Ajax heeft Bergwijn-opvolger binnen

Foto: Ajax heeft Bergwijn-opvolger binnen

Dat Mika Godts in de nabije toekomst in het eerste team van Ajax terechtkomt, staat in de sterren geschreven. De vleugelaanvaller werkt zich op De Toekomst het snot voor de ogen om van John van ‘t Schip een kans te krijgen in het eerste team. Maandagavond leverde dit in de Keuken Kampioen Divisie tegen Willem II nog veel gevaar op aan de linkerkant van het speelveld, waarbij hij een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinning die Jong Ajax noteerde. Het is veelbelovend voor de toekomst, met concurrent Steven Bergwijn die snel zal vertrekken.

Portret: Razendsnelle ontwikkeling van Godts bij Jong Ajax

Ajax heeft de voorbije twee jaar veel beleidsmatige fouten gemaakt, maar het binnenhalen van Godts was het enige juiste dat de club kon doen. De Belg past uitstekend in het voetbal dat Ajax wil spelen. Zo heeft het talent geen enkele moeite wanneer hij in een kleine ruimte tussen twee of meer tegenstanders in staat, zo bleek maar weer eens tegen Willem II. Na een kwartier spelen kreeg hij de bal aan de zijlijn en had hij geen afspeelmogelijkheden. Tegenover Tommy St. Jago besloot hij daarom met een schaar te proberen om zijn directe opponent te passeren. De verdediger had geen schijn van kans en moest Godts laten gaan, in de wetenschap dat hij razendsnel is in de eerste meters.

Wat het voor tegenstanders eveneens niet eenvoudig maakt, is dat de veelbelovende aanvaller de bal altijd kort bij zich houdt. Neemt Godts vijf stappen, dan heeft hij deze minstens evenzo vaak aangetikt. Verdedigers hebben daardoor bijna geen mogelijkheid om de bal af te pakken, zonder ‘te happen’ en het risico te nemen dat hij met een mooie actie erlangs is of zijn medespeler vrij weet te krijgen. Daar weet de defensie van Willem II alles van, want de Tilburgers hadden, vooral in de eerste helft, een grote moeite om de achterhoede dicht te houden en Godts in toom te houden. Eenmaal ging dit zelfs faliekant mis, toen het enige doelpunt van de wedstrijd viel.

Godts in actie tegen Willem II.

Hoofdtrainer Dave Vos hanteert veel beweging in zijn ploeg, om het tegenstanders zo lastig mogelijk te maken. Het betekent dat Godts eveneens veel vrijheid heeft. Op papier stond hij als linksbuiten opgesteld, maar in balbezit liet hij zichzelf vaak terugzakken in de ruimte van de linker middenvelder. Vervolgens dook telkens een andere ploeggenoot van Godts in de ruimte die hij liet vallen. Het leverde niet alleen ruimte op voor de betreffende teamgenoot, maar gaf de Belgische aanvaller eveneens de mogelijkheid om van zijn directe tegenstander los te komen en daarmee actief een rol te vervullen in het veldspel van Jong Ajax.

Het bood Godts de gelegenheid om in voetballend opzicht te groeien, terwijl zijn team flink profiteerde van zijn kwaliteiten. Dat uitzakken had namelijk bij de openingstreffer een positief effect. De tiener kwam in een aanval over meerdere schijven aan de rechterkant van het speelveld terecht. Zoals altijd zocht hij de weg naar voren en speelde hij in het strafschopgebied Stanis Idumbo Muzambo aan. Hij hielp vervolgens de rechtsbuiten door zich aan te bieden, waardoor de verdediging van Willem II rekening moest houden met twee scenario’s: terugspelen of wegdraaien. Idumbo Muzambo koos voor het laatste en schoot raak, waarna hij terecht Godts bedankte.

Stap naar Ajax 1 komt voor Godts dichterbij

De behendige vleugelaanvaller zet daarmee een nieuwe stap naar zijn grote droom: een basisspeler worden in het eerste team van Ajax. Afgelopen seizoen mocht hij daar al even van proeven, toen John Heitinga hem een aantal keer gebruikte. De voormalig oefenmeester van de Amsterdammers bracht hem zelfs als invaller in de bekerfinale tegen PSV binnen de lijnen. Na een 1-1 gelijkspel moesten strafschoppen het verschil maken, waarbij Godts direct liet zien wat hij waard was. Waar verschillende Ajacieden besloten dat zij liever geen penalty namen, ging het grote talent zowaar achter de bal staan en faalde hij in een vol stadion niet.

Godts met zijn penalty in de bekerfinale tegen PSV.

Het toont het ijzersterke karakter van de achttienjarige voetballer, die ooit begon in de jeugdopleiding van RSC Anderlecht. Drie jaar geleden maakte hij de overstap naar KRC Genk, waar hij in het tweede team terechtkwam. De Belgen hoopten hem door te schuiven naar de hoofdmacht, maar in de winterstop van het seizoen 2022-2023 waren de Amsterdammers doortastender en contracteerde Ajax hem door een miljoen euro naar Genk over te maken. Hoewel het een flink bedrag is voor een speler die zich nog niet heeft bewezen op het hoogste niveau, is Godts met zijn kwaliteiten dat bedrag in de toekomst dubbel en dwars waard.

Dit voetbaljaar viel hij al meermaals in het eerste team in en mocht hij daarmee proeven aan het gewenste niveau. Eenvoudig was dit voor hem allerminst, want hij speelde nooit langer dan een half uur mee. Het is voor een aanvaller met het talent van Godts te weinig om écht van waarde te kunnen zijn. Zolang zijn concurrent Bergwijn nog in het eerste team voetbalt, richt hij zich op Jong Ajax. Daar is hij vooral positioneel bezig om beter te worden en het zo de tegenstander nog lastiger te maken om hem te verdedigen. Het is ook de wens van Van ‘t Schip, die de voorspelbaarheid van het team probeert te tackelen.

In een interview met Ajax Life sprak Godts eerder dit kalenderjaar al eens over de ontwikkeling waarin hij zit en hoe hij de komende jaren voor zich ziet. “Ik vind de Keuken Kampioen Divisie een leuke competitie om mezelf te ontplooien. Ik leer er ook fysiek mijn mannetje te staan”, zo vertelde de tevreden jongeling. “Het gaat allemaal heel snel voor me, maar eigenlijk begint het nu pas echt. Nu moet ik die stijgende lijn voortzetten. Ik moet tactisch groeien. En voor de goal moet ik dodelijker zijn en betere keuzes maken. Die statistieken moeten omhoog.” Met twee treffers en twee assists in acht duels in de Keuken Kampioen Divisie heeft hij daarbij nog een weg te gaan.

Mocht Bergwijn aankomende winterstop al naar Saudi-Arabië vertrekken, dan lijkt een stap naar het eerste team voor Godts nog te vroeg te komen. Op de lange termijn ligt dit echter anders. De 1.76 meter lange aanvaller kan, mits hij een volledig fit seizoen heeft, dit voetbaljaar grote stappen zetten door zijn team met zijn creativiteit te blijven helpen. In combinatie met invalbeurten bij het eerste team kan hij in de voorbereiding op het seizoen 2024-2025 zomaar eens dé revelatie worden. De supporters van Ajax zullen nog even geduld moeten hebben, maar de komende jaren wordt het met Godts genieten geblazen in de Johan Cruijff ArenA.

Is Godts klaar voor Ajax 1?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
1679+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:14
0+
Bosz kon ogen niet geloven: “We zaten totaal niet in de wedstrijd”
22:01
2+
Prachtige treffers van spelers in vorm helpen Real aan voorsprong
21:44
118+
Champagne kan ontkurkt worden bij PSV: Arsenal op weg naar monsterzege
21:25
58+
Hoofrollen Ziyech en Onana bij ineenstorting United in Istanbul
21:15
321+
Wereldwijde verbazing over ‘bizarre’ PSV’er: ‘Wát?’
21:06
73+
‘Gigantisch drama voor André Onana na CL-ramp’
21:04
77+
‘Bosz zorgde met wissels voor wonder van Sevilla’
20:59
79+
‘Sevilla-PSV heeft grote gevolgen’
20:44
0+
Veerkrachtig PSV herrijst uit as in Sevilla: prachtige zege na 2-0 achterstand
20:15
56+
PSV lijkt kansloos door tweede tegentreffer
19:51
268+
Dubbel drama voor Lozano in Sevilla
19:44
207+
‘Sla clown bij Sevilla-PSV op zijn muil’
19:35
134+
Corruptie bij Sevilla-PSV? “Dit is heel vermoeiend!”
19:18
32+
Oudgediende Ramos zet Sevilla op voorsprong tegen PSV
19:05
18+
PSV treft oudste ploeg ooit in CL: “Ons voordeel mee doen”
18:44
739+
‘Bizar bedrag voor Steven Bergwijn’
18:11
548+
‘Ajax-flop maakt bliksemtransfer’
17:56
67+
Opstellingen Sevilla en PSV: Zonder Lang op jacht naar overwintering
17:40
15744+
‘Makkelijke EK-loting voor Oranje’
17:20
1743+
‘Peperdure Ajax-aankoop na half jaar al weer weg’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie