AZ moet aan de bak na gelijkspel in Alkmaar

AZ moet volgende week aan de bak om Europese uitschakeling te voorkomen. De Alkmaarse formatie bleef donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen SK Brann Bergen steken op een 1-1 gelijkspel.

Alkmaarders hebben veel kansen nodig tegen Brann

In aanloop naar de heenwedstrijd in de play-offs van de Conference League zag AZ andermaal een belangrijke speler vertrekken. Jesper Karlsson vertrok officieel naar het Italiaanse Bologna, waardoor de Alkmaarders zonder hun sterspeler moesten aantreden tegen de Noren. Trainer Pascal Jansen gunde om die reden opnieuw een basisplaats aan Ruben van Bommel.

AZ probeerde in de eerste helft een gat te slaan met de bezoekers uit het Noorse Bergen. De Alkmaarders kregen een aantal mogelijkheden om de score te openen, maar Jens Odgaard en Yukinari Sugawara werden allebei gestuit door Brann-doelman Mathias Dyngeland. Ook een kopbal van Dani de Wit trof geen doel in het AFAS Stadion.

Noren nemen de leiding

In de tweede helft deelde Brann Bergen een eerste serieuze waarschuwing uit. Doelman Mathew Ryan moest in actie komen om een snelle tegentreffer te voorkomen. AZ ging vervolgens ook weer op zoek naar de openingstreffer, maar ook De Wit slaagde er niet in om de brilstand van het scorebord te werken.

Een klein kwartier na rust werd er alsnog gescoord, maar helaas voor de Alkmaarders aan de verkeerde kant van het veld. Vangelis Pavlidis, gelinkt aan een overstap in de laatste week van de transferperiode, verspeelde de bal op eigen helft en dat werd door Niklas Castro onverbiddelijk afgestraft. Hij schoof de bal achter de verbouwereerde Ryan binnen in de verre hoek: 0-1.

AZ knokt zich langszij

Jansen bracht in de tweede helft nieuw elan met Mayckel Lahdo. De Zweedse aanvaller viel voortreffelijk in. Hij wist doelman Dyngeland tot drie keer toe te dwingen tot een redding, maar na diens tweede poging moest hij wel een rebound toestaan. Pantelis Hatzidiakos sloeg toe: 1-1.

Scoreverloop: 0-1 (59′) N. Castro, 1-1 (71′) P. Hatzidiakos