veranderingen in de top van de competitie teweeg brengen. AZ voerde na de overwinning op Vitesse de druk weer op. Koploper Feyenoord treft FC Groningen, dat na weken zonder overwinning weer eens mocht juichen. Ajax ontvangt NEC Nijmegen, waar Jasper Cillessen kan bewijzen een plek onder de Oranje-lat te verdienen. PSV heeft misschien wel de lastigste tegenstander van de toppers: de ploeg van Van Nistelrooy moet op bezoek bij het in vorm verkerende RKC Waalwijk.

Feyenoord, Ajax en PSV zorgen samen met AZ dit seizoen weer voor een klassieke top drie-titelstrijd. De Rotterdammers gaan op dit moment aan kop. De ploeg van Arne Slot heeft twee punten meer dan nummer twee AZ, dat na de 0-1 overwinning bij Vitesse voorlopig tweede staat. Feyenoord heeft de wedstrijd tegen FC Groningen, die zaterdagavond op de planning staat, natuurlijk nog tegoed. Met het oog op de wedstrijden van de andere concurrenten, hebben de Rotterdammers het minst zware programma. Dat bij Groningen weer eens gejuicht kon worden, komt Feyenoord in de laatste plaats goed uit.

Feyenoord – FC Groningen

FC Groningen vecht dit seizoen tegen degradatie. De ploeg uit het noorden van ons land hoopte onder Frank Wormuth juist de aansluiting met de subtop te hervinden. De korte tijd dat de Duitser trainer was bij Groningen leek het meer op zijn laatste dan de eerste periode bij Heracles Almelo. Groningen ontsloeg de trainer wegens de tegenvallende resultaten, ontdeed zich ook van technisch directeur Mark-Jan Fledderus en inmiddels heeft Dennis van der Ree, die Wormuth opvolgde, ook zijn eerste overwinning te pakken in de Eredivisie.

Tegen Feyenoord kunnen de Groningers een spel spelen dat niet helemaal in hun natuur ligt. Het publiek in de Euroborg ziet meestal een team dat meestrijd om de play-off-plekken. De Groningers doen dat over het algemeen ook met combinatievoetbal in plaats van lange ballen naar voren, al is die switch onder Van der Ree wel meer gemaakt. Helemaal in De Kuip zal de trainer weten dat hij de onderliggende partij zal zijn en dus uit een ander vaatje moet tappen als het gaat om scoren én verdedigen.

Van de laatste vijf teams van de Eredivisie (Cambuur, Groningen, FC Emmen, Excelisor en FC Volendam, red.) scoort FC Groningen samen met Volendam het meeste: 25 doelpunten voor. Dat daar tegenover 48 tegendoelpunten staan dit seizoen, is het belangrijkste probleem voor FC Groningen. Helemaal omdat het grootste gedeelte van de doelpunten uit open spel kwamen, en je daarvoor veel langer balbezit nodig hebt dan voor een counter. Daardoor kan Feyenoord domineren, maar zomaar de deksel op de neus krijgen…

Voor Feyenoord betekent dat niet alleen ervoor zorgen dat er aanvallend voldoende variatiemogelijkheden zijn. Het is voor de Rotterdammers vooral zaak om de counter eruit te halen. Dat de ruimtes voor een snelle Groningse tegenaanval in De Kuip liggen, lijkt een zekerheid. Dat Groningen kan scoren, is ook. De belangrijkste vraag is dus vooral: lukt het Van der Ree om een plan te smeden om Santiago Giménez en de andere Feyenoord-aanvallers van het scoren af te houden?

Giménez scoort tegen FC Groningen

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Ajax – NEC Nijmegen

Voor Ajax geldt eigenlijk hetzelfde als voor Feyenoord. De Amsterdammers staan door de overwinning van AZ op Vitesse onder druk van meerdere teams. De ploeg van John Heitinga moet winnen van NEC om de tweede plek weer over te nemen van AZ én PSV op veilige afstand te houden. Na een vliegende start van de voormalig centrale verdediger stokte de Ajax-voetbalmachine met een enigszins verrassende uitschakeling in de Europa League (tegen Union Berlin, red.). Tot nu toe heeft dat nog geen pijnlijk puntverlies opgeleverd in de Eredivisie. Tegen een NEC met een geheim wapen kan dat anders aflopen…

Jasper Cillessen staat vanaf het begin van  dit seizoen weer onder de lat bij de Nijmegenaren. De doelman wilde zo een WK-plek afdwingen, maar werd door toenmalig bondscoach Louis van Gaal thuisgelaten. Het zorgde voor een donderende doelman, die daarna de handschoen weer oppakte en zijn prestaties het tegendeel liet bewijzen. Andries Noppert, de doelman tijdens het WK, zit wel weer bij de voorselectie. Alle reden voor Cillessen om zich te laten zien tegen Ajax.

De doelman zal naar verwachting genoeg de kans krijgen om zich te bewijzen tegenover Ronald Koeman. Ajax-uit is voor geen enkel elftal een wedstrijd waarin er aangevallen kan worden. Ajax is met 65 doelpunten voor dit seizoen nog steeds het meest scorende elftal van de Nederlandse velden. Dat de defensie dit seizoen, en met name de inmiddels welbekende ‘restverdediging’, het zorgekindje is van de Amsterdammers, laat vooral zien dat Ajax vooral op de minst gunstige momenten een doelpunt tegen krijgt – en dit betekent dat ze vaker puntverlies leden dan bijvoorbeeld Feyenoord.

Bij Ajax zal alles er op ingesteld zijn om Dusan Tadic te bereiken. De Servische aanvaller is sinds de entree van Heitinga weer in de spits te vinden. Net als in de beginperiode van het Kudus-in-de-spits-plan van voorganger Alfred Schreuder, blijkt het voor Ajax lastig om Tadic op regelmatige basis vrij te spelen. Tegenstanders stellen zich immers in op het (nieuwe) positiespel van Ajax, zorgen er met een defensieve instelling voor dat de ruimtes achter de defensie beperkt blijven en stellen zich vaak zo compact op dat een combinatieaanval door het centrum vaker in balverlies dan een kans eindigt. Die kans komt er wel, maar als Ajax niet oplet, zal het grootste gevaar in de counters van NEC kunnen zitten.

Tadic schiet minimaal 4x op doel tegen NEC

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

RKC Waalwijk – PSV

Voor PSV is het helemaal oppassen geblazen. De Eindhovenaren kwamen een Europa League-nederlaag tegen Sevilla niet te boven, maar tankten in de gewonnen thuiswedstrijd tegen de Spanjaarden wel het nodige vertrouwen. Dat hebben de Eindhovenaren nodig, want de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk is traditioneel een lastige voor PSV. Helemaal nu de Waalwijkers in goeden doen zijn. RKC-trainer Joseph Oosting laat sinds zijn aanstelling al realistisch voetbal zien, maar sinds de komst van Mats Seuntjens durven de Waalwijkers weer te dromen.

PSV gaat op bezoek bij de verrassende nummer acht van de Eredivisie. Na de wedstrijd tegen Sevilla wonnen de Eindhovenaren ook de belangrijke wedstrijd tegen FC Twente. Daardoor heeft PSV nog steeds aansluiting bij de top drie, al kan het tegen RKC eigenlijk geen misstap zoals tegen FC Utrecht (2-2, red.) veroorloven. In aanvallend opzicht vielen de puzzelstukjes in elkaar tegen Twente, mede door de inbreng van winteraanwinst Fábio Silva.

De ploeg van Van Nistelrooy zal, meer dan Feyenoord en Ajax, rekening moeten houden met het gewiekste en gedisciplineerde voetbal van RKC. De thuisploeg hoeft geen overwinning te boeken en dat is meteen het grootste voordeel voor de Waalwijkers. Om AZ weer te achterhalen, zal PSV immers de drie punten mee moeten nemen uit het Mandemakers Stadion en dat RKC weet hoe ze effectief met de ruimtes om moeten gaan, bewijzen ze heel het seizoen al.

Fabio Silva scoort tegen RKC Waalwijk

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Wie wordt de grote winnaar van het weekend?

  • Feyenoord
  • AZ
  • PSV
  • Ajax
200+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie