Arveladze helder: “Ajax had Mikautadze meer kansen moeten geven”

Foto: Arveladze helder: “Ajax had Mikautadze meer kansen moeten geven”

Shota Arveladze vindt het teleurstellend om te zien dat Georges Mikautadze alweer uit Amsterdam gaat vertrekken. Dat vertelt de voormalig aanvaller in een interview met SoccerNews. “Ajax had hem meer kansen moeten geven”, aldus de Georgiër, die hem in Frankrijk weer gaat volgen.

Interview: Arveladze staat achter Mikautadze

Het is alweer een tijd geleden dat Shota Arveladze voor het laatst een officiële wedstrijd speelde in het shirt van Ajax. De voetballer kwam in de zomer van 1997 als een groot talent in de Johan Cruijff Arena terecht en wist al snel de harten van de supporters te winnen. Bijna honderd wedstrijden speelde Arveladze in het eerste team, waarin hij goed was voor ruim vijftig doelpunten. Het resulteerde in een transfer naar Glasgow Rangers. Na vier seizoenen in Schotland te hebben gevoetbald, sloot de Georgische centrumspits zijn loopbaan af bij AZ en Levante.

Inmiddels is hij hoofdtrainer. Zijn laatste project vond in Turkije plaats bij Fatih Karagümrük. Na een paar maanden besloot het clubbestuur echter al afscheid van hem te nemen, waardoor hij momenteel vrij man is. In zijn vrije tijd houdt hij Ajax volop in de gaten. Afgelopen seizoen werd zijn aandacht getrokken door een transfer die Sven Mislintat deed. De voormalig directeur voetbalzaken besloot om Mikautadze binnen te halen als vervanger van Mohammed Kudus, die de overstap maakte naar West Ham United. Het was niet bepaald een schot in de roos.

Onder Maurice Steijn kreeg hij amper kansen en dat veranderde niet toen John van ‘t Schip aan het roer kwam te staan. Beide hoofdtrainers zagen hem tijdens de trainingen goed werk afleveren, maar in wedstrijden viel het niveau hen tegen. Daardoor speelde hij in een half jaar tijd slechts acht wedstrijden in de Eredivisie en Europa League, goed voor 255 minuten. Het waren veelal invalbeurten waarmee Mikautadze genoegen moest nemen. In de KNVB Beker mocht hij een hele wedstrijd opdraven, maar met de uitschakeling tegen een amateurclub maakte hij zeker niet het verschil.

Terugkeer van Ajax naar FC Metz

Ajax besloot hem daarom na een half jaar te laten gaan en, aangezien hij eerder in het seizoen al bij zijn oude Franse club FC Metz had gespeeld en spelers maximaal voor twee clubs per seizoen mogen voetballen, was een terugkeer naar zijn voormalig werkgever de enige optie. In het halve jaar dat hij op huurbasis speelde, wist hij al snel zijn oude vorm terug te vinden. Mikautadze stond voor FC Metz in twintig wedstrijden op het veld en maakte daarin dertien doelpunten en leverde vier assists af. Hij kon daarmee degradatie niet voorkomen, maar speelde zich wel in de kijker.

Waar het eerder de bedoeling was dat FC Metz hem zou terugkopen, heeft de degradatie ervoor gezorgd dat die optie verkeken is. Mikautadze heeft echter dermate veel indruk gemaakt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat hij een transfer maakt. Een terugkeer naar Ajax is, gezien het weinige vertrouwen dat hij in Amsterdam heeft gekregen, voor hem geen optie. Naar verluidt denkt AS Monaco erover na om hem binnen te halen, al zal het daarvoor wel het juiste bedrag op tafel moeten leggen. Andere Franse clubs zouden ook in de race zijn.

Georges Mikautadze degradeerde met FC Metz naar de Ligue 2.

Toekomst in Amsterdam verdwenen

Voor Arveladze was het nog altijd de beste optie geweest als Ajax de 23-jarige Mikautadze meer kansen had gegeven. Hij vindt het dan ook spijtig dat dit niet is gebeurd. “Ik geloofde absoluut in hem toen hij een contract ondertekende. Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat hij niet veel kansen heeft gekregen om zijn kwaliteiten te laten zien. Toen hij eenmaal terugkeerde, scoorde hij veel doelpunten in Frankrijk. Het is gewoon een jongen die makkelijk scoort. Hij bewees dat in het nationale team en doet dat in de Franse competitie, waar het lastig is om te scoren. Maar elke week doet hij dat.”

Ajax heeft al een tijdlang helder dat Mikautadze beter kan vertrekken. Niet alleen ziet het onvoldoende kwaliteiten in de Georgiër, ook heeft het dringend geld nodig om nieuwe spelers aan de selectie te kunnen toevoegen. Technisch directeur Alex Kroes wil dan ook dolgraag haast maken met de verkoop van een aantal spelers die een jaar geleden nog door Mislintat zijn binnengehaald. Mikautadze liet intussen ook weten dat hij zo snel mogelijk duidelijkheid wil geven. Het is dan ook de verwachting dat de bekendmaking van zijn vertrek niet lang meer op zich laat wachten.

Heeft Mikautadze bij Ajax voldoende kansen gehad?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
184+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie