Ajax voert met miljoenenaankoop groot wanbeleid

Foto: Ajax voert met miljoenenaankoop groot wanbeleid

Ajax presenteerde donderdag Diant Ramaj als tweede doelman. Vanwege de blessure van Remko Pasveer en mogelijk verhuur van Jay Gorter is het halen van een nieuwe doelverdediger logisch. De 10 miljoen euro die de Amsterdammers voor zijn komst moeten betalen, staat echter niet in verhouding met de huidige transferzomer in de Johan Cruijff ArenA.

Verrassing in Duitse pers

Je mond valt open van verbazing’, zo schreven Duitse media deze week over de transfer van Ajax. Ramaj staat in Duitsland dan wel bekend als een talent, maar daarvan lopen er wel meer rond in Europa. Zekerheid heeft de club echter allerminst. De doelman speelde de voorbije jaren bij Eintracht Frankfurt en kwam daar, mede door concurrentie van de ervaren Kevin Trapp, amper in actie. Verschillende analisten die de verrichtingen van Ramaj van dichtbij hebben meegemaakt, stellen dat hij lang de tijd nodig zal hebben om op topniveau te presteren. En juist dat communiceert het transferbedrag dat Sven Mislintat neerlegt wél.

De Duitser moet het al de gehele transferzomer doen met weinig geld in de zakken. Na het dramatische seizoen 2022-2023, waarin het voorafgaand aan het voetbaljaar enkele grote aankopen deed en uiteindelijk zelfs de Champions League misliep, is Ajax voorzichtiger dan ooit met het uitgeven van hoge transferbedragen. Mislintat moest het allereerst voor elkaar zien te krijgen om enkele topspelers naar een andere club te laten vertrekken en daarmee inkomsten te genereren, voordat het nieuwe aankopen kon doen. Het betekende vooral dat de directeur voetbalzaken lang in de wachtkamer zit en hij Maurice Steijn een stuk minder dan hij zou willen kan ondersteunen.

Aankopen Ajax in transferzomer

Gekeken naar de voorbereiding heeft Ajax enkele grote problemen te verhelpen. Vooropstaand moet de club werken aan het centrum van de verdediging. Jorrel Hato en Olivier Aertssen zijn twee grote talenten, maar daarvan kan niemand verwachten dat zij de komende maanden zijn opgewassen tegen de (sub)top van de Eredivisie en Europese teams. En dus moet er minstens één centrale verdediger bijkomen. Hetzelfde geldt voor een aanvallende middenvelder, een centrumspits achter Brian Brobbey en een extra buitenspeler. Hoewel het vele miljoenen zal kosten om deze posities in te vullen, is het nodig om tot prestaties te komen.

Mislintat zette met Carlos Borges de eerste stap. De aanvaller komt over van Manchester City en moet Steijn dit voetbaljaar een extra wapen geven om tegenstanders te bestrijden. Bij het tweede team van de Engelse topclub viel hij voornamelijk op met zijn uitstekende statistieken en snelheid. Het is echter niet voor niets dat Pep Guardiola het toestaat dat Borges naar een andere club vertrekt. Wanneer de Spaanse oefenmeester maar een beetje het gevoel had gehad dat er veel meer rek in de kwaliteiten van de voorhoedespeler zou zitten, dan had hij bij het clubbestuur van Manchester City wel aangedrongen op een verhuur.

Concurrentie Ramaj met Rulli

De komst van Ramaj is echter de opvallendste keuze. Met Gerónimo Rulli beschikken de Amsterdammers over een uitstekende doelman die elke week een hoog niveau aantikt en inmiddels een onbetwiste basisspeler is. De Argentijn bewees dat afgelopen voetbaljaar nog met uitmuntende statistieken, waarbij hij zowel in balbezit als met reddingen zijn team hielp. Het is daarom niet voor te stellen dat Ramaj zijn concurrent zomaar uit het doel speelt en de komende maanden een basisplaats zal veroveren. Om dan 10 miljoen euro uit te geven voor een talent die het zelfs nog nooit op het hoogste niveau heeft bewezen, toont weinig vorm van beleid.

Ajax moet de komende jaren flink op de kleintjes letten en kan zich dergelijke bedragen voor ‘spelers met een groot vraagteken boven het hoofd’ niet langer permitteren. Wetende dat Nick Olij, die eerder heeft samengewerkt met Maurice Steijn en zich in de Eredivisie met Sparta Rotterdam uitgebreid heeft bewezen, ook een mogelijkheid was en hij vele malen goedkoper was, maakt het nog onbegrijpelijker dat Ajax vele miljoenen in Ramaj heeft gestopt. Ajax belooft dit seizoen een waar vreemdelingenlegioen te worden met spelers die zich nog allemaal moeten bewijzen. Het past niet bij de grootte en status die Ajax de voorbije jaren heeft opgebouwd. De tijd zal ons leren in welke richting de club gaat.

Is het transferbedrag voor Ramaj te hoog?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
1735+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:25
11+
‘Noa Vahle laat bom ontploffen’
13:09
40+
‘Vervanger Bergwijn kost vermogen’
13:01
208+
‘Ten Hag krijgt Ajax-nieuws’
12:42
2034+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
82+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
37+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
48+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
79+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
66+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
28+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
10:15
999+
‘Huntelaar-achtige spits ideale opvolger Giménez’
09:40
1104+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
676+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4279+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
261+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1112+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1074+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
219+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
66+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
359+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie