Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Oostenrijk
25 juni 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ajax: haal Klaassen terug naar huis

Foto: Ajax: haal Klaassen terug naar huis

Ajax moet Davy Klaassen zo snel mogelijk terughalen naar Amsterdam. De aanvallende middenvelder vertrekt transfervrij bij Internazionale en is precies wat de club nodig heeft. Met Klaassen heeft Ajax niet te veel poespas, maar een speler die op het veld doet wat nodig is. Hem laten lopen zou daarom een misstap zijn.

Opinie: Klaassen bewees zich al ruimschoots bij Ajax

Het team waarmee Ajax afgelopen seizoen op het veld stond, had weinig met het eigen DNA te maken. Verreweg de meeste spelers kenden de club uitsluitend van televisie en waren vooral trots om in de Johan Cruijff ArenA te spelen. Bij het spelen bij Ajax komt echter meer kijken, en dat kan niet elke voetballer. Supporters zien het van een grote afstand, als een speler zich aandient die het Amsterdamse DNA met zich meebrengt. Velen omschrijven het vaak als Amsterdamse lef en branie, met een stukje gezonde arrogantie en veel technisch vermogen en overzicht.

Klaassen is zo’n jongen. Toen hij in 2020 terugkwam van Werder Bremen naar Ajax, als vervanger van Donny van de Beek, beleefde hij een zeer sterke beginperiode. Erik ten Hag zette hem direct in het basisteam en Klaassen betaalde hem terug met de nodige doelpunten en veel energie in de wedstrijd. Al snel raakte hij pijnlijk genoeg zijn basisplaats kwijt en moest de Oranje-international het hebben van invalbeurten. Mokken deed Klaassen in die periode echter amper: de clubjongen bleef werken voor het team en probeerde achter de schermen alsnog zijn bijdrage te leveren.

Een jaar geleden vond hij het tijd om weer te spelen en liet Ajax hem vertrekken, in de veronderstelling dat het met een nieuwe selectie een frisse wind kon laten waaien. Ten Hag noemde het moment onlangs in een interview met Voetbal International een zeer grote fout, omdat Ajax simpelweg had moeten herkennen dat daarmee een cruciaal onderdeel van de spelersselectie zou verdwijnen. Met zijn ervaring én kwaliteiten kon hij vorig seizoen namelijk een belangrijke bijdrage leveren. “Ik vond dat echt zo schandalig, de manier hoe dat is gegaan. Zo slecht voor Ajax”, vatte Ten Hag het samen.

Aan de kant van Klaassen was zijn transfer naar Internazionale niet bepaald een gelukkige. Ook daar kwam de Nederlander amper aan de bak en, hoewel hij met de Italiaanse grootmacht wel de landstitel vierde, heeft hij persoonlijk weinig uit het avontuur gehaald. Na een jaar is hij weer transfervrij en heeft hij naar verluidt meerdere keuzes in zowel Italië als andere landen. Klaassen staat met zijn 31-jarige leeftijd op een kruispunt in zijn carrière, aangezien hij nog slechts een paar jaar heeft om op profniveau te genieten van het mooiste werk wat er is.

davy-klaassen-haartransplantatie
Davy Klaassen in de clubkleuren van Internazionale.

Terugkeer grote kans voor Ajax

Als de Amsterdammers zichzelf een goede dienst willen bewijzen, halen ze Klaassen zo snel mogelijk terug. Vanwege de financiële problemen heeft Ajax weinig geld te besteden en gezien zijn transfervrije status kan hij dus een goedkope optie zijn. Daarnaast zal Klaassen bereid zijn om te schipperen met zijn salaris, zodat hij Ajax kan helpen om de club opnieuw op te bouwen. Wetende wat hij met zijn kwaliteiten in de spelersgroep kan brengen, kan Klaassen de komende jaren als grote leider van het team dienen die de talenten wegwijs maakt.

Natuurlijk is Klaassen niet van topniveau, maar met de andere mogelijke versterkingen vist Ajax momenteel gewoon in dezelfde vijver. De huidige selectie heeft simpelweg (Nederlandse) jongens nodig die de club in ieder geval in de Eredivisie weer herkenbaar laat zijn en daar past een speler als Klaassen bij. Dus Ajax: neem zo snel mogelijk contact op met het management van Klaassen en laat hem de eerste nieuwe speler voor deze zomer zijn. Niet alleen zullen de fans zich eindelijk weer eens in een aankoop herkennen, ook zet je zo een goede eerste stap richting het nieuwe seizoen.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax Klaassen terughalen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
2141+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie